Last news in Fakti

25 Август, 2020 18:27 10 686 62

Трайчо Трайков пред ФАКТИ: На Балканския полуостров, където и да боцнете, изскача „Газпром“

  • енергетиката-
  • трайчо трайков-
  • газпром-
  • кпконпи-
  • природен газ-
  • черно море

"Много скоро, след като се ангажирах политически, разбрах, че никое действие, насочено срещу интереси, които не са в синхрон с интересите на хората и на държавата като цяло, не остава без последствие", каза Трайчо Трайков

Трайчо Трайков пред ФАКТИ: На Балканския полуостров, където и да боцнете, изскача „Газпром“ - 1
Снимка: ФАКТИ

„Откритието е значително, макар и ако го поставим в контекст, да не е от големите, които се откриват по света или в други региони. За Черно море безспорно е от големите“.

Това каза Трайчо Трайков по повод находката на природен газ в Черно море пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„То е в западната част на Черно море, на една много голяма дълбочина – ултра дълбока локация над 3500 метра дълбочина, което води след себе си сложности от технически характер“, добави той.

„Нормално е от откритието до стигането на газа до пазара минават около 6-7 години“, каза Трайков. Лили Маринкова посочи, че турският президент говори за стигането на газа до пазара през 2023 година, а Трайков уточни: „Ердоган има право да надува фанфарите, защото Турция от гледна точка на своето енергийно потребление е изключително зависима. Тя внася над 98% от количествата газ, който потребява, но от различни източници. Те нямат проблем с диверсификацията, имат проблем с това, че всичко е внос и плащат голяма енергийна сметка по тази причина. 320 милиарда кубически метра не са въобще малко количество. За нас това би означавало потреблението ни за сто години. За Турция – 6-7 години, но въпреки това е съществено количество. Освен това за Ердоган има още един аспект. За него – затова започнах със зависимостта от внос, това е карта в преговорите с доставчиците Русия, Иран, Азербайджан“.

На въпроса на Лили Маринкова каква би могла да е реакцията на Русия, Трайков отговори: “Реакцията, която Турция търси е търговски отстъпки при доставката на руски газ, защото ако това находище влезе в оборот през 2023 година, което може би е прекалено оптимистичен период, но то поставя голяма въпросителна над втората тръба на „Турски поток“ въобще. Ердоган вероятно ще постигне намаление на цената, по която доставя (природен газ) от Русия“.

Лили Маринкова припомни за изказванията на Бойко Борисов от 2013 година, че изследванията в Черно море винаги са възобновявани от ГЕРБ и спирани след тяхното управление. На въпроса какво знаем към момента за проучванията в нашата акватория, Трайков отговори: „Проучванията в нашата икономическа зона засега не оправдават очакванията, но беше полезно да ги има. Когато аз бях министър, бяха задвижени тези процедури. Трябва да има и още, тъй като България не разполага със собствени възможности за проучване, както Турция, ние нямаме такъв кораб. Дори и да притежаваме, самият процес е много скъп. Компаниите, които спечелиха разрешенията за проучване в българската зона досега са похарчили стотици милиони. Те са два международни консорциума от компании с голям опит в областта. Засега за съжаление не постигат успех“.

На въпроса откъде идва българския оптимизъм за находище на природен газ в Черно море, Трайков отговори: „Аз съм склонен да вярвам, че в предишните десетилетия Съветския съюз и Русия ако не са пречили активно, то по никакъв начин не са окуражавали тези проучвания, а нашите съседи намират количества. Румъния намери съвсем близо до северния ни шелф, където търсим, а пък Турция до южния, така че очевидно има. Геоложката структура е подходяща, компаниите проявяват интерес, а не са компании, които си дават парите на вятъра“.

Лили Маринкова коментира, че допуска Борисов да се страхува да продължава с проучванията заради неприятностите, които и без друго има с енергийните си проекти. Трайков отговори, че „има редица други по-перспективни начини за подобряване на нашата енергийна ситуация“. „Проучванията са едно на ръка. Много по-важни са различните източници за доставка, били те и небългарските. Там е големият проблем. Ето например вчерашната новина за подписването на участието на България като акционер с 20% в плаващия терминал за втечнен газ до Александруполис. За първи път официален документ по темата беше подписан, когато аз бях министър и по моя и на гръцкия колега инициатива между Българския енергиен холдинг и гръцката газова компания. Това беше преди близо 10 години. По същия начин и българо-гръцката газова връзка. Някой път ще напиша много дебела книга - учебник по това как може да се пречи на един газов проект“, допълни той.

На въпроса кой е пречел на този проект, Трайков отговори: „Още като започнете от това, че самата идея за такава връзка възниква през 2009 година, когато Русия просто спря, врътна кранчето и януари месец на минус 20 градуса останахме без газ. Тогава Европейската комисия, тази тема попадна силно в радара ѝ и бяха отпуснати средства за такава връзка. След това месеци наред нищо не се случваше. Когато аз се запознах с документите вече като член на правителството, видях едно акционерно споразумение, което беше така написано, че да блокира на практика по безброй начини възможността за взимане на решение и за придвижване на проекта. Тогава се смени правителството в Гърция и успяхме почти по чудо да променим документите, така че реално да се отвори възможността“.

След като Лили Маринкова настоя да разбере кой се е намесвал, Трайков отговори: „На Балканския полуостров, където и да боцнете, изскача „Газпром“.

Относно покупката на 20% от терминала за втечнен газ до Александрополис, Трайков каза: „Проектът е много перспективен. На всичко отгоре - вижте мащабите на финансирането. Целият този терминал ще струва 150 милиона евро, 300 милиона лева. Участието на България ще е 20%, около 60 милиона лева, което е един процент от това, което плащаме, за да построим газопровод на „Газпром“ със собствени пари през България“.

В студиото на ФАКТИ Трайчо Трайков коментира още оставката на шефа на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. „В държавната администрация и в държавните компании, въобще в държавната индустрия в различни браншове има един доста малък набор от хора, които се въртят на различни позиции. Тактически биват изтеглени, след това наново биват вмъквани в някакъв момент, в който се прецени, че хората са забравили за предишната издънка и могат да свършат работа. Такива случаи има не един“, каза Трайков.

Лили Маринкова изрази мнение, че обяснението на енергийния министър Теменужка Петкова за тази оставка, а както и за "студения резерв" е поредният ѝ отговор, който не казва нищо. „В по-специализирани или сложни за обяснение и разбиране теми винаги може да се вмъкне нещо частично вярно, за да се обоснове погрешна теза. В случая вярната част е, че "студеният резерв" като такъв термин от 20. век няма бъдеще, няма да има „студен резерв“. Вече се говори за управление на капацитети. Тоест една централа, която може да се включи и да произвежда електроенергия трябва да има също толкова права да участва на пазара, колкото примерно компания, която управлява климатичните системи на 20 мола.

Тази компания може така да изключва климатичните системи през определени периоди, че това да не се забелязва от хората, които са в тези сгради, а в същото време да се освобождава толкова енергия, колкото една централа би произвела, ако се включи в този момент. В тази система различните производители или потребители на енергия имат равни права, за да представят най-евтиното, изгодно за пазара решение. Това е европейската система за капацитет, която България изключително бавно въвежда. Вече трябваше да съществува“, каза Трайков.

На въпроса дали Борисов взима своята благодат и наказва Ахмед Доган с решението си за „студения резерв“, Трайков отговори: „Очевидно е, че изглеждаше много фотогенично в този момент да прекратиш договор на Доган. То послужи за тази цел“.

Относно това дали България трябва да промени стратегията си в Черно море, Трайков коментира: „Стратегията не, тя е правилна - това, което е започнало с отдаването на площи в българските териториални води за проучване. По-скоро мисля, че трябва да разширим проучванията и в сушата на територията на България. За съжаление България вече не разполага с – беше приватизирано преди години, предприятието за проучване на нефт и газ. Самата приватизация не е проблем, разбира се, но попадна при неподходящи хора. Едни варненци, които не го развиха, не го направиха, просто го закопаха. Но дори и това не е фатален проблем, стига България да има последователна целенасочена политика да продължава с тези изследвания“.

 На въпроса на Лили Маринкова дали проблемите на Трайков с прокуратурата въпреки оправдателната му присъда продължават, той отговори: „Да, и с прокуратурата, и с присъдружни организации като КПКОНПИ. По-скоро парадоксът в случая е, че аз съм оправдан по обвинението, заради което КПКОНПИ ми запорира имуществото. Въпреки че съдът се е произнесъл, че обвинението не е вярно, не е правилно и съм оправдан, КПКОНПИ продължава да държи запорите. В тази връзка имаше едно тълкувателно решение на ВКС преди време, които скъсаха тази зависимост и казаха, че когато човекът е оправдан, тогава трябва и КПКОНПИ да спре да се занимава с него. Логично, но след това парламентарното мнозинство по инициатива на сегашния министър Данаил Кирилов, мисля, че тогава още беше депутат, за два дена промени и пренаписа закона, така че това да продължи да бъде възможно“.

На финала Лили Маринкова коментира, че Трайков е познал вкуса на политическото отмъщение чрез Прокуратурата. „Не, аз и много скоро след като се ангажирах политически разбрах, че никое действие, насочено срещу интереси, които не са в синхрон с интересите на хората, на държавата като цяло, не остава без последствие, но смятам, че е задължение на всеки отговорен политик да поема тези последствия. Просто те продължиха много след излизането ми от ролята на управленска позиция под най-различни форми. Това мисля, че е доста омерзително“, отговори Трайчо Трайков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Където и да боцнете

    42 11 Отговор
    по нашето Черноморие, изкачат руски полковници и генерали. 500 000 са.
  • 2 Ченге от миналото

    47 26 Отговор
    Трайков е доказан австрийски шпионин. Когато стана министър, в. "168 часа" публикува негови писмени доноси.
  • 3 Махнете го СЕСЕСАРЯ ТРАИЧО

    45 26 Отговор
    Трайчо трай си баре Трайчо много противен СЕДЕСАР СИ
  • 4 Грейс

    56 28 Отговор
    За балканския не знам ама в България, където и да боцнеш изкачат върли англосаксонски, соросоиди и чуждоблизци.

    Коментиран от #25

  • 5 Тесен Гъзовец

    19 7 Отговор
    Боцнах Бесния Язовец . Излезе Газ Прррррром.
  • 6 duhcho

    41 21 Отговор
    Е кой да изкочи Трайчо? Аз не знам за по - голям доставчик на газ, с по - ниски цени. Не мисля, че има демократична държава, която би се отказала от по - евтин газ, само и само да е Газпром. Нека Американците предложат втечнен газ поне на същата цена, пък тогава да постъпим съюзнически и да спрем кранчето на Газпром. Такива изказвания сочат за чуждопоклонически характер, който е много далеч от защита на национални интереси.

    Коментиран от #14, #17

  • 7 Веселяка

    34 16 Отговор
    Какъв газ търси тоя освен руски, ако беше евтин американския отдавна да е бил доставен в България и Европа. Стига с това слагачество ще купуваме там където цената е най ниска. Неща Трайчо си купи бидони и да ходи до САЩ да си доставя тяхна газ.
  • 8 Врачка

    34 4 Отговор
    Свинските черва така са се оплели през годините на грабеж,че няма разплитане.Където и да бучнеш в приватизацията на енергийните дружества излизат едни и същи имена през годините но заемали все ключови длъжности в разкостването на Българската енергетика.
  • 9 someone

    16 11 Отговор
    а кой трябва да изкочи някоя компания от САЩ ли ?
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 10 Отговор
    "...........Трaйкoв oтгoвoри: „Oщe кaтo зaпoчнeтe oт тoвa, чe caмaтa идeя зa тaкaвa връзкa възниквa прeз 2009 гoдинa, кoгaтo Руcия прocтo cпря, врътнa крaнчeтo и януaри мeceц нa минуc 20 грaдуca ocтaнaхмe бeз гaз.........."
    Т`вa e cтaр нoмeр нa "брaтушкитe", oщe oт 80 гoдини нa ХХ вeк, нo кoмунягитe нe му дaвaхa тoгaвa глacнocт. Cпирaхa ни гaзa нa 1 Януaри c aргумeнтa, чe трябвaло нoв дoгoвoр зa нoвaтa гoдинa??? ...Тoгaвa пoлзвaхмe някoлкo дни гaз oт Чирeнcкoтo гaзoхрaнилищe дoкaтo тeчeшe пaзaрлъкa в Мocквa...
  • 11 На заем от друг форум

    17 7 Отговор
    Относно далаверата с EVN:
    Може да ядем колците, но не пипаме доматите. Трайчо дойде в София от централата на EVN в Пловдив /защо това изобщо не се споменава?!/ Това за ,,публичната продажба чрез борсата,, е пълна измама и далавера. И как така Трайчо се сдоби с огромно жилище в София като Московски /жилищния комплекс на Домусчиев на Южната автогара/, Владко Горанов /резиденцията на Ярема/,Менда / палата до Американското посолство/, мама Цецка /замъка в Горна баня/. Преди това Долорес Арсенова и т.н. и т.н. Убеден съм че тяхното преселване в София е било безкористно спонсорирано от всички нас.
  • 12 Знаещ

    16 10 Отговор
    А, кой да изскочи, бе Трайчо? Втечнен газ от Америка?
  • 13 Врачка

    9 14 Отговор
    Малко предистория:
    Гръмовното интервю на Борисов потопи в мълчание агнешките главички! Прокопиев онемя, политическият му баща Костов е в потрес. Борисов изригна: Кръгът ”Капитал” напъваше да има свои лобита във властта...Борисов: Кръгът "Капитал" ми предложи 5-6 министри. И ги изреди - Трайчо Трайков, Нона Караджова, Симеон Дянков, както и Росен Плевнелиев.

    "Те реално са участвали, Пеевски не е имал нищо общо с ГЕРБ, а кръгът "Капитал", отсече Борисов. Призна още, че приел кадруването на Прокопиев, защото предложените му за министри били уж експерти. Президентът Росен Плевнелиев не даде отговор на въпросите около тайната му среща с втория човек на EVN във Виена, и запази мълчание. Той лежерно пропусна основния въпрос: как е защитил държавния интерес на тази частна среща, докато ДКЕВР иска от австрийците общо 216,6 млн. лева, дължими на НЕК. Връзката между ЕVN, Плевнелиев и кръга “Капитал” на скандалния енергиен олигарх и семеен приятел на президента Иво Прокопиев далеч не е от вчера.Бизнесът от години свързва Шишковиц и Прокопиев. Преди да стане вторият човек в централата на ЕVN, австриецът беше председател на Управителния съвет на EVN България. В това си качество той беше част от организацията КРИБ, чийто шеф по това време беше именно Прокопиев. КРИБ от своя страна е свързана с Шишковиц чрез друга организация ¬ Виенския икономически форум. Този форум беше и сред организаторите на лекцията на Плевнелиев във Виена. През 2008 година една от фирмите на с

    Коментиран от #16

  • 14 БСП.....ПОДЛОГА ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БГ

    21 12 Отговор

    До коментар #6 от "duhcho":

    И КОГА СТАНА ГАЗА ПО ЕВТИН ..ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА. ...А ПРЕДИ ТОВА..ДЕРЯХА НИ ЯКО..БРАТУШКИТЕ....ЩО.ЛИ

    Коментиран от #38

  • 15 Nornad

    15 10 Отговор
    Да Ви питам ?
    По-голяма шушумига , и лалугер от тоя плужек
    (да ме извинят лигавите голи охлюви) познавате ли ?
    😀 Пък и с името си дошъл.

    Коментиран от #28

  • 16 Врачка

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Врачка":

    Продължение
    Този форум беше и сред организаторите на лекцията на Плевнелиев във Виена. През 2008 година една от фирмите на скандалния олигарх “Алфа финанс холдинг” подписва споразумение с австрийската банка “Хипо инвестмънт банк” АГ, с което трезорът заявява готовност да придобие 30% от дъщерното дружество на “Алфа” ¬ “Финансиа Груп” АД.

    Последното е създадено с цел да регистрира търговска банка у нас. Първоначалният замисъл бил съсобственик в нея да бъде американската “Грамърси Файненшъл Груп”. БНБ обаче отказва да им даде лиценз. Затова по-късно Прокопиев привлича като бизнеспартньори австрийците. Шеф на надзорния съвет на австрийската банка в момента е прекият началник на Шишковиц в EVN ¬ Буркхард Хофер, а банката е 100% собственост на провинция Долна Австрия, която държи и 51% от ЕVN. През 2010 г. обаче австрийците се отказват от съдружието с Прокопиев и продават на фирмата му “Алфа финанс” дяловете си във “Финансиа груп” АД. Любопитен е и фактът, че освен като бъдеща търговска банка дружеството “Финансиа Груп” е записано в Търговския регистър и като собственик на “Булброкърс”. Сега кръгът “Капитал” се опитва да реанимира протестите особено около изборите за Европейски парламент, за да скрие фалита си. В това си начинание той залага на “Протестна мрежа”, на Реформаторския блок на Кунева и на ГЕРБ.

    Коментиран от #43

  • 17 БСП.....ПОДЛОГА ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БГ

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "duhcho":

    ГАЗА ОТ САЩ Е ГЛАВНО ЗА РЕЕКСПОРТ КЪМ...ЕС. ...ТАМ СА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ....
  • 18 СМЕРШ

    18 13 Отговор
    „На Балканския полуостров, където и да боцнете, изскача „Газпром“, а където и боцнещ в държавна ни администрация изскача САЩ!

    Коментиран от #41, #47

  • 19 Лешпер

    8 4 Отговор
    А пък в нета където и да кликнеш изкаш ти мишко далаверджийска
  • 20 ежко

    8 6 Отговор
    Тази компания може така да изключва климатичните системи през определени периоди...че не да консумира,а направо да произвежда енергия?!?
    Абе Трайчо, за балами ли ни вземате?Мигар ако има възможност жсшка компания изключва мощности, дори и да се забелязва от хората, да прави икономии!Това и с теб и без теб и с капацитети и без капацитети -винаги се е правило!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 13 Отговор
    ТРАЙКОВ е част от СДС който съсипаха БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #29

  • 22 До Бойко

    15 4 Отговор
    В каква жестока безизходица трябва да си за да активираш и разчиташ на един фалирал ,несъстоятелен уличен гангстер като Станислав Недков -Стъки?!?! Рекетьор и крадец за който няма ценностна система и би тръгнал срещу всеки достатъчно да му платят за да преживява! Борисов да не забравя че същия този треторазряден гангстер когато ГЕРБ бе свален 1-ия път този бандит се заканваше да му реже ушите когато със Слави Бинев с ГОРД вземат властта! Да не забравя 2014 г.когато бе васал на Бареков ходеше с други платени дегенерати от сутринта да обгражда къщата на Борисов в Банкя и според Боко дъщеря му бе вдигнала кръвно от стреса!!?!? Утре когато падне ГЕРБ същия този гангстер за да няма саморазправа с него ще се предложи да кълца Борисов на парчета! На ренегати и такива безмозъчни индивиди не може да се разчита Бойко запомни го?!?! За твое добро е!
  • 23 Що не е в затвора

    8 11 Отговор
    Защо не му е повдигнато обвинение, че в качеството си на министър продава 33% държавен дял акции на бившите си работодатели.

    Това ако не е корупция и злоупотреба с власт?!
    Гешев Каренин спите ли, обвинихте го и на Първа го оправдаха зя някакви дреболии, а за главното престъпление няма повдигнати обвинения.
  • 24 Нещастник

    4 9 Отговор
    Мдааааа, като хвъля стреличка по картата на европа винаги улучвам краварска военна база....
  • 25 Стефан

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "Грейс":

    Да ти кажа че и дупедавците на Москва не са малко, помниш ли големия шлем на ДОНОСНИКА Гоце, вътре сме с 2 МИЛИАРДА лева, помниш ли как Р.Овч. засекрети цената на газта която договори близа 4 години преди да изтече стария договор, после се разбра че сме плащали по скъпа газ от Германия, а чакай да видиш с колко ще влезнем още от АЕЦ Белене, но пък за всяка червена мурзилка е удобно да плямпа, соросиди, кравари и тем подобни измишльотини, вашите избиратели ще плащат скъпия ток и дано тогава чугунените ви глави да уврат.

