Last news in Fakti

3 Юни, 2022 19:09 2 810 101

Европа решава за единния стандарт за смартфони следващата седмица

  • iphone-
  • apple-
  • usb type-c-
  • порт

Мерките ще бъдат обсъдени на 7 юни

Европейските власти са на път да приемат нов закон, който ще задължи всички производители на смартфони да използват един и същ стандарт за зареждане. Както вече неведнъж сме ви съобщавали властите в Европа искат да приемат USB Type-C като универсален порт за всички производители на смартфони.

Освен мобилните телефони, промяната ще засегне също така таблетите и безжичните слушалки. Някои страни искат този стандарт да бъде въведен и при лаптопите, където по-голямата част вече използват подобен стандарт.

Финалното решение ще бъде взето на 7 юни, когато ще стане ясно дали Apple ще трябва да се откаже от Lightning порта и да го замени с USB Type-C, какъвто можем да намерим при Macbook и iPad.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихи

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това като с правите краставици. Те всички производители вече са на тип С, другото е на айфоняка. И основната причина е, че през микро USB, повече от 600 мА ток не можеш да пуснеш. При С са 1.5 А, което води до бързото зареждане 50 % за 30 минути.

    Коментиран от #13

  • 4 Верно ли

    11 7 Отговор
    Цялата ѝ Мара втасала на Европа, та такъв сложен и деликатен въпрос ще решава!
  • 5 Точно така

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Китай=сащ ,Заглавието трябва да е САЩ -европа решава за единния стандарт.. Европа нищо никога не е решавала след хато ХИТ го няма по онова време беше всичко ясно и точно кой командва кораба
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ходещо зомби - AlienMind

    6 5 Отговор
    Единен стандарт за Телефоните, Хората, Парите, Политиката, Религията! Абе ние верно се превръщаме в роботи за извършване на услуги за по богатите си господари!
  • 8 Иван

    6 7 Отговор
    И когато излезе нов USB стандарт какво? Или според ЕС това ще е незаконно и доста тежко престъпление? Да живее иновацията.

    Коментиран от #9

  • 9 бугибарабата

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    еми всички ще минат на него! така ще се реши проблема със зарядните! епъл само спечелиха 7-8 милиарда ако не и повече под предлог че спасявали планетата. С едно 120 ватово зарядно ще зареждаш всичко а не с различни. Досадно е като си на път и т.н.

    Коментиран от #14

  • 10 Дрън-дрън

    4 0 Отговор
    "Европейските власти са на път да приемат нов закон, който ще задължи всички производители на смартфони да използват един и същ СТАНДАРТ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ. Както вече неведнъж сме ви съобщавали властите в Европа искат да приемат USB Type-C като УНИВЕРСАЛЕН ПОРТ за всички производители на смартфони."


    Е последно порт или стандарт за зареждане ще приемат? Защото портът type-c може да поддържа различни стандарти на зареждане, различни напрежения различни токове, въпреки че се използва един и същи порт.

    Повече от очевидно е, че ако включиш зарядно от телефон на 5 волта, няма да успееш да си заредиш 20 волтовия лаптоп, въпреки че зарядното е с type-c , както и телефона и лаптопа. Обаче пък със зарядното на лаптопа ще можеш да си заредиш телефона.

    Това е типичен пример за един и същ порт и различни стандарти на зареждане.

    Коментиран от #20

  • 11 никога

    2 7 Отговор
    Това е анти-Апъл закон. Кои са тези "всички производители"? Операционната система определя какъв ще е хардуерът, така че има само два вида телефони - iOS и Android. Дано Апъл не се предаде пред спонсорираният с китайски пари ЕС.

    Коментиран от #15

  • 12 друг път

    1 5 Отговор
    Вече няма USB-C за Макбук. Временно имаше, но отново се върнаха към MagSafe с магнитче.
  • 13 не се давайте

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    Какво значи всички производители? Те произвеждат хаурдер за Андроид, нямат избор какво да използват. Google и Apple задат характеристиките. Това е анти-Апъл кампания.
  • 14 не и не

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "бугибарабата":

    Защо Гугъл не си адаптира Андроида към Lightning порта, а не Апъл към USB-C? Това е преднамерено.

    Коментиран от #16

  • 15 Дрън-дрън та пляс

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "никога":

    Точно обратното е. Още през 2016 година от apple решиха да премахнат абсолютно всички портове на макбук и да оставят само четири usb-c порта, които се ползват абсолютно за всичко. Като започнеш от зареждане, това е най-добрият порт за зареждане дори според apple, та се стигне за пренос на данни и дори видео. През usb-c кабела освен видеосигнала захранваш директно и монитора и нямаш отделен захранващ кабел.

    За сметка на това няма lightning порт, защото той не предлага нищо повече от usb-c и няма никакви технически предимства, а единствените предимства са маркетингови, които увеличават печалбите на apple и зависимостта на клиентите им.

    На практика от apple ще трябва да направят портовете за зареждане на телефоните и лаптопите си едни и същи и това няма нищо общо с Андроид или други компании. На клиентите на apple няма да им се налага да мъкнат едно зарядно за телефон и едно за лаптоп, а с едно и също ще могат да зареждат и двете.

    Коментиран от #17

  • 16 бугибуги

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "не и не":

    Да си адаптира андроида?
    Защото вашето бъгаво портче НЕ СТАВА! Защото всички останали производители са на usb-c. Не може 100 човека да се съобразяват с един, но обратното е логично. Монопола им харесва , защото са алчни , но с времето трябва да се сложи ред както на гугъл така и на алчните

    Коментиран от #19

  • 17 Дали или

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дрън-дрън та пляс":

    Нека да ти обясня. Макбуците временно се заражедаха с USB-C - от 2016 до 2021 г. Вече отново са с MagSafe, както беше преди 2016.

    Коментиран от #21, #24

  • 18 офффф

    1 2 Отговор
    До всички, които си мислите, че Макбук се зарежда USB-C - отивате на сайта на апъл, влизате в секцията MacBook и после идваете да напишете тук какво сте видяли. То бива, бива....

    Коментиран от #23

  • 19 Лелеее

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "бугибуги":

    "Защо всички останали производители са на USB-C?"

    Колко пъти трябва да напиша, че всички останали производители ползват операционната система на Гугъл, която е направена да работи с USB-C? Ти това можеш ли да го схванеш?

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дали или":

    Хайде стига глупости!

    Ще ми покажеш ли поне един-единствен модел на MacBook, който да няма usb-c порт и да не може да се зарежда през него? Всички устройства на apple вече имат usb-c, като този порт освен за зареждане се използва за абсолютно всякаква комуникация без изключение. До миналата година макбук нямаше нито един друг порт освен usb-c нито за зареждане, нито за свързване на друго устройство, нито за видеоизход, няма дори 3,5 милиметра жак за слушалки. Дори слушалките се включват в usb-c порта.

    Освен това на оригиналното зарядно на iPhone, кабела се включва в usb-c порт, като само другата страна на кабела е с lightning порт.

    Коментиран от #26

  • 22 Как пък си толкова заблуден

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лелеее":

    Е как вече седма година MacBook има единствено и само usb-c портове и никакви други, а ти упорито продължаваш да обясняваш че usb-c порта работи само на google/вероятно имаш предвид Андроид.

    Сега остана да ни обясниш MacBook с андроид ли се предлага от 2016 година насам, та са му наслагали толкова usb-c портове и никакви други?

    Коментиран от #27

  • 23 Отваряме, гледаме, пишем

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "офффф":

    "До всички, които си мислите, че Макбук се зарежда USB-C - отивате на сайта на апъл, влизате в секцията MacBook и после идваете да напишете тук какво сте видяли. То бива, бива...."


    Отворихме, видяхме че макбук има 4 порта като всеки един от тях е usb-c и няма друг вид портове от 2016 година насам и задаваме въпроса към тебе - след като няма никакви други портове освен usb-c Как се зарежда този макбук ?

    Коментиран от #28

  • 24 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дали или":

    Ето ти едно видео на макбук 2022 година публикувано преди 13 часа, където в 40-ата секунда в прав текст ти заявяват, че единствените портове на модела са usb-c и вече никой не се и надява, че ще има някакви други.

    И пак питам, с каква операционна система са MacBook от 2016 година насам за да работят с usb-c портове и какъв е проблемът да сложат същите тези портове на мобилните си телефони, при положение че очевидно са много по-добри от лайтанинг порта?

  • 25 Бай Тим ви Хук

    9 1 Отговор
    За пръв път чувам операционна система направена да работи според порта за зареждане.🤣 Има телефон и без никакви портове и дупки, има и такива, където безконтактното зареждане е по-бързо от това жичното на ябълките. usb-c > lighting смехотворното портче.

    Коментиран от #30

  • 26 Ех, другарю

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дрън-дрън":

    Ти четеш ли ме внимателно какво ти пиша? Новите лаптопи Макбук от миналата година нямат USB-C, зареждат се с MagSafe с магнитче. Между 2016 и 2021 Апъл ескпериментираш - сложи TouchBar вместо нормални бутони, махна MagSafe, сложи USB-C, пробва нов вид клавиатура. Потребителите не харесахме тези промени. За щастие Апъл се вслуша и върна всичко както си беше преди 2016, но по-добре направено - физически бутони, вместо TouchBar, MagSafe вместо USB-C.

    1. Отиваш на apple.com
    2. От главното меню избираш "Mac"
    3. От подменюто избираш "MacBook Pro"
    4. Разглеждаш картинките и се връщаш тук, да напишеш какво си научил!
  • 27 Няма вече USB-C

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Как пък си толкова заблуден":

    Свършите се тая, Apple спряха да слагат USB-C портове на маковете. Apple винаги са били в авангарда на портовете.
  • 28 Леле колко си

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Отваряме, гледаме, пишем":

    Повторям ти:
    1. Официалният сайт на Apple
    2. MacBook Pro
    3. Разглеждаш какво се предлага от миналата година - това е тенденцията при Apple - няма USB-C. Няма и TouchBar. Връщаш MagSafe, защото много години всичко го обичаме. Експериментите от последните 6 години свършиха.
  • 29 Ти си просто

    0 2 Отговор
    Ти продължаваш да спамиш с видеа на лаптопи от старата генерация, от тенденцията, която започна през 2016 и свърши през 2021. От кофти периода на апълските лаптои. Но Apple се завърна в правия път!!!

    Говорим за новото поколение, за новата насока, актуалната тенденция, за това какво имаме получихме миналата година и какво ще имаме в следващите години:

  • 30 Божке

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Тим ви Хук":

    Приятелю, софтуерът и хардуерът вървят ръка-за-ръка. Разбира се, че операционна система е направена за определен вид хардуер 😭 , както и обратното. Те са взаимосвързани. Ти, ако не знаеш такива елементарни неща, къде въобще си тръгнал да пишеш тука?

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гроздан

    2 3 Отговор
    Ще ми разрешите ли да публикувам снимка с портовете?

    Коментиран от #38

  • 33 Ваньо бе ваньо

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Божке":

    USB-C, lighting порта нямат нищо общо с операционната система! Ти къде си тръгнал нз. Държат лайтинг порта да може да вземат парите на потребителите си и нищо повече. Сещаш ли се?

    Коментиран от #35

  • 34 какво ни занимавате

    5 4 Отговор
    С тия изостаналите от епъл? Марка за комплексари и наивници. Да си пускат джендърското сири и да се радват. Тъй или иначе взаимстват от конкурентите всичко що св налага при тях.
  • 35 шумче

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ваньо бе ваньо":

    Гошко, Хандроид е направлен да обслужва USB-C порта, iOS lightning. Защо трябва iOS да се променя, защо не промените Хандроида?

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Елементарен въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "шумче":

    Какъв порт има на всяко оригинално зарядно на apple в който се включва оригиналния кабел на производителя?

    Какви конектори има от двете страни на зарядния кабел на iPhone?
  • 38 Още един елементарен въпрос

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гроздан":

    Какъв е този облия порт по средата на долната снимка и двата обли порта на горната снимка между magsafe и балът за слушалките?

    Как се наричат тези конектори, за какво се ползват и можеш ли да заредиш през тях със зарядно за Андроид с type-c конектор?

    Коментиран от #39, #40, #41

  • 39 Гошко

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Още един елементарен въпрос":

    Можеш ли да четеш или да ти увелича снимката? Виждаш ми някъде на снимката да пише USB-C?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Грух

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Още един елементарен въпрос":

    На въпроса с въпрос:

    пише ли някъде на картинката USB-C?

    Значи маковете се зареждат с usb-c,така ли?

    Коментиран от #42

  • 42 Ами не знам?

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Грух":

    Тебе питам?

    Знаеш ли поне какво е Thunderbolt 4 ports И какъв конектор ползват?

    Знам, че не знаеш! Това е стандарт за пренос на данни, който използва usb-c конектор. Тоест ако включиш зарядното с което си зареждаш произволен телефон с Андроид и usb-c конектор, ще си заредиш и макбука.

    И да. Маковете се зареждат с usb-c конектор и между 2016 година и 2021 година Това беше единствения конектор който имаха на разположение за абсолютно всички функции - четири броя usb-c конектора.

    На MacBook pro модел 2021 година върнаха портовете за magsafe зареждането, HDMI порта, порта за слушалките и четеца за карти и намалиха usb-c конекторите от четири на три броя.

    За сметка на това ако погледнеш клипа от преди по-малко от денонощие на чисто новия MacBook air 2022 година модел, ще видиш че тези портове ги няма и също като преди е само с четири броя usb-c конектори, точно като тези, които ползват от 2016 година и които ще бъдат длъжни да инсталират и на iPhone, за да могат потребителите на apple да ползват един и същ кабел за зареждане както на MacBook така и на iPhone, а не да мъкнат две отделни зарядни.

    Така или иначе най бързото зареждане на iPhone и към момента става с usb-c зарядно.

    Коментиран от #52

  • 43 Най-елементарният въпрос на света

    0 0 Отговор
    Какъв е този кабел на снимката на статията и за какво се използва? Какви са двата конектора в краищата му?

    Коментиран от #44

  • 44 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Най-елементарният въпрос на света":

    Type C към Lightning. За зареждане и пренос на данни.

    Коментиран от #45, #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Куцо, кьораво, сакато

    4 2 Отговор
    Всеки, който е имал айфон знае, че пиновете се изтъркват след време, кабелите им се разнищват, преноса на данни е далеч от на usb-c 3/4.0 , зареждането също. Всичко го правят за пари не се заблуждавайте! Usb-c го има навсякъде и при конзолите, телефоните и т.н. Само един паляк тука още живее в заблуди и фенщина ама те такива ги обичат от епъл. Лесни донори

    Коментиран от #48, #50

  • 47 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Ваньо бе Ваньо":

    За това ли Android 12 взе почти всичко, което беше ново в iOS 14? Уви качествената оптимизация още не могат да вземат.
  • 48 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Куцо, кьораво, сакато":

    Нима все още има хора ползващи кабел за пренос на данни?
  • 49 Е точно де!

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Иван":

    Тоест apple и дори iPhone поддържа type-c конектор, въпреки че се опитваш да се самоубедиш в противното.

    Единственото което се изисква от тях е от двете страни на този кабел да сложат един и същ конектор, също както правят на макбук от 2016 година насам.

    Коментиран от #54

  • 50 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Куцо, кьораво, сакато":

    Братко, кабелите на айфон са вечни. Проблем с кабел на айфон не съм имал. Имал съм с кабел на Макбук, но след много години на употреба (а при вас за толкова години сменяте целия компютър). А видяхте ли новите кабели какви са? Дадоха ми в службата Magic Keyboard и Trakpad с практически вечни кабели, неразрушими. Предполагам че за всички устройства вече ще има такива. Apple винаги се вслушват в потребителите.

    Коментиран от #53, #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гроздан

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ами не знам?":

    Кога е излезнал MacBookAir 2022, че съм пропуснал?

    Коментиран от #55

  • 53 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Някой":

    Почти всички мои познати с iPhone се оплакват от кабелите.

    Но да речем че те ме лъжат или аз те лъжа. Ще ми обясниш ли обаче е логиката, защо не ползват lighting колектор от двете страни на кабела, ако е по-добър а откъм зарядното е usb-c? Защо в MacBook, където преноса на данни е по-голям и трябва да се зарежда с по-голяма мощност не ползват lighting кабел и конектори, а ползват usb-c?

    Правят го точно защото разбират какво правят и lighting конекторите са ненадеждни, но пък от тях могат да скубят пари както от потребителите така и от производителите на аксесоари, които са длъжни да им плащат патентни права. Това е единственото предимство на този конектор и то не е техническо.
  • 54 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Е точно де!":

    MacBook използва MagSafe за зареждане. Предстои да го сложат и на новите Air модели.

    Коментиран от #56

  • 55 Писано е в мнение 24

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гроздан":

    Клипът с MacBook air 2022 беше публикуван 13 часа преди да публикувам мнение 24. Не е чак толкова сложно да гледаш клипа, нали?
  • 56 Кой го отрича

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Иван":

    За разлика от тебе аз не отричам, че в модела от 2021-ва година има магсейф зареждане. Както споменах а вече има и HDMI, четец за карти и 3,5 милиметра изход за слушалки.

    Ти си този който отрича, че освен тях има и три usb-c конектора, които могат да служат както за пренос на данни, така и за зареждане и може въобще да не ползваш маг сейф конектор за зареждане, ако пожелаеш.

    Ти си този който разправя врели некипели, че apple се отказва от usb-c портовете при MacBook което е или лъжа или заблуда, но в никакъв случай не е истина и няма нищо общо с реалността.
  • 57 Ваньо бе Ванко

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Някой":

    Пълни глупости! Една кофа с кабели с разнищени краища сме събрали на работа от служебните айфони. Всеки месец се поръчват по 5-6. ! Останали са по жици някои от оригиналните. Да не говоря за това и колко има с изтъркани пинове. Епъл никога не ви слушат, а ви баламосват и омайват да може да им снасяте редовно. Епъл са зло, манипулатори и рано или късно ще го разберете.

    Коментиран от #58

  • 58 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ваньо бе Ванко":

    Странно как от 4 години ползвам един и същ кабел и му няма нищо.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Какъв е този кабел

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Иван":

    Познах ли че от едната страна е usb-c, който уж не се поддържа от apple и с него не можело да се зарежда iPhone, а usb-c работел само с Андроид?

    Не усещаш ли че всичките ти мнения станаха излишни и безсмислени? Щом е издържал с един lighting и един usb-c порт четири години четири години, значи и с два usb-c порта щеше да издържи толкова.

    Колкото и да се пънеш, дори от apple са съгласни че usb-c порта е по-добрия порт и го ползват на по-отговорните места. Когато го монтират и на мобилните си телефони, най-накрая ще могат да ви предложат и сравнително бързо зареждане, за разлика от сега където се радвате на 20 вата в най-добрия случай.
  • 60 Ваньо много мамиш

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Иван":

    Мамиш! даже не ми и е нужно да те познавам! 4 г. :) знаеш ли кога хаха.

    Коментиран от #61, #63

  • 61 Защо да не

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Ваньо много мамиш":

    Ако този кабел му стои на нощното шкафче и докато си зарежда телефона не работи с него, може и 10 години да изкара, дори да го е купило за 2 лв от AliExpress.

    Ако постоянно огъваш кабела под 90 градуса и го държиш опънат при зареждане, може да не изкара и два месеца, дори да си го купил за 49 долара оригинален от apple.
  • 62 Ние

    1 1 Отговор
    Не знам какво спорите за кабели, като Андроид е такъв долнопробен боклук.
  • 63 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ваньо много мамиш":

    Аз си знам. Колко ми вярва някой си там ми е през кабела.

    Коментиран от #64

  • 64 Кажи сега

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Иван":

    Откри ли факта, че apple ползват usb-c във всичките си устройства включително в iPhone?

    Оригиналното зарядно на iPhone и оригиналния кабел за зареждане ползват usb-c. MacBook ползва usb-c. Ти също ползваш usb-c, но до вчера не знаеше и беше против него, като обясняваше, че работи само на Андроид.

    Все още ли мислиш, че usb-c е лоша идея?

    Коментиран от #66, #67, #68

  • 65 Ваньо бе Ваньо

    1 2 Отговор
    Кабелите им ги правят от рециклиран материал, който след не дълго време остават само жиците от него ;) особено около конектора. факт! всичката им е такава ..със замисъл :)
  • 66 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Кажи сега":

    Бъркаш ме с някого, пич.
  • 67 Лозан

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Кажи сега":

    Пристани да се занимаваш с Апъл. Имаш си Андроид, радвай му се, въпреки, че на мен ми изглежд амного грозна пръчка, с отвратителен графичен интерфейс, напомняш уеб интерфейс, а може би си е точно такъв, в стил на фирма Гигъл - давай да работи нещо, пък дали е удобно и как излежда, а колко работи...

