Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 20:46 22 001 57

Проф. Велислав Минеков за ФАКТИ: Има пълно завръщане на ГЕРБ в Министерството на културата

  • проф. велислав минеков-
  • велислав минеков-
  • министър минеков-
  • култура-
  • герб-
  • министерство на културата

"Що за глупост е това ефективност в културата? Ефективна може да бъде чалгата. Простотията също", обясни бившият министър на културата

Проф. Велислав Минеков за ФАКТИ: Има пълно завръщане на ГЕРБ в Министерството на културата - 1
Снимка: ФАКТИ

"Имам съмнението, че става дума за захранване със средства на една малка компания от няколко човека, които в продължение на 10 или 12 години - и през Банов, и през Рашидов са получавали много добри средства. Това е пълното завръщане на ГЕРБ в Министерство на културата, въпреки Банов и въпреки Рашидов". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков. Думите му бяха по повод поисканите от министъра на културата Атанас Атанасов оставки на Управителния съвет на Национален фонд "Култура". Поискани и донякъде получени, като изключение правят трима от членовете на Управителния съвет.

"Представете си, че заработи следващият Управителен съвет. Пак ще има недоволни. Отново ли сменяме Управителния съвет? Всяка седмица ли ще го сменяме или всеки месец? Едно наум сега как ще се попълнят тези места, защото ще трябва да се наруши законът. Този Управителен съвет няма да работи много дълго време и тези, които се надяват да получават онова, което са получавали в продължение на последните 12 години, наистина няма да го получат. Това беше грешен ход от тяхна страна", коментира проф. Минеков.

Той каза, че за тази година на Национален фонд "Култура" са определени близо 8 милиона за разпределяне, но те ще се покачат, защото от Плана за възстановяване се очакват още 79 милиона. "Това, което се насочи към фонда, ще разпредели фондът. И това ще бъде огромна сума. Тази година ще има много добра плячка и затова този фонд трябва да бъде примирен и да се съобразява с тези, които ще го командват. Той вече не е независим", каза още скулпторът.

На въпрос на водещата кой съветва министър Атанасов да действа по този некомпетентен начин по отношение на Национален фонд "Култура", проф. Велислав Минеков отговори следното:

"Съветват го тези, които в други ден искат да заемат неговото място. Очаква се провал (б.р. на министър Атанас Атанасов) и има вече няколко души, които са мераклии за този пост, за да бъдат те основните разпределители на средства. Това се вижда отдавна. Бедата е, че в момента нещата в министерството ще тръгнат с много неприятни обороти. По три пъти на ден се кръстя, че не съм министър, защото се задават опасни минни полета".

Бившият министър на културата отбеляза, че Христо Мутафчиев, който винаги е бил в добри отношения с герберските управления, се разхожда спокойно в Министерството на културата и "отново е на власт с бившите управляващи".

Бившият министър на културата изтъкна, че никой не търси отговорност на директорите на институти, както и да управляват те, и респективно те правят каквото си пожелаят.

За орязването на бюджета за култура в определени аспекти, за които той беше договорил съвсем друго финансиране със служебния министър на финансите Валери Белчев, проф. Минеков заяви:

"Ние искахме стандартът да се покачи с 50%, а той се качва с 5". Той посочи, че при библиотеки, музеи и галерии заплатите варират между 650 и 800 лева. "Там е пълна трагедия. Държавата да произведе музеен специалист е много трудно нещо, много трудно явление. Все по-малко хора се интересуват с оглед мизерното заплащане. Ако случайно има някой, който се е жертвал и попадне в музей срещу тази мизерна заплата, "той просто си вдига шапката" и отива в образованието, защото е най-лесно", каза още проф. Минеков.

"Що за глупост е това ефективност в културата? Ефективна може да бъде чалгата. Простотията също", обясни бившият министър на културата, имайки предвид, че на преговорите за култура преди да се състави правителството, е било споменавано, че "културата трябва да е ефективна".

Относно пренебрегването на културата и в планувания Бюджет 2022, той заяви следното:

"Жалко е наистина, защото българската култура и българското образование са част от националната стратегия. Те са на върха. Всичко останало е след това. Нямаме държава и държавност без образование и без култура".

