Last news in Fakti

9 Септември, 2021 16:39 5 554 35

Пеканов за ФАКТИ: Надградихме Плана, няма риск за парите (ВИДЕО)

  • атанас пеканов-
  • национален план за възстановяване и устойчивост-
  • преброяване 2021

Енергетиката и върховенството на закона бавят изпращането му

Пеканов за ФАКТИ: Надградихме Плана, няма риск за парите (ВИДЕО) - 1

"Преброяване 2021" е много важно, защото то ще ни даде информацията, която е нужна, за да взимаме правилните решения за България. Трябва да знаем каква е реалността в страната ни - как живеем, къде, колко сме. Дори за районирането, за европейските средства - това е важна информация. Апелът ми е всички граждани да се включат, ако могат онлайн. Това е по-сигурният, по-бързият и безопасен в условията на пандемия. Вчера имаше сериозна атака, която беше отблъсната, сървърът е защитен, всички данни, които до момента са събрани, са защитени. В момента системата функционира правилно. Вече има 180 000 души, които са се преброили и още много, които са започнали анкетата, но по една или друга причина не са я завършили. Водим и разговори дали евентуално да не се удължи срока на онлайн преброяването с оглед на тези няколко часа вчера, когато беше преустановен достъпът. Това каза в студиото на ФАКТИ служебният министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"За Плана за възстановяване и устойчивост трябва да кажем, че парите не са под риск. Риск идва от дългосрочни проблеми, например в сферата на енергетиката, където се изисква, където се иска да се поемат огромни ангажименти и не е ясно дали е редно един служебен кабинет да поема такива ангажименти. Тук е разделителната линия между нас и европейските институции, които ни казват да направим решителни стъпки в декарбонизацията и върховенството на закона. В края на юни в НС казах за тези два отворени проблема. За съжаление, не чух кой знае какви конструктивни предложения - как да дадем това ниво на амбиция, което се изисква и очаква от ЕК, за да получим средства. Ние надградихме предишната версия на Плана на предишните управляващи в сферата на енергетиката, но продължават различните позиции между нас и ЕК, която казва, че много по-бързо трябва да правите тези стъпки за въглищните райони и за декарбонизация на икономиката.

От една страна трябва да бързаме и е време в обозримо бъдеще да изпратим Плана. От друга страна е трудно да задоволим тези изисквания. Продължават дискусиите ни, които не са леки. По-добре е парите да дойдат по-рано, да помогнат по-бързо на икономиката, ще започнат да се реализират проекти. Някои от тях имат цикъл, трябва да се правят тръжните процедури, да се кандидатства, да се прави подбор. Труден е балансът, трябва да защитим и националните си интереси. За върховенството на правото отправих апел към народните представители как очакват това да се случи, защото те са тези, които могат да правят законови промени, ако се налага конституционни промени. Трябваше ни стабилно редовно правителство, а сега на нас ни се налага да поемем ангажименти, които да изпълнява следващия парламент, каквато и да е неговата композиция", коментира Пеканов.

Той заяви, че споделя виждането на ЕК, че трябва да вървим към зелен преход, но това не може да се случи изведнъж и под давление.

"Трябва да сме сигурни, че ще запазим работните места. Трансформацията ще отнеме време и част от нея ще се случи чрез т. нар. Фонд за справедлив преход - 1,2 млрд. евро, които България трябва да получи и да ги инвестира. Когато стане икономическо неефективно въглищните централи да работят, хората да имат други възможности, но това не може да се случи изведнъж, именно защото не искаме да рискуваме благоденствието на хората в региона", обясни Пеканов.

"Тази година е година на възстановяване, а с това идва и покачване на цените. Важно е да има достатъчно социални мерки за най-застрашените. Тук е важна и актуализацията на бюджета. Надявам се в парламента да вземат правилните решения. От това зависи в следващите месеци хората да имат подкрепа. Има поскъпване в много сфери и това трябва да се адресира през фискалните мерки. Аз споделям мнението, че високата инфлация е по-скоро временна. До 2% е търсената инфлация от Централните банки, над 2% започва да става притеснителна и трябва да се търсят мерки. Тъй като част от инфлацията е в резултат на високата икономическа активност, такива нива на растеж - 9-10% на месечна база догодина няма да имаме най-вероятно. Глобализацията, която няма да спре с пандемията, пък сваля инфлацията. Така, че инфлацията не е големият проблем, но тя е социален проблем и трябва да се търсят решения.

Концепцията за енергийна бедност сега е заложена в Плана и ще можем да правим мерки, които да са таргетирани към най-бедните. Много други такива стъпки трябва да се правят. В България социалната система е била неглижирана. Въвеждането на необлагаем минимум може да помогне на хората с най-ниски доходи. Тази идея е заложена в почти всяка една данъчна система в страните от ЕС. България единствена няма такъв необлагаем минимум. Това прави данъчната система относителна регресивна заради тавана на осигуровките. Важно е кога ще бъде въведена - в момент на криза би било добре, при силна конюнктура може би няма нужда, защото не е ясно дали ще повиши потреблението", коментира служебният вицепремиер.

Пеканов заяви, че вижда бъдещето си по-скоро в академичните среди и няма да участва в предизборната кампания.

Целия разговор гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поклон

    21 14 Отговор
    Пред достойните българи, избити по време на комунистическият РЕЖИМ.!
  • 2 С вас дойде гладът, миграция, пандемия

    18 25 Отговор
    Я, се разкарайте с патоса, който говорите. Потопихте страната в блато. Цените са безбожни, ще фалирате банки, ще пипате и кредитите. Махайте се, ще ви гоним, не щем радева зива.
  • 3 Майна

    11 1 Отговор
    Зелена икономика..., Необлагаемия минимум бил за в кризисна ситуация, ми нали е криза, ПЛАНДЕМИЯ , или само набождането е важно...,кризисно
  • 4 Измамници мазни

    14 19 Отговор
    Ле-ле, какви ги плещи какво благоденствие, бе! Я, да си обираш крушите и барабар с фатмака, канадеца и фалита вън от политиката.
  • 5 Това е един

    11 11 Отговор
    Комуноид. Нищо повече!
  • 6 На море

    13 13 Отговор
    Пеканчоооу, план ще стане като/ако го внесе някой, ама сте толкова некадърни че и това не направихте за 6 месеца вече
  • 7 Майна

    15 4 Отговор
    Споделял бил, че инфлацията е временна...,ама спестяваш, че ще е дотогава докато тотално се фалира...Товарите на МЕЖДУНАРОДНИ СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРИСТАНИЩА ДОСТИГНАХА ДО 629 ПЪТИ УВЕЛИЧЕНИЕ!!!ИДВА ГОЛЯМ ГЛАД, БЪЛГАРИ, ТОВА Е ЦЕЛТА НА ПЛАНДЕМИЯТА...ТОЯ ВИ ПЕЕ РАЗНИ ГЛУПОСТИ
  • 8 На море

    14 5 Отговор
    Ааа парите не са под риск вече а... е как да са като Кирето и Асенчо окупираха всички органи, които ше се докоснат до траншовете
  • 9 Пенсионер

    15 7 Отговор
    Излъгахте пенсионерите. Не се направи актуализация на пенсиите.

    Коментиран от #12

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 14 Отговор
    герб БОРИСОВ съсипаха БЪЛГАРИЯ
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 11 Отговор
    преди две НЕДЕЛИ смела ромка му разказа играта на БОЙКО БОРИСОВ ПРАВО КУМЕ ТА В ОЧИ направи го на две стотинки

    Коментиран от #30

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Пенсионер":

    господинеолигарси политисикапиталисти са кожодри а
    СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА
    БОЙКО се фалие щото хапвал филия с мас а колко НАРОД ОТ ГЛАД УМРЯ И УМИРА
  • 13 Мишо

    13 10 Отговор
    Много неприятно, нагло момче. За кои пари говори, като цените са двойни, каквото и вдигат няма полза

    Коментиран от #15

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 9 Отговор
    БОРИСОВ мутро престъпна сикаджия бандит
  • 15 Бамбука

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Мишо":

    А защо цените са двойни ? Помисли малко. Можеш ли ? Нима държавата се разпада от последните ч-тири месеца ? КОй ни вкара в икономическата криза ? Герб. Колко милиарди са раздадени без покритие през последните 2 години ?
  • 16 Живко

    4 2 Отговор
    Защо някои хора искат аз да не опозная щастието в живота и защо не искат да имам жена и деца ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гладна радева зима

    9 6 Отговор
    Да помислим всеки път ни излъгват, оберат банките и ние гладуваме. Радев докара тия мазни измамници, докараха ужаса в страната ни. Цените са горе, мигранти пълно, пандемията върлува и те ни говорят мазни небивалици. Лъже, че е канадец, другия лъже, че е фалирал защитават културиста измамник и така зеленият чорап доведе разрухата.
  • 20 Живко

    4 3 Отговор
    Мнoгo ви мoля, пoмoгнeтe ми дa зaживeя cмиcлeн и хубaв живoт !
    Нямa дa cъжaлявaтe, нямa дa ви излaгaм, нямa дa бъдa лoш чoвeк !
    Мoля ви пoмгнeтe ми, мнoгo ви мoля !
    Aз cъм 28 гoдишнo мoмчe oт Вaрнa !
    Трябвa дa имaм приятeлкa, a зa в бъдeщe и дeцa !

    Коментиран от #24, #31

  • 21 Живко

    3 0 Отговор
    Аз това ли заслужавам, да живея зле, а не добре, така ли ?!
    А хората , които крадът и като цяло правят умишлени проблеми на други хора, те какво заслужават ?
  • 22 Като влезем в еврозоната и Шчемген

    2 1 Отговор
    Целия свят ще има информацията за всеки българин и български имот на Тепсия Кумчо вълчо Ела ме Изяж ало ало заложи и с напечатани евро и долари от страни в които няма валутен борд ще пращат диверсанти да компрометират имоти и граждани и като кажат диверсантите след мокра поръчка този беше Мутра и го изгонихме Вън ще стане както е писано в Светото Евангелие
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Живко Живко

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Живко":

    Тод Ор Жив ков е оцелял защото е бил полулегален и се е криел а никой не го е търсил и преди 9.9.1944 като е бил с Мара Малеева са го задължили да се венчаят в църква затова и Людмила е сполучлива а Владко роден след 1944 по времето на социализъма е недоносче

    Коментиран от #26, #29

  • 25 Живко и Живке имали пари

    2 1 Отговор
    Живи и здрави бременни жени Нема ли пари лъскай до зори
  • 26 Живко

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Живко Живко":

    Защо ми пишите това нещо ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пеканов е...

    4 2 Отговор
    ...ПЕКАН ПИЧ...!!!
  • 29 ?!?!?!

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Живко Живко":

    Е и...?!?!
  • 30 Така беше...!

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То и затова,от тогава Буцката се скри в партизанската си землянка...
  • 31 МУТРИТЕ ВЪН!

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Живко":

    Живко, гневът е за предпочитане пред отчаянието!
  • 32 просто човек

    2 3 Отговор
    Този ни занимава с бабини деветини. Повишаването на цените, гладната и судена зима беше предречена още когато хората разбраха че Радев ще фалшифицира изборите в полза на и т.н.
  • 33 Геша

    3 1 Отговор
    На мутрите винаги им е пречело върховенството на закона.
  • 34 aлфа херинга

    2 1 Отговор
    Гърбавите калинки пак са изпълзели да пръскат жлъч.
  • 35 непреброен С

    4 2 Отговор
    Пеканов глупости говориш какво преброяване кви пет лв тормозите народа Всички данни си ги имате в МВР в общината в есграона в НАП в НОИ и къде ли още не сме вписани Само ще се разнясят имена ЕГН адреси в интернет пространството или в папки на преброители и ще бъдат обект на хакери от които няма да ни опазите ако те искат ОНЛАЙН СИСТЕМАТА НЕ РАБОТИ КАМО ЛИ ДА Я ЗАЩИТИЕ