Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 09:05 2 137

Най-бързата 5G мрежа у нас е 5G ULTRA от А1

  • 5g мрежа-
  • а1-
  • 5g ultra

Потвърдиха от асоциация „Активни потребители“

Наскоро проведено проучване от асоциация „Активни потребители“ измери развитието на 5G мрежите у нас въз основа на тяхното покритие и скорости. Проведено в периода 18 – 22 октомври 2021 г., то установява, че най-бързата 5G мрежа у нас е 5G ULTRA на А1. Данните от проучването показват, че средната скорост на сваляне (download) при 5G мрежата на А1 е 759 Mbps, докато при Telenor и Vivacom средната скорост на сваляне е съответно от 457 Mbps и 340 Mbps. А1 запазва лидерската си позиция и по отношение данните за качване (upload), където средната скорост на А1 е от 69 Mbps.

Как се измерва най-бързата мрежа

За да бъде достоверно и за да предостави надеждна, пълна и полезна информация на потребителите, проучването на асоциацията обхваща 27 локации в 9 града в страната. По време на изследването „Активни потребители“ тестват мобилните мрежи на трите телекома с един тип устройство – смартфонът Xiaomi Mi 11 Light 5G, като използват най-популярното приложение за измерване на скорости в глобален мащаб Speedtest на световния лидер в областта – Ookla.

Изследването е проведено в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря, като локациите, на които са тествани наличието и скоростта на 5G мрежа и при трите телекома, са централни площади, паркове и други ключови места в градовете като автогари, гари и транспортни точки с натоварен пешеходен и автомобилен трафик.

Измерените от „Активни потребители“ скорости потвърждават и проучването на самите Ookla, които по-рано тази година също обявиха 5G ULTRA за бързата мрежа в страната. Лидерството на А1 изглежда се запазва, като съществена роля за това и играе и различната технология, на която телекомът залага при изграждането на 5G у нас.

По какво се различават 5G мрежите в страната?

Посочените по-високи средни скорости от проучването на „Активни потребители“ са логични, защото за своята 5G ULTRA мрежа А1 използва отделен честотен спектър, т.е. не споделя честотите със своята 4G мрежа. В допълнение операторът работи с качествено 5G оборудване от два европейски доставчика – Nokia и Ericsson.

За разлика от А1, Telenor и Vivacom разчитат и на т.нар. 5G DSS решения, при които се споделя честотния спектър между мрежите от четвърто и пето поколение. Това позволява бързо разширение на покритието за съответния оператор, но с цената на скоростта на връзката. В някои ситуации 5G DSS мрежите предлагат практически идентично потребителско преживяване, както и 4G/LTE.

Какво ни трябва, за да се възползваме от истинско 5G

На първо място, това е съвместим с 5G смартфон, напомнят от асоциацията. А1 непрекъснато добавя нови устройства в своето богато портфолио, които могат да бъдат открити в магазините или на А1.bg. Следващото условие е 5G план, като изборът на неограничен достъп до интернет допринася за максимални резултати на възможностите на 5G. И не на последно място е покритието на конкретното населено място.

От „Активни потребители“ напомнят, че е важно да се следят редица показатели при избора на оператор както скорост, така и стабилност на връзката. Следвайки тези съвети, потребителите ще имат възможност да се възползват от предимствата на една истинска 5G мрежа – гигабитови скорости и ниско времезакъснение.

Кои са „Активни потребители“

Асоциация „Активни потребители“ е независима организация, която работи в защита на потребителските интереси още от нейното учредяване през 1998 г. Тя представя прозрачна информация и съдейства при нарушаване на потребителските права. Асоциацията прави собствени проучвания, за да предостави по-разширена и надеждна информация на потребителите, с цел да се ориентират по-добре в пазарната среда.



Свързани новини