Last news in Fakti

14 Март, 2013 13:26 9 515 9

Гуми без въздух на пазара догодина

  • resilient technologies-
  • non-pneumatic tires-
  • polaris

Resilient Technologies започва серийно производство на иновационните гуми NPT (Non-Pneumatic Tires) до края на следващата година, съобщава FoxNews. Прототип на технологията бе демонстриран от Michelin още през 2005-а, но внедряването й става възможно едва сега благодарение на напредъка в разработката на подходящи материали.

Първите серийни возила, които ще се оборудват с NPT, ще станат ATV-тата на Polaris. Миналата година американската компания купи Resilient Technologies, която ще произвежда гумите без въздух.

"NPT функционира по сходен начин с обикновената гума за мотоциклет, при която теглото се пренася от долната страна към горната", разказва говорителят на Polaris Джейсън Дифуча. "Грайферът също не се различава особено от този на кросова гума".

Тъй като практически не могат да бъдат спукани, гумите без въздух спестяват място и тегло от липсата резервно колело и крик. Крайната цена NPT ще бъде съобщена на по-късен етап.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 охоооо

    0 1 Отговор
    Дай ми едвна ножовка, та стой та гледай, няма да ги пукам, ще ги кълцам. Чак сед 10 г. открили били подходящия материал, сигурно от Марс са го внасяли. Иначи идеята е супер, само и експлоатоцията да не е опасна, пък цената....

    Коментиран от #3

  • 2 що е то

    0 0 Отговор
    Интересно как ли ще се справят при странично поднасяне ,,дрифт,, ?
  • 3 гнида

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "охоооо":

    Типично по нашенски мислиш..........Ето това ни е проблема тука........Сигурно изпускаш гумите на колите дето спират пред вашия блок.Интересно , ако някоя мутренска кола е с такива гуми , дали ще си толкова ербап?Или ще се исулиш покрай нея ни лук ял ни лук мирисал?

    Коментиран от #7

  • 4 драка

    1 0 Отговор
    чудно ми е като ги вкараш тия гуми в калта и тая пита се напълни, кво ли става? сигурно е добре да са закрити отстрани, че иначе всяка ще събере по 20-ина кила кал
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Край !!!
    Фалираха вулканизаторите... Още един отрасъл е out of bisuness
  • 6 ааааааа

    0 0 Отговор
    Това нещо няма ли да е много шумно?
  • 7 охооо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гнида":

    Гнидке май са ти ампотирали чувството за хумор, едно време като дете 1990-1995г. събирах емблеми от коли, ама не от руските, ако помниш тогава кои караха "западни коли". Гуми не съм пукал, ама са ми дупчили мой те с шило и четирите, чисто нови зимни, баш по борда, от тогава много внимавам къде паркирам.

    Коментиран от #8

  • 8 gnida

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "охооо":

    Тук си прав , съгласен съм.Но обикновено пукането на 4-те гуми си е поръчково от някой гумаджия или платен паркинг.Ето една история-Приятел отива на басейн лятото , и пита къде да спре.Охранителите на басейна , където има и ПЛАТЕН паркинг му казали , че е по-добре да си плати и да спре при тях.Казали че на неплатения , който е точно срещу басейна , ще мине някой ВАНДАЛ и ще му надраска колата.Такива случки ти изтриват чувството за хумор.
  • 9 Гпгп

    0 0 Отговор
    Н туй ако затънеш, му забиваш два храста отстрани и ще излезнеш като верижна машина. Само ми е чудно ако ги остава пред блока кат джугана за 3-4 годинки, колко дървета ще му израснат между спиците...