Last news in Fakti

10 Юли, 2014 18:42 1 571 1

Германия експулсира шефа на US разузнаването

  • германия-
  • сащ-
  • берлин-
  • експулсира-
  • шпиони

През последните две седмици в немските структури за сигурност бяха разкрити двама предполагаеми американски шпиони

Германия експулсира шефа на US разузнаването - 1
посолството на САЩ в Берлин ще трябва да върне отвъд океана шефа на разузнаването. Снимка: АП/БТА

Германия обяви, че ще експулсира шефа на разузнавателната служба в посолството на САЩ в Берлин, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на изявление на представител на правителството във федералната република. По думите на Щефен Зайберт, решението за изгонването на резидента на спецслужбите е било взето на фона на „будещата много въпросителни дейност на американските агенти в Германия“. През последните две седмици в германските структури за сигурност бяха разкрити двама предполагаеми американски шпиони.

Зайберт подчерта, че правителството на Германия гледа сериозно на тези инциденти и че за градивни отношения със съюзниците са необходими взаимно доверие и откритост.

Преди решението за експулсирането на американския представител от Берлин германският канцлер Ангела Меркел беше казала, че шпионажът в отношенията между партньори е безсмислена загуба на енергия. Тя отбеляза още, че САЩ и Германия имат много различен подход към дейността на разузнаването, припомни АП.

Външният министър на страната Томас де Мезиер заяви, че към момента няма яснота относно обема на дейността на предполагаемите агенти, но съдейки по онова, което знаем, информацията, събрана от заподозрените в шпионаж, е нелепа“. Политическите щети обаче са вече несъразмерно сериозни, добави той.

Вчера прокуратурата в Германия започна разследване по отношение на заподозрян в шпионаж в полза на САЩ, свързан с едно от силовите ведомства в страната. Миналата седмица беше разкрит и служител на Федералната разузнавателна служба на Германия, работил от 2012 г. под прикритие за американското разузнаване. За това време САЩ получили около 300 документа с гриф „строго секретно“. За услугите си шпионинът получил 25 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Е, к*во толкова станало? Все едно между приятели-единият бръкнал с пръст в дупката на другия...
Новини по държави: