17 Юли, 2024 13:42 1 465 4

Synchron създаде мозъчен имплант с вграден ChatGPT

  • chat gpt-
  • изкуствен интелект-
  • имплант

AI ще помага при писане със силата на мисълта

Synchron създаде мозъчен имплант с вграден ChatGPT - 1

Американската компания Synchron, която разработва технологии за интерфейс мозък-компютър (BCI) за възстановяване на двигателните функции при парализирани хора, обяви интегрирането на система за генеративен изкуствен интелект от OpenAI в своята платформа. Това ще позволи на пациенти с тежка парализа да взаимодействат с други хора със силата на мисълта.

Чатбот в невронен интерфейс, захранван от AI от създателя на ChatGPT, ще опрости процеса на комуникация за потребителите. Системата може да генерира автоматични съвети в текстовe и аудио формат в реално време, като взема предвид контекста и емоционалното състояние на потребителя (системата приема текстови, аудио и графични данни) и предлага оптимални опции за фрази. Тоест AI ще помага при писане със силата на мисълта, като предсказва какво би искал да каже човек в дадена ситуация и предлага няколко опции за думи или фрази, от които да избирате - един вид усъвършенстван T9.

Компанията вече е тествала технологията върху пациент, който преди това е получил BCI. Пациентът на име Марк с амиотрофична латерална склероза (ALS), който получи имплант Synchron миналата година, периодично тества новата функция на AI чатбот през последните два месеца. Според него това му помага да спести ценно време и енергия, когато общува с близките си. Използването на BCI изисква фокус и практика, така че Марк казва, че AI помага да се намали част от напрежението при отговаряне на съобщения.

Том Оксли, главен изпълнителен директор и основател на Synchron, подчерта важността на тази интеграция: „Нашите пациенти са загубили способността да извършват каквито и да е дейности поради неврологични заболявания. Генеративният AI може да предложи опции, които са контекстуално подходящи за околната среда, а BCI ще позволи на човек да направи избор въз основа на конкретна следа. Системата по същество запазва основното човешко право на свобода на изразяване и автономия.

Устройството Synchron се имплантира в кръвоносните съдове на повърхността на моторния кортекс през югуларната вена чрез минимално инвазивна ендоваскуларна процедура. Веднъж имплантирано, устройството може да открива и безжично да предава двигателни намерения от мозъка, позволявайки на парализирани хора да работят с лични устройства със свободни ръце, сякаш чрез насочване на показалеца на мишката и щракване върху опции. По същия начин човек ще може да избира думи и фрази, предложени от AI. Важно е да се отбележи, че платформата Synchron няма да предава сигнали на човешкия мозък към OpenAI сървъра - използва се собствената платформа на компанията в AWS облака.

Актуализираната BCI платформа на Synchron, сега с генериращ AI, ще позволи на пациентите да пишат с по-естествена скорост и по този начин значително да подобрят качеството на комуникацията. Това е първи в класа си търговски продукт, който ще помогне на милиони хора с увреждания на горните крайници да останат свързани със света.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    5 0 Отговор
    Винаги е под предлог за "вашето здраве" за "вашата сигурност", но целтта също винаги е една и съща Поробване и Контрол! Виртуалното робство се задава със страшна сила!
    Имаше един документален филм за "бридите" (хибриди м/у човек и чип) , ами явно е те идат!
  • 2 Идеално, точно му

    1 0 Отговор
    трябваше на дедо Джо.
    Сега няма да се спъва, ще говори отчетливо и няма да бърка имена.
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Всичко е измама на гърба на пострадалите хора ! Това не се прави за тях, но те са предтекста ! Сега да ми кажат колко такива като Стивън Хаукинг (мир на праха му) има по света за да се задейства тази огромна машина за импланти ? Целта е "човека робот" и по точно човека който ще може да бъде управляван с едно КОПЧЕ на МАТРИЦАТА !!!
  • 4 дедо

    0 0 Отговор
    ще мога ли да чета факти, докато спя?