Last news in Fakti

27 Май, 2021 10:02 2 374 8

Шофьори не се чувстват безопасно с автономни автомобили по пътя

  • автономни автомобили-
  • проучване

Това показва проучване на Американската автомобилна асоциация и Харвард

Шофьори не се чувстват безопасно с автономни автомобили по пътя - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече производители тестват своите автономни технологии в автомобили по пътищата, като това явно притеснява доста голяма част от хората. Очаквано новостите винаги се приемат с недоверие, но колко точно процента е това недоверие?

Според проучване на Американската автомобилна асоциация и Харвард, 53% от анкетираните в Америка не се чувстват толкова безопасно на пътя при наличието на автономни камиони, а 47% от тях не чувстват сигурност при наличието на каквото и да било автономно превозно средство, което да споделя пътя с тях.

Над една трета от водачите споделят, че биха били по-спокойни ако автономните са означени по специален начин, като подобен процент искат автономните автомобили да са отделени в собствени ленти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    7 5 Отговор
    Всеки има глава на раменете си. Нека в закона да пише, че независимо дали има система за автопилот и дали се ползва или не всяко за птп е виновен единствено и само шофьора. Такива системи са като гласовите команди, има ги от 10 г ама никой не ги ползва щото са безмислени

    Коментиран от #4

  • 2 КосмонаФт

    8 4 Отговор
    При космическите кораби, макар да са върха на технологиите и да се произвеждат под строг контрол и в единични бройки, се получават около 30% гафове при старта. Какво остава за такова нещо като автомобила, който се бълва в конфекция?! Дори някои от "хай-тек" колите се произвеждат в бараки (да, именно тесла визирам. Те нямат завод)
    Да не се страхуваш от това, че такива коли се движат по пътищата, означава, че си голямо шиле. А да се возиш в такава кола показва, че си и абсолютно магаре.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 ха-ха

    5 2 Отговор
    Но, понеже са мазохисти, си купуват, точно такива.
  • 4 Говори от свое име

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Почти няма коментар, който да съм писал тук изцяло на ръка. Слагам само препинателните знаци и евентуално поправям грешка, но иначе диктувам целия пост на гласовия асистент, който го пише вместо мен.

    При шофиране никога не си включвам навигацията на телефона или не пиша адреса на ръка. Натискам дълго средния бутон на телефона, казвам му "navigate to Plovdiv" и той сам си включва навигацията и задава маршрут Пловдив.

    Да не изброявам и останалите случаи в които използвам гласов асистент, защото в общи линии става въпрос за говорене на английски. За съжаление google assistant не говори български засега.

    Коментиран от #8

  • 5 Шилето си ти

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "КосмонаФт":

    След като си мислиш че Тесла нямат завод и произвеждат в бараки! То бива облъчени, и си мисля, че вече не могат да ме изненадат, но все се появява някой като тебе, който опровергава тези мои заблуди.

    Ще те изненадам, но Тесла разполага с едни от най-високотехнологичните заводи. Освен това неин екип постоянно разработва процесори, които да управляват автопилота, защото на пазара просто липсват такива, които да им вършат работа. Тези процесори са едни от най бързите на пазара и въпреки това са много икономични, за да пестят енергия. Дори японците си признаха, че са пет години технологично изостанали спрямо Tesla, но ти явно разбираш повече от тях!
  • 6 DrivingPleasure

    4 3 Отговор
    Това разбира се не важи за едноклетъчните каращи Т'сли ;)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 много си тъп Саше

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Говори от свое име":

    Кога научи английски тесльо?При Софи Маринова ли си го учил в махалата?Статиите за Тесла обаче ги превеждаш гоогле транслате,май знаеш само тенкю на английски,тесльо кох.