Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 11:56 11 820 19

Знаете ли колко е средният пробег на електромобилите от 2023 г.

  • електромобили-
  • пробег

Оказва се, че болшинството шофьори могат да карат една седмица без презалеждане

Знаете ли колко е средният пробег на електромобилите от 2023 г. - 1

Електрическите автомобили се развиват с рекордни темпове. Анализаторите на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) отбелязват, че средният пробег на електрически автомобили за моделите от 2023 година. е достигнал 434 км. Това е с 21 км повече от електрическия автомобил от моделна година 2022 и е повече от достатъчно, за да покрие средното седмично пътуване за болшинството шофьори.

Според EPA средният пробег на електрическите превозни средства тази година е почти 320 километра по-дълъг от преди десетилетие. А според друга статистика, на Министерството на транспорта на САЩ, средностатистически шофьор изминава около 60 км на ден. Със среден седмичен пробег от 420 км, повечето електромобили имат достатъчен пробег, за да покрият седем дни шофиране.

Въпреки факта, че пробегът с едно зареждане често се посочва като една от основните причини, поради които шофьорите отлагат покупката на електрически автомобил, днес много електрически автомобили предлагат възможност за шофиране на повече от 470-480 км с едно зареждане на батерията. Отбелязва се още, че миналата година повече от 25 електромобила са надхвърлили отметката от 480 км. Това е почти два пъти повече, отколкото преди две години.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не харесвам електромобили

    54 11 Отговор
    И толкоэ
  • 2 Бате Ачо

    33 11 Отговор
    Технологията е достатъчна, обаче цените на електричните още са много високи - може би и спекулативно. Ето, че последните месеци тесла свалиха цените, БИД свалиха цените, дори Дачия свали супер много цената - явно надценката им е била огромна. Като станат нормални цените, хората сами ще се качат на електричките. Аз чакам цена около 50К за нова кола около 4.2-4.5 метра с пробег над 400 км и скачам. За сега китайска такава е над 75К.

    Коментиран от #7, #15

  • 3 Мдааа

    37 6 Отговор
    На всички е ясно, че повечето електромобили са за града и за околностите до 50-60 километра. Зарядните станции почти не съществуват, така че остава да си зареждаш в къщи. Ако пътуваш по надалече си за мустака!

    Коментиран от #11

  • 4 Японеца

    28 7 Отговор
    Предимствата на ел. колите са ясни, няма толкова ремонти и настройки като ДВГ.
    Но кой ще рециклира батериите и от къде идва тока.
    От ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ или от "зелените технологии"?
  • 5 Рикардо

    13 4 Отговор
    е колко да е 300-400 км
  • 6 Теория и практика

    24 9 Отговор
    420км на книга!

    В същите книги пише, че разни ДВГ-та по 150-200 коня харчат по 6-7 литра бензин на 100км, но още никой не ги е виждал тези автомобили.

    Коментиран от #16

  • 7 Прав си

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Ачо":

    Електрическа кола с пробег над 400 км в България започва от 110-120000 лв нагоре. Никой средностатистически българин не може да сия позволи. А все още на вторичния пазар няма по-евтини предложения. Така че чакаме ... ... ...
  • 8 Запознат

    31 1 Отговор
    Стига с тези ел.коли! Някой държави започнаха да въвеждат данъци за тях, допълнително за вредни емисии от производството. Вече вдигат и таксите за зареждане. Електрическите келеши не разбраха ли че това е новата кражба за следващите 100години , а след това батериите ще ги правиме на прах и ще засипваме земята. Зомбирането е в пълен ход до последния нормален елемент.
  • 9 Узо

    30 0 Отговор
    480 km - за нови батерии. Дайте инфо са пробега след 5 - та или 7- ма година.

    Износването на батерии е причината за липсва вторичния пазар.

    Нали трябва да се сменят за десетко хил. евро. Кой е луд да купи стара електричка?
  • 10 Дизела

    14 2 Отговор
    Толкова минавам на ден.
  • 11 СМОГ

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    За всички е ясно, ще не си в час. Зарядните в БГ са повече от бензиностанциите. Всеки има контакт вкъщи. Никой няма колонка. Заряда на DC станция е 20 мин., зарядните мрежи са една дузина:
    Vsichkotok
    Fines Charging
    Eldrive
    Megalan Charge (Megalan Power Management)
    Gigacharger
    БГ чардж системс
    Elfinity
    EVpoint
    Voltspot
    Колкоток
    Nexton Bulgaria
    ELBUL
    GPstation
    Bulcharge
    ProCredit Charging
    Varna Charging

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Инсайдър

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "СМОГ":

    Контакти имаш на село,я се опитай да заредиш 50 коли пред блока нощес

    Коментиран от #18

  • 14 Гост

    11 1 Отговор
    Те на хартия може и да пишат квото искат,всичко относително с климатичните условия,каква скорост поддържаш и куп хиляда глупости.За дълъг път не стават ,колкото и да ни набиват мозъците.пък всичкия тзи ток за колите от къде ,то на тоя свят да не са само те .после къде ще рециклират или изхвърлят тези милиони че и милиарди батерии след време ,те сигурно АЕЦ няма да изхвърля толкова боклук колкото тротинетките.едно е да поддържаш ДВГ и го караш поне 20 г ,друго е след седем осем год да ти се наложи да сменяш батерия колкото половин кола .пък 70-100 хил лева за кола да дадеш ,гати инвестицията .Екологията е измама,всичко зелено на тая планета е живо благодарение на co2 ,лоби и страшно много пари ,като ковида и ваксите и маските .елката само за градско върши работа това е цялата истина
  • 15 Баварец

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Ачо":

    Бацко, а къде остана липсата на въздух за дишане? Вероятно не за нас, а за децата ни, за внуците ни? Какво означават някакви си пари, пред това, че ти ги лишаваш от дишане? Не тръгвай в посоката, как се произвежда електро енергията, защото е също толкова глупава, колкото и сравняване на цена на електрически автомобил и такъв с ДВГ!
  • 16 ДВГ автомобилите

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Теория и практика":

    С 150-200кс имат нисък разход но когато ги караш с 90 - 110км/ч.
  • 17 Перник

    3 5 Отговор
    Тесла е най добрия автомобил създаден от човека
  • 18 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Инсайдър":

    трябва да имаш гараж или парко място. Пред блока в калта, и да пуснеш кабел от терасата - не става
  • 19 Българин

    0 0 Отговор
    Дизел Рено Клио 1.5DCI, резервоар 45л., изминава около 1100км. с едно зареждане.Закупена нова 2019г. за 24000лв.Не бих си купил електромобил за 2, 3 пъти повече пари, който да изминава 400км с едно зареждане.Не ангажирам никого с мнението си.