25 Октомври, 2013 11:40 24 835 3

Най-дългият пътнически самолет в света

  • самолет-
  • boeing-
  • 747-8

Името му е Boeing 747-8, а дължината му е 76.4 метра. Този двупалубен самолет е анонсиран от компанията Boeing през 2005 година и на практика се явява ново поколение на знаменития "Джъмбо Джет". При въпросната последна версия дължината е увеличена за сметка на по-дълъг фюзелаж.

Това води до препроектиране на крилата, а още от основните различия са свързани с подобрената ефективност по отношение на разхода на гориво. Най-дългият пътнически самолет в света превъзхожда втория по дължина Airbus A340-600 с почти метър. Първият му полет е на 20 март 2011 година.

Цената на един екземпляр Boeing 747-8 е $250 млн. Първата компания, която купува такъв самолет, е Lufthansa. Това става през април 2012 година. В пасажерската версия на най-дългия пътнически самолет в света Boeing 747-8 могат да се поберат 500 пътници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    6 2 Отговор
    А полета на братя Райт е бил само 34м или нещо подобно.Два пъти по къс от самолета.
  • 2 Мартин 123

    2 2 Отговор
    това хората големи изруди
  • 3 PROFESIONALISTA

    4 0 Отговор
    Когатоизмисляли този самолет, имало един голям проблем- крилото все се чупело по средата. Какви ли не мерки вземали, не можели да решат проблема. Но в компанията работел един българин, забягнал от нас още през комунизма. Решил, че няма какво да губи, и предложил решението си- направете точно на мястото, където се чупи, малки дупчици една до друга по цялата дължина... Никой не му се вярвало, но решили да пробват- друго не им оставало. Направили го, и се получило- крилото спряло да се чупи. Попитали го тогава- как се сети за това, сигурно много изчисления трябва да си направил? А нашият казал- не бе, при нас в Бг имахме една тоалетна хартия- навсякъде другаде се къса, но не и на дупчиците....