Last news in Fakti

8 Юни, 2023 15:50 2 976 43

Google разпространи първа стабилна версия на Android 14

  • google-
  • android-
  • android 14-
  • операционна система

Операционната система все още е в бета фаза

Google разпространи първа стабилна версия на Android 14 - 1

Google следва изключително стриктно графика си с разпространението на Android 14 и след като от компанията обещаха да видим първата стабилна версия през юни месец тази година, ето че сега това се случва. Следейки линията на Google, можем да видим, че това е първата стабилна версия на операционната система, която следва след първоначалните бета версии.

Припомняме, че за първи път разработчиците на приложения получиха достъп до софтуера през февруари месец тази година, последван от официална бета версия през април. Сега, няколко месеца по-късно виждаме и първата стабилна версия, която все още е в процес на разработка и носи означението бета.

Тя е насочена към хората, които искат да изпробват функционалности на приложенията си или просто да разгледат новия облик на операционната система. Разбира се, това все още е софтуер в процес на разработка и могат да бъдат срещнати бъгове. Докато видим и официалната стабилна версия, очакваме през юли да видим и последната бета версия на софтуера.

Основната мисия на Android 14 ще бъде оптимизирането на процесите работещи на заден план, за да се осигурят оптимални ресурси и подобрен живот на батерията. С навлизането на все повече сгъваеми смартфони, операционната система ще бъде фокусирана и върху работата с тях, като вземе предвид всички иновации направени с Android 12L и Android 13.

Няма как да бъде пропуснат и факторът безопасност, който ще блокира инсталирането на стари приложения, направени за предходни версии на операционната система. Това ще предотврати възможността да бъдат инсталирани приложения с версии по-стари от Android 6. Освен тези мерки, Google ще защити още повече потребителите и техните лични данни.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    21 3 Отговор
    Представете си ако имаше и конкуренция?! Предвид олигополната структура при операционните системи за мобилни телефони, и двете американски....каква конкуренция, нали?! Конкурират се единствено кой да снесе повече на службите им.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Милчо

    2 20 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Ползвай китайски системи, комуне.
  • 3 Хмм

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    няма конкуренция защото ако имаше, щяха да намалят цените за подкопаване на чуждия бизнес. а то в случая е като наддаване на търг, щом е по скъпо и по рекламирано значи е по хубаво, а реалната цена за пройводство е няколко пъти по малка от търговската надценка и това не се отнасая само за телефони а и за почти всичко останало и проблема е във обвързаните световно акционерни търговски дружества наричани накратко борса или пазар, които контролират всичко от изхода на завода производител до ръката на т.н. потребител.
  • 4 Сашо

    21 2 Отговор
    Вчера на всички колеги телефоните им (с андроид) предупредиха за земетресението придружени с кратки инструкции за безопасност. На другите с айфоните - НИЩО.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Тод

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сашо":

    Те си имат сателитна системата за спешни повиквания! Нямат нужда да ги предопреждават за опасност. След земетресението ще могат да я изпробват... ако работи в БГ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мишаил

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Сашо":

    Колко секунди след земетресението ви предупредиха

    Коментиран от #8

  • 8 Сашо

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мишаил":

    Достатъчно че да се предприемат най-важните действия. Ние излезнахме навън всички. И е по-добре да има предупреждение отколкото да няма не е ли така?

    Коментиран от #9

  • 9 Джон

    1 12 Отговор

    До коментар #8 от "Сашо":

    Нещо послъгваш. Видя се от репортажа вчера, че системата не е сработила така, както им се иска. Минава поне секунда докато сърверите регистрират и определят земетресението като такова, полсе започват да се разпращат масови пуш нотификации, които са наредени на опашка, вероятно ползват AWS или друг облак, където сървисите имат поне секунда докато се "събудят" (Ламбдата например трябва да направи "cold start")... и тн. След като като получих съобщението в телефоона трябва да го отвориш, прочетеш. Нищо не можеш да направиш за 3 секунди, даже да излезнеш от хола.

    Та, лъжеш, приятелю, никъде не си излезнал.

    Коментиран от #10

  • 10 Сашо

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Джон":

    Нищо подобно! Четеш глупости и обвиняваш без да знаеш. Директно от функцията на андроид ти излиза екран придружен със звуков сигнал и инструкции за бързи мерки. Незнам защо говорите наизуст след като незнаете и четете измишльотини. Нищо не трябва да се отваря , просто екрана с предупреждението се отваря автоматично. . Около 30 секунди беше предварителното предупреждение при нас. Бих казал че ти лъжеш или просто си говориш удобните за теб неща. Хайде със здраве!

    Коментиран от #11

  • 11 Джон

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "Сашо":

    "Около 30 секунди беше предварителното предупреждение при нас."

    Така ли, в коя точка на България си бил?

    Коментиран от #12

  • 12 Сашо

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Джон":

    Стара Загора, пак заповядай. Очаквам да си кажеш експертното мнение. Почвай да се ровиш и да се опиташ да изкараш под вола-теле. Ако имаш познати от СтЗ поразпитай ги ако ти е толкова мерак. Иначе от нета може да прочетеш хиляди неща. Аз казвам от първо лице. Друг път не обвинявай хората в каквпто и да е ако не си сигурен.

    Коментиран от #13

  • 13 Джон

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "Сашо":

    Разстоянието между Пловдив и Стара Загора по права линия е 80 км. Земетръсните вълни пътуват със 8 км в секунда.
    На теория можеш да бъдеш известен 10 секунди преди да те разтресе. На практика имаш много по-малко. Като обясних, съръва няма как да ти изпрати съобщението на секундата, това не е чат между двама човека, където връзката вече е осъществена. Тук става въпрос за разпращане на пуш нотификации до много устройства, които са пакетирани в батчове (комплекти) и които са наредени на опашка. Сървърът, който изпраща ще се забави, този, който също ще се забави. Има още ред фактори, които ще допринесат за забавянето. Дори и да получиш съобщението 5 секунди преди земетресението, ти не можеш за една секунда да получших нотификацията, да осъзнаенеш какво става и да регариаш, така че да ти останат 4 секунди да напуснеш сградата. Доказано не работи. Също така, дадоха репортаж по телевизита с редица хора, инсталирали това приложение и всички казаха, че са получили съобщението след като са усетили земетресението.
    Ти лъжеш!

    Коментиран от #14

  • 14 Сашо

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Джон":

    Това приложение не се инсталира драги разбирачо а си идва с андроид . А понеже не съм запознат ето какво намерих токущо в нета:

    "Как работи системата за предупреждение при земетресения?
    Начинът, по който работи системата за предупреждение, е много прост. Над сеизмичната зона са разположени сензори, които регистрират първите импулси на земетресението. INCDFP оценява магнитуда на първите 3 импулса, които достигат до най-близките сензори. По това време енергията, разсеяна от земетресението, е малка и не може да причини щети. От първите 3 импулса до появата на опасната вълна, в рамките на 25 секунди, системата може да предупреди населението"
    Та поне ми стана ясно защо бяхме предупредени секунди преди земетресението. Може и да не бяха 30 секунди за това казах около но определено телефона предупреди преди да е настъпило. Не аз не лъжа и явно ти искаш да е така. Андроид предупреждава само за земетресения с магнитуд над 4.5 Всичко което каза мен не ме вълнува. Получихме ли предупреждение - получихме! Хайде със здраве

    Коментиран от #15

  • 15 Джон

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Сашо":

    " От първите 3 импулса до появата на опасната вълна, в рамките на 25 секунди, системата може да предупреди населението"

    Да де, ама вълната достига от Пловдив до Стара Загора за 8 секунди.

    Тази фунцкия на Андроид е поредното доказателство, че Андроид целят да кажат "ние имаме", "ние сме първи", а качеството на фукнцията е от второстепенно значение.

    Коментиран от #16

  • 16 Сашо

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Джон":

    За какво подяволите говориш? Работи си и то много добре въобще как може да сте такива? И от тези три импулса до първата вълна има поне 25 секунди ти кое не разбра? И аз се чудих как е възможно но вече знам. Факт е че нас ни предупреду а на нито един колега с айфон ни звук ни стон. Тези 8секунди ще е за главната вълна разбира се че ще е бързо. Ти явно си почитател на айфон и епал щом говориш глупости. Познах ли??????

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Джон

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "Сашо":

    Не, няма 25 секунди, а 8. За толкова време вълната е достигнала от Пловдив, където е земетресението, до Стара Загора, която се намира на 80 км по права линия от Пловдив. Вълната пътува с 8км в секунда.

    Ти кое не разбра?

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ножд

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Сашо":

    Ваньо, тъй де Жонката е всепознат ай-
    🐑 тук , а и не само тук! По-добре не се занимавай с него аз колко пъти съм го опревергавал, а то продължава да си пикае срещу вятъра. Освен , че е трол е върл манипулатор обича и пропагандата. Живее в неговия си свят на заблудените AKA епъл затвора и ако ще с хиляда факта да го обориш, то осъзнава ама пак ще си продължава да се пъне като магаре на лед и да си плющи лъжите и да се излага. Напълно некомпетентен тип ама се прави на някакъв разбирач. Жонкаааааа, жонкаа... "келеш" си и такъв ще си останеш. Иначе все такива ще си останете вие епъл шийповете едни предубедени, завистливи и наивни. Сашо,не му обръщай внимание на тоя 🐑

    Коментиран от #23

  • 20 Сашо

    7 0 Отговор
    Аз няма какво да разбирам аз го видях с очите си и говоря с факти от първо лице. Ти си говориш натъкмените неща. А защо? само ти си знаеш.

    Коментиран от #21

  • 21 Джон

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "Сашо":

    Тук има само два факта - разстоянието между Пловдив и Стара Загора по права линия (80 км), и скоростта, с която се разпространяват сеизмичните вълни (8 км/сек).

    Считам разговора за приключен.
  • 22 Сашо

    7 1 Отговор
    Аз пък не защото не си прав. На кое да вярвам на очите си или на твоите измислени теории? И пак ли да кажа че според статията тия предварителни импулси са преди първата вълна и в промеждутъка се предупреждава! Получих предупреждение и това е достатъчно красноречиво. Ти продължавай с твоите измишльотини. Въпроса е защо едните получиха предупреждение а другите не?

    Коментиран от #24

  • 23 Сашо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ножд":

    Да виждам но честно казано такива хора са ми от ясни по-ясни.
  • 24 Джон

    0 8 Отговор

    До коментар #22 от "Сашо":

    Системата се активира при 4.5 при Рихтер. Няма значение какви импулси е имало преди това.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сашо

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Джон":

    "Съоръженията на INCDFP преценяват магнитуда на първите 3 импулса, намиращи се най-близо до сензорите."

    Android Earthquake Alerts пък използва акселерометрите, с които са снабдени повечето смартфоните с "Андроид", а те са над 3 милиарда в целия свят. Именно това е най-мащабната система за откриване на земетресения.

    Аз получих предупреждение, а ти?

    Коментиран от #27

  • 27 Джон

    1 8 Отговор

    До коментар #26 от "Сашо":

    Няма предварителен/непредварителен импулс. Това са измислици на българския сайт, от който преписваш.

    От Гугъл са го написали ясно:
    "only sent for earthquakes of magnitude 4.5 or greater."

    Ти как си го обясняваш този предварителен импулс? Става предварителен трус от 2.5 и какво?

    8 секунди пътува вълната от Пловдив до Стара загора. Техническата обработка отнема време. Докато си вдигнеш телефона и прочетеш имаш 2 секунди да осмислиш какво става. Специалистите го казаха - напълно безмислено проложение.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Сашо

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Джон":

    Ти нормален ли си? Написанло е как става! Къде се въдите такива екземпляри божичко. Аз получих предупреждение и честно казано не ев интерсуваше как и по какъв начин става това с предупреждението. Ти говориш против фактите. Аз получих предупреждение а ти????

    Коментиран от #30

  • 29 Сашо

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Джон":

    На теб явно специалистите и говорят точните неща когато ти отърва. Е да ама не! И не е безсмислено аз и оше хора сме живото доказателство. Излезнахме нищо че нищо не стана но важното е че има полза. То белята веднъж става.
  • 30 Джон

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Сашо":

    Фактите са законите на физиката, факт е какво е написано в сайта на Гугъл, а ти какво казваш може да са факти, може и да са лъжи.

    Обясни ми, моля, как така от "предварителен" трус ще знаят какво ще последва, те да не са Господ?

    Коментиран от #31

  • 31 Сашо

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Джон":

    Пак казвам вярвам на очите си преди всичко ! ! !
    "Съоръженията на INCDFP преценяват магнитуда на първите 3 импулса, намиращи се най-близо до сензорите."
    Какви съоражения и сензори ползват и как става преценката с тях незнам. Питаш неправилния човек. Важен е резултата а той беше че хората бяха предупредени и че беше в полза. Така и не отговори ти получи ли предупреждение?

    Коментиран от #32

  • 32 Джон

    1 6 Отговор

    До коментар #31 от "Сашо":

    Все тая какви сензори ползват, няма как да предвидят силата на бъдещ трус. Единственото, което правят, е да измерят над 4.5 по Рихтер и да ви пратят съобщение и да се надяват, че съобщението ще стигне по-бързо от вълните на труса.

    Коментиран от #33, #34, #35, #38, #40, #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПантОФФ

    5 0 Отговор
    Потвърждавам, че и аз получих предупреждение.
  • 43 Груйо

    3 0 Отговор
    Епъла с иос, кат пръднеш,праща известия,на всички фолк певици,с айфони.