    Коментиран от #42, #44, #50

  • 26 Тулуп Мисирков

    4 8 Отговор
    Палавата Трайка...помним как ги ожени Тиквун за нула време със Никиту Младеновата...дет нема насита на равини...че много им изкочи гейлъка...
  • 27 яяй

    4 5 Отговор
    А ти какво боцна...евракис?
  • 28 cng

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Nornad":

    Мисля че трябва да се извиниш и на лалугерите. Дори сравнението с каквото и да е животно и обида към фауната.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мимч

    5 6 Отговор
    А бе трайчо, трайкай си бе. Имаш много грешки, когато беше на върха. ТАКА, че умната....
  • 31 Каква непростима загуба за Бг!!!

    6 5 Отговор
    Да се чуди човек от къде ги намира тез гении крадливи Боко? Абе всичко той започнал, ама му попречели да го направи??? Отвратителен боклук !!!! Нищо хубаво не му желая! Отвращавам се от ибриийската физиономия!!!
  • 32 ГЕРБ

    4 2 Отговор
    ★предприятието за проучване на нефт и газ. Самата приватизация не е проблем, разбира се, но попадна при неподходящи хора. Едни варненци, които не го развиха, не го направиха, просто го закопаха.★


    Химимпорт“ АД е българска производствена, търговска, банкова, застрахователна и транспортна холдингова компания. Известно е, че е под контрола от варненската групировка ТИМ, която чрез нея контролира множество бизнес сектори чрез свързани компании.

    От края на 2003 г. мажоритарен собственик на „Проучване и добив на нефт и газ” АД е „Химимпорт” АД, гр. София.
  • 33 Nornad

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "cng":

    Да ти кажа си абсилютно прав. Напразно обидих животинките.
  • 34 Доцент Мангъров

    7 7 Отговор
    Трайче е болен мозък, лечение няма
  • 35 Ей соросоид

    6 5 Отговор
    Ами германците да не са по-тъпи от теб бе крадец? При тях как е? Ей Вие за двайсет евро рушвет сте готови да говорите глупости. Защо не кажеш нещо бе налъм.
  • 36 За Русия с любов

    13 2 Отговор
    Салтиков-Шчедрин пише: „Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият и крадат...” ...Михаил Булгаков: „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”....Максим Горки: „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост." ....Сергей Аксаков: „Ах, как е тежко да се живее в Русия, в този смърдящ център на физически и морален разврат, на подлост, лъжи и злодейства” .....Тургенев: „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят”
  • 37 Дедо Мъдьо

    2 1 Отговор
    студиото на ФАКТИ Трайчо Трайков коментира още оставката на шефа на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.! Няма нужда от коментар!
  • 38 Е-5

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "БСП.....ПОДЛОГА ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БГ":

    Mи щото сте постоянно наведени пред запада за туй!
  • 39 Прав е

    3 1 Отговор
    Трайчо
  • 40 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    ХОПА -ТРОПА - ТРА-ТРА-ТРАЙК - - СЪМ ПРОДАЖЕН БЪЛГАРАК !?!?
  • 41 Чукча писател ...

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "СМЕРШ":

    Вместо да си цъкаш плюсчета да беше дал пример . Затрудняваш ли се ?
  • 42 Енергетик

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан":

    Ако не бяха затворени четирите малки блока на Козлодуй, цената на тока нямаше да е висока.

