Last news in Fakti

16 Юли, 2014 09:27 12 413 2

Техническа неизправност е причина за трагедията в Москва (обновена)

  • метро-
  • москва

Отговорник за въпросната отсечка от метрото е трябвало да мине да провери как тя е монтирана от компаниите СМУ Ингеоком и Спецтехреконструкция, но служителят не изпълнил своите задължения

Руското следствие разглежда като основна причина за вчерашната авария в московското метро неизправност на железопътната стрелка, съобщи ИТАР-ТАСС. Официалната руска агенция цитира източник от правоохранителните органи на руската столица.

„Следствието разглежда няколко версии на аварията в метрото - от тях основната е неизправност на железопътната стрелка", подчерта източникът.

Във всички случаи следствието смята, че аварията е в резултат на технически проблем.

Двама души са задържани от московската полиция по обвинение, че са виновни за трагедията в метрото, съобщи РИА Новости.

Задържаните са началникът по поддръжката Валери Башкатов и помощникът му Юри Гордов. Те вече са разпитани и скоро официално ще им бъдат повдигнати обвинения за нарушаване на безопасността. Те са разследвани в нарушение на изискванията за безопасност. Следствието смята, че некачествени работи по замяна на стрелочния механизъм в метрото може да са станали причина за трагедията.

„Самите дейности са извършени неадекватно – стрелочният механизъм е бил прикрепен с обикновена 3-милиметрова тел, която се е разкъсала. Това е станало причина за дерайлирането на влака, за смъртта на 21 души и за причиняването на различни телесни повреди на над 150 пътници”, каза пред ИТАР-ТАСС официалният представител на Следствената комисия на Русия Владимир Маркин.

„Предвижда се да им бъде повдигнато обвинение в най-скоро време“, заявиха от прокуратурата.

Другите възможни причини за катастрофата са проблем с мрежата за електрическо захранване или неизправни мотриси, уточнява РБК.

Говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин изключи версията за терористичен акт, припомня в. „Комерсант“.

Руското издание LifeNews разкрива, че въпросната стрелка е била подменена в нощта на 13 срещу 14 юли. Отговорник за въпросната отсечка от метрото е трябвало да мине да провери как тя е монтирана от компаниите "СМУ Ингеоком" и "Спецтехреконструкция", но служителят не изпълнил своите задължения. В близките часове предстои той да бъде задържан и разпитан.

Говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин поясни, че в метрото не е имало двама машинисти, а един, който е получил тежки травми и е откаран в болница, отбелязва в. „Ведомости“.

Инцидентът се случи в отсечката между метростанции „Парк на Победата" и „Булевард Славянски" в Москва, след като три мотриси дерайлираха, припомня Интерфакс.

22-ма души загинаха, повече от 160 пострадаха, като 146 от тях са хоспитализирани. Състоянието на 42-ама от постъпилите пациенти се оценява като крайно тежко, Днешният 16 юли е обявен за Ден на траур за Москва, отбелязва РИА Новости.

Пострадалите и семействата на загиналите ще получат компенсации. Пострадалите при днешната авария в московското метро имат право на компенсация до 2 млн. рубли (42 730 евро). Най-високата сума се изплаща на загинал. Властите изплащат и компенсации в размер на 25 000 рубли (534 евро) за погребение.

От началото на годината в московското метро са станали 13 инцидента, но без пострадали. Извънредните ситуации в подземната железница са предизвиквани главно от аварии на подвижния състав, наводняване на тунелите, пожари и повреди на превключвател възли. Експерти посочват, че московското метро се нуждае от нова стратегия за развитие. С всяка година пътниците се увеличават, а модернизацията на трасетата и мотрисите значително изостава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по темата

    7 1 Отговор
    Стелката е голям проблем, особено при мотрисите в метрото!
  • 2 Симеон Тасев

    0 8 Отговор
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания