Last news in Fakti

10 Септември, 2021 21:12 2 237 14

Министър Пеканов: Не е имало хакване на системата за преброяване

  • атанас пеканов-
  • преброяване 2021-
  • план за възстановяване и устойчивост

"Приветствам този механизъм, че парите трябва да отиват само там, където са направени реформи", каза Пеканов

Министър Пеканов: Не е имало хакване на системата за преброяване - 1
Кадър: БНТ

"Предстои предаване на редактираната версия на Плана за възстановвяване и устойчивост, за която чух предимно позитивини отзиви. Важна беше чутата санкция от парламента за финализиране. Чух такъв апел и от бизнеса".

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"От наша гледна точка документът е финализиран, но остават преговорите с Европейската комисия, откъдето чертаят техните червени линии в сферата на върховенството на закона и на енергетиката. Приветствам този механизъм, че парите трябва да отиват само там, където са направени реформи, така че парите на европейците да отиват на правилното място. Исках да има редовно правителство, защото не е редно един служебен кабинет да решава такива големи въпроси като съдебната реформа, но това ще стане неизбежно. Ще трябва да търсим консенсус, че един следващ парламент ще приеме тези промени", заяви Пеканов.

"Европейските институции очакват от нас да засилим отчетността на главния прокурор и мерките за борба с корупцията. В следващите седмици при обсъждането с експертите трябва да се обединим около нещо и съм убеден, че ще направим решителните стъпки, за да бъде документът финализиран", посочи вицепремиерът.

"Другият голям отворен въпрос е сферата на енергетиката. Тук е много по-трудно как да прекрачим нашите червени линии. Много години по тази тема не е правено нищо и темата е неглижирана. За нас е важно да не оставим хората във въглищните райони без алтернатива. Те трябва да бъдат подкрепени от държавата. Ключът е да има дългосрочна стратегия за енергетиката", коментира Атанас Пеканов.

Той уточни, че затварянето на въглищните централи не е записано в документ като срок, но трябва да си даваме сметка за реалностите в сектора.

"Най-големият риск е забавянето на проектите, тъй като всеки проект изисква тръжни процедури, за да може да се реализира в тези 5 г.", поясни Пеканов.

По думите му системата за електронно преброяване функционира перфектно. "В началото имаше сериозна атака. Данните обаче са сигурни. Не е имало хакване на системата, но е имало атака, блокаж, може би тогава потребителите са имали проблеми. Системата е защитена, но разбирам притесненията на гражданите и ние трябва да направим повече, за да ги защитим. Преброяването е единственият начин да получим пълната картина как живеем, къде живеем, колко сме. Тази информация е много важна, за да вземаме правилните решения в бъдеще и да се правят стратегии", заяви още Атанас Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джарвис

    12 4 Отговор
    Гербави некадърни калинки сър!
  • 2 Подготовка

    11 0 Отговор
    Враг няма, сами се нас..ме! Това ли казва?
  • 3 Те и от НАП така говореха....

    10 1 Отговор
    Добре че живея в чужбина и не трябва да се преброявам...

    Коментиран от #7

  • 4 Било е

    7 1 Отговор
    Авто хакване
  • 5 това е

    6 5 Отговор
    Не е имало атака, а гербавите калинки са платили най-евтиния хостинг план с най-малко трафик. Всичко работи, пускат преброяването но, от хостинга режат достъпа до сайта, щото не са си платили за трафик.
  • 6 ПЕНЦИОНЕР

    5 2 Отговор
    ...... НАЛИ ТА ПИТАХ... КОИ КЛАС ВА.... ЩО НЕ СИ СИ У КЪШТИ.... КО ПРАИШ ПО УЛИЦИТЕ И ТИЛИВИЗУРИТЕ.... ХАИМАНА С.. ХАИМАНА...!!!! ¡!!!!!!!!!!!
  • 7 Ти тъп

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Те и от НАП така говореха....":

    ли си или да! Където и да живееш, ще трябва да се преброиш. Във въпросника има такива въпроси. " А българите в чужбина? Българите, които през последната година са били за по-малко от 6 месеца в чужбина или нямат намерение да остават там дългосрочно, ще се преброят в България. Ако в момента не са в България, ще бъдат преброени от техните семейства и близки като временно отсъстващи", обяснява пред Дойче Веле Любомир Блатски от пресслужбата на НСИ. А онези българи, които живеят постоянно в чужбина? "Те ще бъдат преброени в страната, в която живеят. Това е практика в целия свят", посочва Блатски. - Дойче веле
  • 8 Иван

    2 2 Отговор
    Докато в България се размахва юмрукът и омразата на политическия противник се издига в култ, съседите ни ще продължават да се развиват и да живеят по-добре
  • 9 На това

    6 3 Отговор
    момче му сече пипето! Малко е деликатен, но добре му се разбира. Този план не беше план, а презентация. Не е редактирана версия, а направо отново написана. Що се отнася до електронното преброяване наистина не беше хакерска атака и е нищо в сравнение с това, че през 2019 година хакнаха НАП и отмъкнаха лични данни на милиони български граждани.
  • 10 Пич

    3 2 Отговор
    Всички пищят за реформи , защото искат да направят нещата така , че те да крадат парите... Това е истината...
  • 11 УжасРадев импийчмънт Радев оставка

    1 1 Отговор
    Пекан Назначен си аз не искам ти който не си избран законно да определяш Важни планове за България Ек също иска редовно правителство да внесе Планът Пекан не се напъвайте Служебни превратаджии
  • 12 УжасРадев импийчмънт Радев оставка

    1 1 Отговор
    Пекан Назначен си аз не искам ти който не си избран законно да определяш Важни планове за България Ек също иска редовно правителство да внесе Планът Пекан не се напъвайте Служебни превратаджии

    Коментиран от #14

  • 13 бай Иван

    0 0 Отговор
    Системата не ви работи,уточнявам въпроси относно работата ми като какъв работя и системата не го приема съответно не може да продължиш напред.????
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове