2 Декември, 2021 16:55 1 962 4

Nissan представи луноход, задвижван от 4х4 на Ariya

  • nissan-
  • луноход

Дългосрочната цел на JAXA е да участва в мащабна експедиция до Луната

Nissan представи луноход, задвижван от 4х4 на Ariya - 1

Nissan и Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) представиха прототип на луноход. Той получи електрическо задвижване на четирите колела със система за управление e-4orce, заимствана от кросоувъра Ariya.

Технологията на Nissan, която позволява на четирите колела да се управляват независимо едно от друго, трябва да позволи на космическото превозно средство да се движи по прахообразната, камениста и неравна повърхност на земен спътник. Как ще работи всичко това е показано в кратко видео.

JAXA потвърдиха, че възнамеряват да използват резултатите от съвместните изследвания в покоряването на космоса. От своя страна Nissan гледа на партньорството, като на възможност за подобряване на производителността на системата e-4orce в пясъчна и други тежки среди.

Дългосрочната цел на JAXA е да участва в мащабна експедиция до Луната. Агенцията се ангажира да демонстрира техниката на точково кацане с помощта на "интелигентен" модул, да проучи разпределението на водата в полярния регион на спътника и да разработи луноход с кабина за екипажа.

Nissan не е единственият автомобилен производител, който му помага в това начинание. Toyota и Honda също са включени в проекта, като последният отговаря за производството на кислород, водород и електричество за астронавтите.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    0 1 Отговор
    ПРИ ТЕМПЕРАТУРИТЕ НА ЛУНАТА , НЯМА КАК СИСТЕМИТЕ НА ТЪПИТЕ РЕКЛАМАДЖИИ ОТ НИСАН ДА БАЧКАТ БЕЗ
    100% ПРЕРАРОБТКА :))
  • 2 Ганчо

    2 1 Отговор
    ще им прати чушкопек да им топли системите на простите японци дето не знаят, че на Луната е студено
  • 3 сектант

    0 2 Отговор
    само като видях гумите и ми стана лошо - това на луната такива гуми вие нормални ли сте да не сте пили нафта

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    А какви гуми ти трябват за луната ?? Имаш ли идея , че на Луната едно "въртене на гуми" или движение със по-висока скорост буквално ще излетиш заради ниската гравитация ? Другите луноходи да не би да с гуми "офроуд" ? Но със сигурност са без "въздух" ! По-скоро тук важното е , че задвижването било от Ария , ама друг път ! Управлението може и да има нещо общо , ама Арията има два електромотора със диференциали , а тук са четири в колелата !! Така че пак реклами , при Ария управлението е като на пушилник , превъртащото колело се спира със спирачката като сегашните системи против буксуване , а при мотори в колелата се подава мощност колкото трябва на всяко колело поотделно !!