    Коментиран от #54

  • 43 Агенция Пиш

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Врачка":

    Недялко, давай още , всички само на тебе вярват. :))))
  • 44 Грейс

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан":

    Помня помня! А ти 800 дни помниш ли? Хайде да не си припомняме, че 30 години всички разкъсват България, а ние все повече се репчиме един на друг, а те печелят от това.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чочо

    9 2 Отговор
    В Румъния от никъде не изкача Газпром и държавата се развива добре.Зле са само тия дето плащат данък русия.
  • 47 ГЕРБ

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "СМЕРШ":

    А откъдето и да погледнеш президента и президентството ,все виждаш дачата на Брежнев
  • 48 Панов

    5 4 Отговор
    Газпром е компания която върви към фалит.

    Коментиран от #51

  • 49 1234

    3 3 Отговор
    Kaто беше на власт дрънкаше други алабализми
  • 50 Споко

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан":

    Стефчо, няма да влезеш с нищо зааа АЕЦ Белене, ще купуваме от новопостроената АЕЦ в Турция Нали това искате.... да слушка е Турция, защото не слушкаме ли няма ток и ще стоим в тъмница.

    Коментиран от #53

  • 51 Ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Панов":

    Ха ха ха, вицове разказваш тук на форумиците :))))
  • 52 Извънредно!

    5 0 Отговор
    Гледайте на живо във Фейсбук страницата на Инициатива Правосъдие за всеки, резила на ГЕРБ за нова Конституция!
  • 53 Стефан

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Споко":

    Пич не си на партийно събрание за да даваш опорки на чугунените глави, и те да повтарят като папагали, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ от къде ще купуваме газ, ВАЖНОТО е да имаме избор, а колкото до АЕЦ руснаците удължиха живота на 3 и 4 блок на Козлудуй, имаме ток в ИЗЛИШЪК.

    Коментиран от #55, #58

  • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "Енергетик":

    Нашите блоковете ВВЭР-440 в АЕЦ Козлодуй имат опасен дефект, затова ги и затвориха...произведе ни са като 0 /опитна/ серия ...

    Коментиран от #56, #57, #62

  • 55 Град Козодой

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Стефан":

    КозлУдуй .....
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Енергетик

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По-голяма глупост в живота си не съм чувал. Аз на тях работих над 20г. От МААЕ всичко комиссий казаха, че са по-безопасни от западните си аналози. А ти, който не знаеш на къде се отваря портала на тази централа си седнал да ми обясняваш, че били опасни. Мълчи там и не се обаждай поне.
  • 58 Енергетик

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Стефан":

    Стефчо, 3ти и 4ти блок спряха на 31.12.2006г. след решение на продажниците. А и ток в излишък нямаме, понеже внасяме всеки месец регулярно по 600Мвт.
  • 59 Поручик Галицин

    1 0 Отговор
    Тоа предпочита да е Ердоган?
  • 60 Веселяка

    1 0 Отговор
    Какво значение има от къде е идва газта? Важното е цената, защо германците прокарват втори газопровод от Русия, сигурно защото ги обичат. Не защото им е изгодна цената. Време е Трайков и сие да спрат да лъжат или да отидат при американците и да докарат газ на по ниска цена от руския. Затова стига демагогия.
  • 61 хахаха

    0 0 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ПЛАЩАТ ЦЯЛА ЕВРОПА СЪС САНКЦИИ ЗАРАДИ РУСКИТЕ ГАЗОПРОВОДИ АВА НА ГЕРМАНЦИНЕ МАЙ НЕ ИМ ДРЕМЕ НА ОНАЯ РАБОТА А НА БАЦЕ ЩЕ МУ ПОКАФЕНЕЯТ ГАЩИТЕ ЩОТО Е ЗАВИСИМ АЙ ДА ВИДИМ КВИ САНКЦИИ ЩЕ НИ НАЛОЖАТ АМЕРИКАНЦИТЕ АКО ИМ СЕ ОЗЪБИМ МИ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ДРУГИ ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ НИЕ И САМИ НЯМА ДА СЗАКЪСАМЕ НАПРИМЕР АКО ИЗГОНИМ КАНАДЦИТЕ ОТ ЗЛАТНИТЕ МИНИ И ТЕ ТАКА
  • 62 блаблабла

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ТИ ДА НИ СИ НА КУНЕВА И НА ЦАРЯ СЛУГА А