    Коментиран от #69

  • 68 Гроздан

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Кажи сега":

    Как ще ползвам USB-C, след като не мога да дам на андроидаджия да си зареди телефона?

    Коментиран от #70

  • 69 Какъв Андроид

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Лозан":

    Ти не разбра ли че е говорим за USB-c порт и той няма връзка с никаква операционна система и не му трябва операционна система за да работи, всякакви устройства могат да се зареждат с него, включително най-обикновени фенерчета. Не разбра ли че този кабел става за пренос на видео и има монитори с usb-c вход по който едновременно могат да получат видеосигнала и да бъдат захранени с един единствен кабел?


    Или си мислиш че монитора работи с някаква операционна система?


    Хайде ти престани да си мислиш, че всичко се върти около apple някой е тръгнал да говори срещу тях!

    Коментиран от #71

  • 70 Хайде бе?

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Гроздан":

    Андроидаджията може да ти ползва зарядното за да си зареди телефона, стига да има кабел, защото iPhone-ските зарядни са с usb-c изходи на зарядните си в които се включва кабела.

    Не знам какви са им протоколите за зареждане, но ако са стандартни, можеш да изключиш кабела от зарядното и да свържеш с него директно двата телефона помежду им и автоматично по зареденият телефон ще започне да зарежда по не заредения.

    Коментиран от #72

  • 71 Грухтан

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Какъв Андроид":

    Да де, ама по тези кабели не тече само ток за зареждане, а и ток, който се преобразува в данни от софтуера. За да мине на USB-C Apple ще трябва да въведе куп промени в софтуера си. Защо Google да не минат, на техните китайски подизпълнители не им пука какво произвеждат, да само изпълняват заданията.

    Коментиран от #74

  • 72 Иван Костов

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "Хайде бе?":

    Андроидаджиите не могат да ми ползват зарядното. Всеки път като ме попитат дали имам кабел и им кажа "да, за Айфон" те се мръщат.

    Коментиран от #73

  • 73 Е така де!

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Иван Костов":

    Значи не е проблемът на зарядното, което могат да ползват ако имат стандартен заряден кабел с две usb-c от двете страни, защото самото стандартно зарядно на apple си има usb-c порт.

    Проблемът е маркетинговото решение от apple да продават оригинален кабел за 49 долара, заради което са му сложили различен конектор, за да не става на нищо друго.

    Ако lighting порта имаше някакви предимства, зарядното също щеше да има такъв порт, а нямаше да е с по-доброто решение usb-c.

    На практика най-бързото зареждане на iPhone става единствено и само с USB-c към lighting кабел и дори тогава зареждането е ограничено до 20 вата, заради lighting порта. Usb-c от друга страна поддържа над 100 вата.

    Дори не съществува lighting към lighting кабел за зареждане, което е показателно колко куца технология е това.

    Коментиран от #75

  • 74 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Грухтан":

    Колко пъти да ти се обяснява, че всички други устройства на apple освен iPhone използват usb-c портове като единствените портове както за зареждане така и за пренос на данни. Тоест нямат никакви проблеми със софтуера и това е по-доброто решение, при положение че въобще нямат lighting портове.

    Проблемът дори не е хардуерен. Проблемът е маркетингов - хората ще си купят стандартни оригинални качествени кабели за пет долара или дори два долара от AliExpress, а няма да си купят кабел за зарядно за 49 долара от apple. Това е единствения проблем.

    Коментиран от #76

  • 75 Мирчо

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Е така де!":

    Излъга като комунист, кабелът за зареждане на iPhone струва $19.

    Коментиран от #78

  • 76 5ко

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Дрън-дрън":

    И къде е писано, че трябва да е от Apple кабела? Има куп MFi кабели от бюджетни като на Baseus до премиум като на Nomad.

    Коментиран от #77

  • 77 Няма разлика

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "5ко":

    Всички маркови кабели плюс някои китайци плащат лицензни права на apple, за да произвеждат кабели с техния порт. Usb е свободен стандарт и никой не плаща лицензни права на никого.

    Ето това им е проблема на apple
  • 78 Моя грешка

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Мирчо":

    Не било 49 долара, а 49 лв за два метра кабел за iPhone. Малко ли ти се виждат?

    Коментиран от #79

  • 79 Пенчо

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Моя грешка":

    Малко ми се виждат, явно никога не ми се налага да си взимам нов. Пък и ползвам MagSafe за Айфон. Видя ли новите кабели за TrackPad и Magic Keyboard с каква обвивка са? Практически са вечни, ще те надживеят.

    Коментиран от #80

  • 80 Ваньо бе Ваньо

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Пенчо":

    Да ти дам за бакър една кофа с кабели (оригинални)? Само по жица са! Мнооо качествени

    Коментиран от #81

  • 81 Друг път

    0 4 Отговор

    До коментар #80 от "Ваньо бе Ваньо":

    Не знам какви животни сте ги ползвали, при мен такова нещо никога не се е получавало. Просто вие, андроидните хора, нямате уважение към нищо и рушихте, без да ви мигне окото.

    Коментиран от #82

  • 82 Ваньо бе ваньо

    4 1 Отговор

    До коментар #81 от "Друг път":

    Не съм нито андроид нито пръчкаphone просто казвам фактите! :) Това, че предпочитам андроид не означава, че ми харесва :) но го предпочитам като цяло пред алчните. Уважавам честността а при алчните тотално липсва :). Това, че ви минават "тънко" без да се усещате е върха !

    Коментиран от #83

  • 83 Гошко Гошкоо

    0 5 Отговор

    До коментар #82 от "Ваньо бе ваньо":

    Ползваш пръчка, нискокачествена, сделана, грозна, неудобна и неприятна, изнервяща, която не ти уважава времето, усилията и не те зачита като човек. Апъл е превъртял играта, и назад да тичат...

    Коментиран от #95

  • 84 Страхан

    1 5 Отговор
    Пускай си WWDC22 и се потапяй в атмсфера на Апъл. Ще видиш платформи и софтуер, какъвто не си сънувал. Програмистите ги обожават. Айде, че почна!
  • 85 Хохо

    1 4 Отговор
    Виде ли как преоткриха Lock screen-a? Айде, копирайте, андроидаджии

    Коментиран от #91

  • 86 Гледам шоуто

    1 5 Отговор
    Леле, имам чувството, че Апъл са извънземни, кацнали на земята, за да ни дадат играчките на по-развити цивилизации, от други галактики.
  • 87 Луди са

    1 4 Отговор
    Айдее, вече ApplePay поддържа разсрочено плащане, без оскъпяване.
  • 88 Гугъл умре

    2 4 Отговор
    Гледаш ли с Apple Maps какво става, направо ми се завъртя главата, УАУ!
  • 89 Изригнаха

    1 5 Отговор
    CarPlay.... направо да го слагат за централен екран на всеки автомобил, те просто превъртяха играта, няма какво повече да се желае. Лелееее, не спират да работят, Апъл, Апъл, Апъл!
  • 90 Умирам от кеф

    1 7 Отговор
    Е, не, братле, Апъл почнаха да правят графичните интерфейси на колите. Плача, толкова е красиво и удобно. Боже, Стив Джобс се горде!!!

    Коментиран от #92

  • 91 успешно заблуден

    8 2 Отговор

    До коментар #85 от "Хохо":

    За пореден път се убеждавам, че си назад поне с три години от това , което се случва извън затвора в, който са ви вкарали. Нищо не са преоткрили , замълчи, че ставаш за смях! Преоткрито е за вас понеже сте изостанали с години :). Толкова си зле информиран какво има и няма при конкурентите, че ми става жал. Ако ти дам телефона ми ще ти падне ченето , защото всяко нещо, което епъл пусне го имаме от години. И още толкова много неща, за които дори не подозираш :)) ще ги получите след още толкова години. :)))) А, ако видиш имплементацията на функциите от всеки производител по отделно (айде в частност на заключения екран) и го срваниш с това грозно нещо , което виждам в ios 16 ще ти спадне ентусиазма за нула време. Хаха на какво се кефят изостаналите

    Коментиран от #93, #96

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #91 от "успешно заблуден":

    Имаме си всичко, спокойно. Вие може да си помечтаете за толкова добре свързана и работеща екосистема. Виж новите мултитаскинг функции за iPad. Ще ги сънувате в мокрите си сънища.

    Коментиран от #94

  • 94 Ким Че Ун

    6 1 Отговор

    До коментар #93 от "Иван":

    Само вие си мислите така :). Ама не сте виновни вие, а господарите ви. От години взаимстват всичко от конкуренцията и ви карат да оставате с грешни убеждения. На час по лъжичка или във вашия случай на 2-3 години :). Другата година ще копирате още неща, които конкуренцията има от пред 3-4г и вие ще се радвате като дечица и ще си мислите , че са уникални. Хитри маймуни са алчните ;)! Бая жертви непрогледнали има в кошарите им

    Коментиран от #97

  • 95 Ваньо бе Ванко

    6 2 Отговор

    До коментар #83 от "Гошко Гошкоо":

    Точно айфоните са неудобни както в ръката така и като почнеш да боравиш с тях. Не друг а Apple не уважават собствените си потребители като ги третират единствено като източник на $ и прикрито ги мамят. Може да овъргаляш едно лно в пудра захар, но то никога няма да стане поничка! ;))))) Няма по-осакатени, скучни и дразнещи от тия дървета. Андроида ми помага и на работа и ми пести време даже не ми е нужен почти PC а пръчките никога не са могли да го сторят. За разговори, браузване и игри са ок.
  • 96 Лозан

    1 4 Отговор

    До коментар #91 от "успешно заблуден":

    Трябва да седнеш, да изгледал презентацивта от вчера и повече няма да напишеш лоша дума за Апъл. Конкретика трябва, не общи приказки. Гледай записа и коментирай поотделно, да те видиме тогава.

    Коментиран от #98

  • 97 Иван

    2 4 Отговор

    До коментар #94 от "Ким Че Ун":

    За това ли почти всичко в Android 12 е взаимствано от iOS 15?

    Коментиран от #99

  • 98 успешно заблуден

    4 1 Отговор

    До коментар #96 от "Лозан":

    Всяка година ги гледам и виждам как успешно ви баламосват. Хванеш ли пръчката в ръка ъпдейтната или не усещаш реално колко са добри в маркетинга а реално едно нищо. Получаваш шарени екрани и нищо повече. За разговори и браузване става и децата да играят игри. Епъл от години взаимстват всичко от конкуренцията и тива е самата истина. Иновациите спряха със Стив Джобс. Всяко "ново" нещо е ново само за вас :) и наблюдавам от 3-4 г. как си мислите, че първо е дошло при вас докато конкурентите го имат от 1-2 г. минимум. Пропагандата на епъл действа безотказно.
  • 99 Да се върнем на темата

    4 0 Отговор

    До коментар #97 от "Иван":

    Бързото зареждане дори на китайските телефони от кой модел на iPhone е взаимствано? Няма китайска пръчка която да не може да се зарежда с най-бързото възможно зареждане на iPhone 20 вата. Това ли ви е напредъка? На жена ми китайчето е на 3 години и се зарежда с 67 вата!

    Коментиран от #100, #101

  • 100 Ким Че Ун AKA Бай Тим ви Хук

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "Да се върнем на темата":

    Недей, че ей сега ще почне да ти ги говори как се скапвали бързо батериите (нищо, че няма опита) и как от епъл го правят с цел запазване на и. 3% разлика с еднакво ползване спрямо 5w чушле на айфон и 120w нa Xiaomi! Разбира се Surge P1 чипа на Xiaomi допринася за безпроблемното зареждане на 100% за 15-17мин. Сега ще има Surge P2 там не ми се мисли :). Ставаш, пиеш кафето и телефона ти е зареден и си готов за тръгване. 3% разлика по-бърз разряд ...дали не си е кеф? :) Фенчетата на пръчките ги наблюдавам как плюят по функциите и хардуерните решения на конкуренцията обаче когато след години им ги прибавят и на тях става една хвалба едно УАУ! :)
  • 101 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Да се върнем на темата":

    Ехеее каква жизненоважна функция. Направо ме спечели.