Last news in Fakti

28 Май, 2023 11:00 1 751 1

BMW изгради тунел, който симулира ден и нощ

  • bmw-
  • фарове-
  • съоръжение

Автомобилният производител ще използва съоръжението за разработване на бъдещи поколения осветителни системи

BMW изгради тунел, който симулира ден и нощ - 1

Концернът BMW откри нов тестов център на базата на бивш склад за резервни части в Унтершлайсхайм близо до Мюнхен, Германия. Така нареченият Light Channel Next позволява на баварската компания да работи върху нови технологии за осветление в напълно контролирана среда, която може реалистично да симулира различни условия и сценарии.

BMW изгради тунел, който симулира ден и нощ

Light Channel Next се намира много близо до изследователския и иновационен център на компанията в северната част на Мюнхен, дълъг е 132 метра и е широк 22 метра. Автомобилният производител ще използва съоръжението за разработване на бъдещи поколения осветителни системи, включително фарове, дневни светлини, мигачи и др. Той ще бъде използван като логична следваща стъпка в процеса на изследване и развитие след компютърната симулация.

BMW изгради тунел, който симулира ден и нощ

„За BMW Group светлината е тема, която непрекъснато придобива все по-голямо значение. С новия Light Channel Next се надяваме, че в бъдеще ще можем да въведем иновативни идеи в автомобила и на пазара, които ще направят трайно впечатление на клиентите и ще повишат безопасността на пътя“, обяснява експертът по осветление на BMW Кристиан Джебас.

BMW изгради тунел, който симулира ден и нощ

За да се симулират по-реалистично различни пътни сценарии, тестовият тунел има четири различни повърхности. Централната зона има асфалтова повърхност, която е преминала през специален процес на повърхностно шлайфане за изкуствено състаряване. Целта беше настилката да има отразяващи характеристики, които да отговарят на тези на истински път. Има и участък с пешеходна алея, както и участък, който симулира подовата настилка на обикновен подземен паркинг.

BMW изгради тунел, който симулира ден и нощ

Светлинният тунел на BMW може също да симулира различни светлинни условия по всяко време на деня. Това е полезно при проектирането на мигачи и дневни светлини, които трябва да бъдат оценени на дневна светлина. Специална стена за дневна светлина може да генерира различни условия на осветление в зависимост от необходимата яркост и цветна температура.

BMW изгради тунел, който симулира ден и нощ

Тунелът Next light ще започне да функционира в съвсем близко бъдеще. Разработчиците ще се фокусират върху интегрирането на високо адаптивни фарове. Дизайнерите на BMW също ще бъдат чести гости на съоръжението, тъй като „светлината на автомобила е и въпрос на естетика за всички марки от BMW Group.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.