Last news in Fakti

16 Септември, 2013 13:01 2 876 0

Започна изваждането на „Коста Конкордия“ - Видео

  • коста конкордия-
  • джилио

Спасителните работи бяха определени за инженерно чудо. Те ще струват около $1 млрд.

Започна изваждането на „Коста Конкордия“ - Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна безпрецедентна операция по изваждането на „Коста Конкордия“. Началото на операцията беше отложено с три часа заради лошото време в региона.

Точно в 9 часа местно време беше дадено началото на операцията по изваждането на „Коста Конкордия“. Спасителните работи бяха определени за инженерно чудо.

Те ще струват около $1 млрд.

Изправянето на лайнера се ръководи от екип от 500 инженери от 27 страни.

За целта са изградени 11 специални крана. Те първо трябва да изправят лайнера, който тежи над 115 хил. т. След това корабът ще бъде издигнат на вода и изтеглен на буксир до пристанище.

Там „Коста Конкордия“ ще бъде нарязана на скрап.

 

Операцията е уникална, защото никога до сега не са правени опити да изваждането на морски съд от такъв мащаб.

Операцията ще продължи над 12 часа. Ако тя се провали, регионът около бреговете на Тоскана и остров Джилио са заплашени от безпрецедентна екологична заради опасността от изтичане на петрол.

„Коста Конкордия“ се разби на 13 януари 2012 г. край о. Джилио до италианския бряг. При корабокрушението загинаха 32 души. Досега капитанът на потъналия край бреговете на Джилио кораб Франческо Скетиное обвинен за 32 непредумишлени убийства, нанасяне на вреда на околната среда и за напускане на кораба преди края на евакуацията на пътниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: