Last news in Fakti

18 Септември, 2022 11:00 7 382 7

Двигателят на новата Honda Hornet е... (ВИДЕО)

  • honda-
  • hornet-
  • двигател-
  • мотоциклет

Концептуалният модел е с напълно нов 755-кубиков редови двуцилиндров осемклапанов двигател Unicam

Двигателят на новата Honda Hornet е... (ВИДЕО) - 1

След показаните през май дизайнерски скици на новата Hornet, японците от Honda разкриха допълнителна информация относно разработването на следващото издание на модела. Публикуваните снимки ясно демонстрират агресивния облик на машината.

Концептуалният модел е с напълно нов 755-кубиков редови двуцилиндров осемклапанов двигател Unicam, осигуряващ максимална мощност 67.5 кВт при 9500 об/мин и максимален въртящ момент 75 Нм при 7250 об/мин.

Компактен и олекотен, силовият агрегат продължава традицията на Hornet. Наред с високите обороти двигателят осигурява пълноценен въртящ момент в средния диапазон на оборотите и съответно впечатляващо ускорение.

Двигателят на новата Honda Hornet е... (ВИДЕО)

Забележителният „пулс“ на силовия агрегат е съчетан с изключително забавен звук и оптимизирана изпускателна система. Шефът на развойния екип на проекта е Фуюки Хосокава, ръководил разработването и на най-новото поколение на CBR1000RR-R Fireblade, споделя:

„Hornet винаги е бил много специален за Honda мотоциклет. Въодушевяващ, със завладяваща динамика, той неизменно се е отличавал с гъвкавото си и пъргаво управление. Преди да започнем работа над този проект, обмисляхме до най-малка подробност какъв тип динамика и поведение да осигурим за мотоциклетистите.

Установихме, че е важно да запазим класическата висока мощност на Hornet и едновременно с това искахме новото поколение на модела да е с двигател, който осигурява наистина силно усещане за оборотите. Намеренията ни винаги са били да постигнем възможно най-лекото и маневрено управление, за да бъде всяко каране на мотоциклета, дори и в града, възможно най-завладяващото изживяване“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 5 Отговор
    Двуцилиндров Хорнет.... Пфу! Не бих го заменил с моя, макар и вече 12-годишен...

    Коментиран от #2

  • 2 Механик

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Съгласен.
    Обърни внимание на това, че щял да има "забавен звук". Колко може да е забавен звукът на двуцилиндров 4-тактов двигател? Ще е забавен колкото на фиатче 126, само дето с малко повече обороти.
    А за да балансират толкова разбалансиран двигател си представям колко балансиращи валове и вериги ще му набутат.
    Истината е, че вече нищо не са прави като хората. Изчанчена работа.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Уууууу

    12 11 Отговор
    Налите псевдо-моторджии се точат, като на баница. Алоууу бръмчалките, като сте терикати що само на оравите се бригате?! Що не влезнете със 120 по България при Ручей на завоя а само бучите от Бояна надоле?? Клоуни жалки тормозещи нощем с бръмченето си 4 квартала.
  • 4 yaйтнойз

    5 0 Отговор
    Страшни тояги е всичко. Впечатляващо ускорение имам с agusta-та. Верно литър е, но е впечатляващо. С тоя миксер може да караш из дефилето само в компания на GS и чопъри. Иначе аз лично харесвам старите хорнети. Здрави машини за път, до работа и разходки. Неудобни за дълго, не много ок за адреналин...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.