Last news in Fakti

12 Май, 2022 12:15 7 646 4

Знаете ли защо Michelin прави този Citroen с 10 гуми?

  • citroen-
  • michelin-
  • тест-
  • изпитание-
  • гуми

Зад странно изглеждащия DS, всъщност се крие интересен проект

Ако си мислите, че да притежавате Mercedes G-Klasse 6x6 е готино, защото има шест гуми, то собственикът на единствения в света Citroen с десет гуми трябва да се гордее още повече. Всъщност зад интересния проект не стои човек, а световноизвестната компания за производство на гуми – Michelin, а целта на проекта е доста интересна и странна по днешните стандарти.

Знаете ли защо Michelin прави този Citroen с 10 гуми?

Возилото е преправено през миналия век, а единствената му цел, всъщност е да тества гуми за камиони при високи скорости. Освен видимите десет гуми, зад предните седалки е скрита още една 11-та гума за камион. Въпреки, че днес този начин за провеждане на изпитания изглежда странен, то през изминалия век това е било интересна иновация с която само Michelin може да се похвали.

Знаете ли защо Michelin прави този Citroen с 10 гуми?

Благодарение на два 5.7-литрови бензинови двигателя от Corvette, Citroen-ът може да развие близо 180км/ч, за да тества големите гуми. Въртящият момент от единия двигател се предава към гумите благодарение на оси от Peugeot 504, докато другият двигател се използва за задвижване на 11-тото колело. Инженерите са преработили предните оси, като и двете от тях са завиващи, а за целта на изпитанията са поставени два 105-литрови резервоара.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 447

    6 2 Отговор
    Ситроен? Фаровете - ДА

    Коментиран от #4

  • 2 Кирчо

    0 3 Отговор
    Заради английската кралица.
  • 3 нснс

    6 4 Отговор
    тава чудо трябва да го изпратят в украйна като ракетоносен . доста пари биха изкарали .
  • 4 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "447":

    И хидропневматиката. Ситроен са на Мишелин по това време.