Last news in Fakti

4 Юни, 2020 16:06 4 824 18

Лилия Горанова: Спадът в шведската икономика не е изненада (ВИДЕО)

  • лилия горанова-
  • шведско-българска търговска камара

Търговският обмен между страната ни и Швеция се движи около 500 милиона лева за година

Лилия Горанова: Спадът в шведската икономика не е изненада (ВИДЕО) - 1
Лилия Горанова

Не е изненадващ спадът в шведската икономика т. к. тя е много отворена икономика, тя е насочена предимно към износа. Техният търговски баланс е винаги положителен, винаги износът е по-голям от вноса. Естествено, когато в световен мащаб нещата тръгват надолу, няма как шведската икономика също да не пострада значително. Това коментира в студиото на ФАКТИ Лилия Горанова, член на борда на Шведско-българската търговска камара.

"Швеция изнася камиони, изнася електроника, в някои области е доминираща. Най-много е пострадал автомобилния сектор. Там са съкратени заради COVID-19 над 1700 човека, пострадал е и транспортния сектор, където 1300 човека са съкратени и тежат на бюджета.

Те избраха по-свободен режим и последствията са по-негативни. Мисля, че съжаляват в момента. Шведите обаче отстояват своята свобода и демокрация, понякога на много висока цена. Те страхотно обичат свободата си, безкрайно държат на демокрацията.

Търговският обмен между страните ни е положителен за България. Ние малко повече изнасяме, отколкото внасяме. Предполагам, че това се дължи най-вече на тези шведски предприятия, които произвеждат у нас, но готовият продукт се връща обратно в Швеция, за да бъде разпределен към клиентите. Шведските инвеститори не са намалели значително производството. Аз се надявам на една мека крива", коментира Лилия Горанова, която е и управител на "Камартон".

Тя припомни, че втора година основният фокус на Шведско-българската търговска камара е свързан с шведския бизнес у нас, като представлява също и мост за шведската култура към България. Камарата защитава общите интереси, организира консултантски услуги и семинари, проучва условията на двустранния търговски обмен. Целта е да се допринесе за развитието на бизнес отношенията между страните. Търговският обмен в двете посоки се движи около 500 милиона лева за година.

Регистрираните в България фирми с шведска собственост или участие пък са около 800.

Лилия Горанова коментира и клипа на Агенцията за инвестиции: "Мисля, че той беше направен във връзка с новата идея за nearshoring (преместване на бизнес от далечна към по-близка страна - бел. ред.). Знаем, че в Китай, където много фирми инвестираха, нещата се промениха, вече не е така благоприятна бизнес средата там. Поздравявам агенцията, че създаде този клип в актуалната ситуация, като предложи България като място, което в никакъв случай не е по-лошо."

"Само мое лично мнение е, не говоря от името на Камарата, че след провалът на сделката за Gripen-ите остана горчилка. Шведската оферта беше изключително добра за нашата държава. Имахме очаквания, че ако се беше случила сделката, шведската държава имаше готовност да инвестира почти толкова, колкото щяхме ние да ѝ платим. Не стана така, но нещата продължават, това е съвсем естествено в бизнеса", каза още тя.

Целия разговор с Лилия Горанова гледайте във видеото:
 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 1 Отговор
    Майната им нали нашата е в подем благодарение на кадърните и некорумпирани политици.
  • 2 Кокорчо🙄

    7 6 Отговор
    Напуснала се да п****взела че се н****, 500 мил, дали си пие хапчетата тая
  • 3 Гойко Митич

    7 2 Отговор
    Калинке ,Калинке чуват ли ушите ти какво се изпускаш.
  • 4 Селяндур

    4 1 Отговор
    Нищо им няма.

    Коментиран от #5

  • 5 Медийна звезда

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Селяндур":

    Тази е платена граблива, обикаля телевизиите и издига в култ управлението на грабливите.
  • 6 Госпожата да каже

    10 2 Отговор
    Плащат ли здравни осигуривки регистрираните в бюрото по труда там в Швеция? Защото тук в пародията и антихуманната ГЕйРБ, плащаме! Къде остана солидарността бе Тикво заспала загубена, ти и твойта хунта ни репресирате по всички параграфи. Скоро Ви иде края и всичките ще влезнете в затвора, ОБЕЩАВАМ! Тато.

    Коментиран от #8

  • 7 Така да

    5 1 Отговор
    Обичат свободата и демокрацията, за това тази година лятната им отпуска ще е в къщи, защото не ги пускат в другите държави!
  • 8 Да да

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госпожата да каже":

    И безработните плащат данъци! Или мислиш не! Плащат, данъци а от там отива за здравните! И данъците са по-високи от нашите!
  • 9 Гост

    4 2 Отговор
    Айде госпожо кажи колко процента е спада в шведската икономика без мерки и колко е спада в германската икономика с мерки?

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КОЧА

    5 2 Отговор
    БОЙКО НИ ОКРАДЕ СПЕСТЯВАНИЯТА - НЕМА МОРЕ НЕМА БАЛКАНИ НЕМА ПАРИ - НЕМА НИЩО .
  • 12 КОЧА

    1 1 Отговор
    ГАДНА МУТРА СИ .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 3333

    2 1 Отговор
    Калинке гледай нашата икономика, шведите ги остави. дори срещу тях да вървим пак не можем да ги стигнем.
  • 15 дженко

    3 1 Отговор
    ние управихме целият свят сега дойде реда на шведите а не си виждаме лайняния нашенски гъ....
  • 16 Бойко Митич

    0 1 Отговор
    Тая има ли роднинска връзка с оня Горанов?
  • 17 Българин

    0 0 Отговор
    ЛИЛЯНКЕ, РЕШЕНИЕТО ЗА Ф16 Е ПОЛИТИЧЕСКО И ЕДИНСТВЕНО ТО НИ ОТКЪСВА ОТ ВАТЕНКИТЕ, КОИТО НИ БЯХА СГРАБЧИЛИ КАТО БЯЛА МЕЧКА
    НАТО И ЕС НО ПЪРВОТО Е ВАЖНО ЗА ОРЪЖИЕТО
    , А ШВЕЦИЯ НЕ Е В НАТО!!! ШВЕДИТЕ СА ЖЕЛЕЗНИ И КОРЕКТНО, НО ВСЕКИ ГОНИ ИНТЕРЕСИТЕ СИ!
  • 18 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    КОЛКО ШВЕДИ НА 1МЛН. НАСЕЛЕНИЕ СА ПОЧИНАЛИ И КОЛКО ГЕРМАНЦИ?? СЪОТНОШЕНИЕТО Е В ШВЕЦИЯ СА 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ, А ЗДРАВНИТЕ ИМ С-МИ СА ПЕРФЕКТНИ!!!