Last news in Fakti

22 Март, 2013 14:55 3 862 2

ЕС отказа отсрочка за новия фреон в колите

  • фреон-
  • hfo-1234yf

Спорът между Европейския съюз и Daimler във връзка с отказа на немския концерн да започне зареждането на автомобилите си с новия фреон HFO-1234yf ескалира. Производителят на Mercedes-Benz и други компании, които отлагат налагането на новия стандарт, са заплашени с финансови санкции.

Еврокомисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни заяви, че няма да бъдат допускани никакви изключения в определените правила. Немската федерална агенция за защита на околната среда подаде молба до Брюксел за отлагане на прехода към по-безопасния фреон HFO-1234yf, който според Daimler крие рискове от пожар.

"Искам да подчертая, че директивата влезе в сила на 1 януари и отсрочки няма да бъдат допускани. Правилата трябва да се спазват от всички страни в Евросъюза", заявява Таяни. "От Германия дойде информация, че има проблеми (с фреона HFO-1234yf). Аз съм длъжен да внеса въпроса за разглеждане, но не и да давам отсрочка. Няма да позволя натиск върху мен".

Еврокомисията вече излезе с декларация, че срещу производителите на автомобили, които продължават да използват стария фреон R134a, ще започне процедура за нарушаване на директивата, която може да доведе до ежедневни глоби.

Представителят на либерал-демократическата партия на Великобритания Крис Дейвис нарече позициите на ЕК "прекалено твърди". "Това означава обявяване на война на Daimler, чиито нови автомобили, заредени със стария фреон, няма да могат да се продават".

Миналата година немският гигант обяви, че започва разработка на автомобилни климатици, работещи с въглероден двуокис, тъй като смята HFO-1234yf за опасен. Малко по-късно към тази позиция се присъедини и Volkswagen.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 калайката

    1 0 Отговор
    Чух че от 2014г .от ЕС ще ни задължат да сменяме и въздухът в гумите на всеки пет дни . Не знам дали важи и за резервната .
  • 2 случаен

    1 0 Отговор
    Щом като такива мощни фирми не могат да се противопоставят , някой по силен от тях иска да си продава новия фреон. До 2012 трябваше да се махне амоняка. Много преди това премахнаха фреон 12 и други модификации в дезодорантите ,защото пречели на озона.Никой не казва обаче, че озона изгаря от ракетите. Докато има класация за свръх богати обикновените "мравки" не могат да направят НИЩО.