5 Август, 2024 13:53 2 171 2

САЩ искат забрана за автомобилите с китайски автопилот

  • китайски автомобили-
  • системи за автономно шофиране-
  • сащ

Подобна забрана би била още една бариера пред китайските електрически превозни средства, навлизащи на американския пазар

САЩ искат забрана за автомобилите с китайски автопилот - 1

Американските власти се опитват да забранят китайската социална мрежа TikTok в тяхната юрисдикция на фона на опасения относно събирането на информация за своите граждани. Те също се опитват да спрат всички подобни методи за евентуален „шпионаж“. Поради тази причина се подготвя забрана за експлоатация в Съединените щати на превозни средства, използващи системи за автопилот, разработени в Китай.

Информирани източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че Министерството на търговията на САЩ ще излезе със съответните инициативи и то съвсем скоро - през следващите седмици. Ако предложените поправки в законодателството на САЩ бъдат приети, тогава в страната ще бъде забранена експлоатацията на превозни средства със софтуер с ниво на автономност от трето и по-високо, разработен в Китай.

Тъй като китайският софтуер се използва главно за китайски автомобили, подобна забрана би била още една бариера пред китайските електрически превозни средства, навлизащи на американския пазар, в допълнение към увеличаването на митата. Като свързана инициатива се обмисля и предложение за забрана на използването на автомобилни системи, базирани на произведени в Китай комуникации за данни, като това могат да са коли от други марки, но с китайска мултимедия, например.

По същество това може да ограничи достъпа до пътищата в САЩ за автомобили, които не са свързани с китайски марки и китайски разработчици на софтуер. Американските регулатори изразиха загриженост относно способността на съвременните автомобили да наблюдават гражданите с помощта на бордови камери, както и да подслушват разговорите им, докато са в купето.

Като се има предвид, че много китайски автомобили, оборудвани с модерни асистенти, имат видеокамера, обърната към интериора, тогава подобна заплаха е чисто технически осъществима. Американските служители също са загрижени за възможността за прихващане на управлението на такива превозни средства чрез дистанционен достъп до бордовата електроника. Очаква се представители на бранша да имат възможност да участват в обществени обсъждания по темата.

Миналия петък се състоя среща с представители на различни американски правителствени ведомства, на която те обсъдиха план за въвеждане на ограничения върху използването на софтуер от китайски произход на превозни средства, експлоатирани в Съединените щати. Представители на Австралия, Канада, Германия, Индия, Япония, Южна Корея, Испания и Великобритания взеха участие в събитието и изразиха своите мнения по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяяя

    18 0 Отговор
    Колко демократично
  • 2 Да бе , да ! 🤔

    17 0 Отговор
    Колкото с протекционизъм янките успяха да спрат японските автомобили в миналото , толкова сега ще спрат и китайските !