Last news in Fakti

8 Януари, 2013 13:20 3 583 7

Килограмът натежава

  • килограм-
  • international prototype kilogram-
  • ipk

Критиците на съвременните стандарти за измерване на тегло получиха нов повод да се съмняват в точността на системата. Изследвания в Университета на Нюкасъл показва, че официалният еталон за килограм трупа маса.

Металният цилиндър International Prototype Kilogram (IPK), който служи за мярка за килограма в световен мащаб, е изработен от платина и иридий. От него са създадени 40 копия, разпространени по цял свят. Великобритания разполага с реплика №18, която учените от Нюкасъл изследвали.

С помощта на единствен по рода си рентгенов фотоелектронен спектроскоп британците анализирали металния блок с безпрецедентна точност и установили натрупвания от въглеводород по повърхността. Те добавяли 100 микрограма към теглото на килограмовата мярка.

Според нюкасълските учени само може да се предполага какво отклонение дават останалите 39 реплики на оригиналния еталон. Килограмът е натежал нищожно, но въпреки това в световен мащаб дори толкова незначителна вариация може да се окаже съдбоносна, смятат изследователите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айдебе

    1 0 Отговор
    Пълни глупости!
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Това, че ги мързи да го изчистят си е за тяхна сметка...

    .. Нека отидат на Юпитер и да видиме там какво отклонение ще има :D
  • 3 Минува42

    1 0 Отговор
    Не мога да ги разбера какво се оплакват. На лелката, която продава домати на пазара до нас теглилката и е олекнала с поне 50 грама и гък не казва женицата...
  • 4 1234

    0 0 Отговор
    С нетърпение очаквам резултатите от изследването на еталона за метър,само мога да гадая дали метъра се разсширява или свива....
  • 5 ЩГЪС

    0 0 Отговор
    Какви са тия глупости бре , 100 микрограма...няма ли нещо по интересно от това.
    Килограма бил натежал.
  • 6 Prostaky

    0 0 Отговор
    Ако си купя пакет от кило ориз ще съм на по - кяр от пра пра пра пра деда ми, когато той преди години си е взимал!
  • 7 ........

    0 0 Отговор
    По Кооперативните пазари бият всякакви рекорди за МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ.
    Там са истинските еталони за грамове и килограм.