Олицетворение на какво е неглижирането на културата, запита Лили Маринкова, а проф. Минеков отговори:

"Това е вечното пренебрежение - "Остави ги тези, цигулка къща не храни". Това води до тежък колапс. Върху главите на тази избуяла простотия, особено през последните 10 години, се качват малки или всякакви диктатори, други управляващи простаци, корумпирани типове и оставаме в неведение за всичко, което се случва около нас, а накрая се чудим защо сме бедни".

За общата ситуация в страната на битка с мафията от страна правителството, проф. Велислав Минеков, който бе активна част от гражданските протести през 2020 година, каза:

"Нужни са граждани и гражданско общество, независима от каква среда. Независимо кой ви управлява - протестирайте, натискайте, задавайте неудобни въпроси непрекъснато".

"Медиите не са се променили. Свинските медии си останаха такива и се превърнаха от питомни в диви прасета, цели глигани", отбеляза той.

На констатацията на водещата Маринкова, че "медиите са окупирани изцяло от ГЕРБ", проф. Минеков отговори така: "Абсолютно. За съжаление четворната коалиция не съзнава това явление. Виждам какво става и в националната телевизия, там си е същото управление. Тук-таме има смешна имитация на пробив, нещо като опит за даване на думата и на другата страна. Но основната страна са тези от миналото, тези, които задушиха медиите".

Целия разговор между Лили Маринкова и проф. Велислав Минеков можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    59 56 Отговор
    Искаш и ти ама нямаааааа
  • 2 Тоя изкукуригал

    52 53 Отговор
    Какво пак иска
  • 3 Минеков

    57 42 Отговор
    Ти просто си възпитан човек и не искаш да кажеш, че Гроп се е завърнала вав всички министерства... Това е блсгодарение на конете от Троя - ИТН - мафия и БСп и отчасти на Зелените и ПП!

    Коментиран от #42

  • 4 БОЛШЕВИК

    89 64 Отговор
    Минеков трябваше да остане министър. За 32 години той ми е направил най-добро впечатление от политиците!

    Коментиран от #8, #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Краси

    51 44 Отговор
    Тоз верно ли е професор :((((((((((((((((((((((
  • 10 Миризлив пор

    57 37 Отговор
    Културата е непреходна, няма значение кой е на власт кадърните хора са си на мястото. Виж кога си професор защото баща ти е обслужвал комунизма... Си господин никой, освен ако не си там да оплюеш някой.
  • 11 А бе

    50 33 Отговор
    Тоя културтрегер отде изпълзя?
  • 12 Цървул

    54 30 Отговор
    Не плачи Вельо,не тъжи.. Вземи направи скулптура на нещастието си! А то беше че се хвана, с Мая,ХаджиГенчо и Бабикяна! Тази творба ще увековечи както тебе, така и алчната глупост , която те доведе и изгони от Властта!
  • 13 rudi.cska

    42 14 Отговор
    И при мен в Министерството на спорта е така - заместниците ми са бивши хора на г-н Красен Кралев. Хахахахаааа…. Промяна,а?!
  • 14 Ангел лудия

    28 7 Отговор
    разбира се ,там е Авантата от милиони левове
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 подкрепям

    31 22 Отговор
    Минков е много прав в изказването си. Няма как да привличаме свестни туристи без да имаме добри музейни специалисти. И тука както в науката, с минималната заплата няма да има добри специалисти. Изказването му важи с пълна сила и за министерството на науката. И за жалост, нищо ново под слънцето. Петков гръмко обещаваше иновации, култура и здравеопазване на ниво, а всъщност няма да се случи нищо подобно както са почнали. Целта и в двете министерства е кой ще прибере милионите докато надува ушите на българите за "ефективност" в културата, науката и здравеопазването. Ние от толкоз ефективност (заплащането е все според ефективността) за 30 години стигнахме до кръглата нула в тези 3 сфери,

    Коментиран от #45

  • 18 user

    50 11 Отговор
    Сега всеки ще манипулира идиотите у нас със страшилището ГЕРБ. Каквото и да стане и на който не му се случват нещата ще громи врага с връзки с ГЕРБ!

    Коментиран от #39

  • 19 Много

    49 15 Отговор
    Много неприятен човек!
  • 20 ФАКТИ

    13 4 Отговор
    И НЕ САМО ТАМ.
  • 21 Пенев

    50 13 Отговор
    На кривата ракета космоса им пречи. Нещастни недоразумения ще им се привижда ГЕРБ още 50г....
  • 22 123

    28 4 Отговор
    не са ли тези от БКП
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 394959

    20 47 Отговор
    Разочароващо е, че ПП и премиерът не оставиха проф. Минеков за министър - той е най успешния министър на културата от прехода, и искаше да промени много неша! Явно от едно посолство не го харесват. Мъка.

    Коментиран от #30, #37

  • 25 Айде айде

    26 5 Отговор
    Точно ти ли, Бруте... !
  • 26 Реалист

    50 17 Отговор
    Тоя "професор" къв е нещастник?! Хем алчен, хем нагъл и прост! Сега ще вие на умрЕло и ще се облизва около софрата на Фатмака...
  • 27 Културист

    20 8 Отговор
    Това е най -абсурдното назначение на сегашния министър на културата,хел хабер си нЕма от това ,с което се е захванал и хиените в това министерство от,където се крадеше най лесно и постоянно ...ама хел хабер .За жалост до артисти ,художници,музиканти ,певци балет няма стигне НИЩО,ще продължават да разнасят пица и суши за да свързват донякъде двата края и евентуално да попеят или изсвирят нещо вечертта. А в държави ,като Италия там културата е издигната в култ и съответно и бизнес ...за милярди !!!Привличат туристи със музей,оперни спектакли и концерти и т.н и печелят от това !!!

    Коментиран от #38

  • 28 МИЛЕНИУМ

    17 4 Отговор
    ще съсипят КУЛТУРАТА
  • 29 Смърфиета

    11 39 Отговор
    Бай Величко си го бива за трима. Нищо, че е стар аристократ. Зад маниерния, дори фрустриран изказ се крие бърз аналитичен ум, много точна преценка за ситуацията и широка култура. Свалям му шапка.
  • 30 Смърфиета

    11 17 Отговор

    До коментар #24 от "394959":

    Не. Той видя какво е и не иска да се занимава. Един министър печели врагове, т.е. поставя се в опасност и за капак го разтакават и по съдилища. Иначе не е работил и не е свършил нищо. И то независимо добър или лош. Я си представете един добър активен и некорумбпиран министър – ми те хиените от минното поле ще го разпнат.
  • 31 Смърфиета

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    Ти знаеш ли, че изглежда си прав тук?
  • 32 Aлфа Вълкът

    19 6 Отговор
    Само го вижте как се държи докато слуша уводът и какви тикове има. Дори още преди да започнат не може да удържи левият си крак. Опитва да кръстосва крака, ръце, пръсти през цялото време докато слуша за да се удържи. И тази глупост за джендарите дето я издрънка, било се случило преди 3г и днес се появявало?
    Че ония преди 2г беше културист бе!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 qwerty

    15 0 Отговор
    докато бишвата господжа “сокол” е секретарка на министъра реформа няма да има, нали ????
  • 35 Ггд

    5 9 Отговор
    Там се завръщат,на другиместа не са и майнати,например в Агенциите, по-точен промер Държавната агенция за бежанците. А герберите съ отират процеса на промяната и си крадат, и си правят каквото искат.
  • 36 Умник

    21 3 Отговор
    Простотията няма почивен ден Минеков.
  • 37 Лея 13

    25 5 Отговор

    До коментар #24 от "394959":

    Верно ли е най успешния министър на културата!?Според мен се прояви като пълен про стаи.Много неприятно впечатление остави.Абсолютен комплексар с чувство за правота във всички случаи.Много шумен и арогантен,с авторитарно мислене и поведение.
  • 38 Мутра

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "Културист":

    Защо се занимавате с нещо,което не е магистрала,не можахте ли да разберете,кой трябва да води народ от ,чалгари, мутри и охранители, забравих, фудболни фенове,тук религията е друга, друг е елита,престанете да се занимавате с репресии над ДПС и Пеевски с Герб с Бойко,това прилича на онези репресии, след 09 09 1944 на другарите, които унищожиха ,културният елит на царство България,сега искате да унищожите ,новият демократимен елит,начело с Бойко,Дилян Пеевски, Карата,Коцето Костадинов,Плевенлиев,Георги Гергов,Доган,Първанов,Станишев,Атанасова,Цацаров,Гешев,стига,не се ли усещате,цял ЕВРО Съюз е зад тях.
  • 39 Споко

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "user":

    Герб се завръща бавно и полека, зад него стои те кой да е,а великият българин Делян Пеевски,начело на най силната Партия и почтена партия ДПС
  • 40 Читател

    9 5 Отговор
    Хората си харесват Борисов в смесените региони. Насила хубост не става. Който не им изнасяше напуснаха България. Бивот си живеят навън. И какво комшиите до мен като имат, а по цял ден асансьора на алито нагоре надолу и пеш и викат по цял ден и в момента. Социала ок, а пенсии как биха се повишили с неискащи да работят. Не е моя работа и именно затова и много родители отидоха при децата си извън Бг. 20 г бб им е давал хляб на тукашните. Сега е същото. Новите от техните села и региона селски х и п си ги назначават. Не си струва в бг да живееш в страх, най вече в дълбоките провинции, ако ще и в големите градове. При тж беше много по сигурен живота на хората, не и сега. Вечер не могат да си покажат хората носа навън, от страх, да не ги нападне човек, глутница кучета и прочие. Всеки сам да решава съдбата си, а не да чака подаяние от политици.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Виадукт

    12 2 Отговор
    Ами с този палячо младок министър друг изход няма! Той какво направи досега? А, да, накара пловдивския етнографски или природен музей да излага на показ гостуваща имитация на американски скафандър! Преставяте ли си какво общо има този незначителен предмет в музей??? Но някой а ерикански частник е намазал..
  • 44 ДЯДО ПОП

    16 2 Отговор
    Тая дървеница пак ли изпълзя !?? Не стига, че некадърно, ами и нагло това ...
  • 45 С АТ А Н А !!!!!!

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "подкрепям":

    Мунинков привличаше туристи с ковчези и бесилки ! Каква култургреда ! "Политик" = беееееее !
  • 46 хора бдете

    15 3 Отговор
    Този беше едно от главните действащи лица на Лумпениадата на Радев.
  • 47 ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ ДА СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА

    4 7 Отговор
    В УРАНОВАТА МИНА - БУХОВО ! ПРЪМОВА , НА ЗАБОЯ ! КОСТОВ И НАДЕТО И ТЕ !
  • 48 ГЕРБ ОЩЕ СА В НДК - ДО КОГА БЕ ПРЕДТЪПНИ

    5 5 Отговор
    МУТРИ ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 веселия гробар

    10 2 Отговор
    А ковчезите кой ще ги мъкне
  • 51 Иван Радоев

    11 2 Отговор
    Крайно време е г-н Минеков да разбере, че нищо не започва и нищо не свършва с него. Ако бъде запомнен с нещо, това ще са бесилки, ковчези и развалени яйца размазан по фасадите на сгради, за които отговаряше после, като министър и, които така и не изчисти след себе си
  • 52 Chukan Kirilov

    11 2 Отговор
    Минекоff, хващай си дружките отровни Армандо Бабикян, Асен Хаджигенов и отивай да протестираш с/у некадърното управление. Ама стиска ли ви?!
  • 53 Вивалдо

    7 2 Отговор
    Минеков ти си простак!

    Коментиран от #54

  • 54 Гочето

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Вивалдо":

    Не вярвам да те разбере!
  • 55 Кайзер

    5 1 Отговор
    Минеков е най-слабият министър, който България е имала.
  • 56 Чочо-САН

    6 0 Отговор
    Каква култура ви гони,българи от старо време?!Каква култура от плагиати,душевно болни,долни и негодни чалгари,обслужващи мултари с гюбеци и кючеци!?Тези "умните и красивите"от ИТН,да пазят,сараите и харемите,защото за друго НЕ стават.От горе на това и с претенции!Цигания до шия и безкултурия блика от тях и т н.т.....
  • 57 ЩО ТАКА БЕ МИНЕКОВ

    4 1 Отговор
    ТОЛКОЗ СЕ СТАРА МИНЕКОВ ЗАЕДНО С БАБИКЯН ХАДЖИГЕНОВ КАПОН ДОНЧЕВА МАНОЛОВА И НА КРАЯ НЯМА ГЮВЕЧ АБЕ ТОА РАДЕВ МНОГО НЕБЛАГОДАРЕН БЕ