Last news in Fakti

6 Август, 2014 09:31 2 792 2

Висш US генерал убит в Афганистан

  • афганистан-
  • харолд грийн-
  • стрелба-
  • убийство-
  • генерал

Престрелката избухнала в Кемп Карга западно от Кабул

Висш US генерал убит в Афганистан - 1
Ген. Грийн е експерт по високи технологии и тяхното използване за военни цели

Американският генерал Харолд Грийн е загинал във вторник вечерта във военната база западно от Кабул, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

Инцидентът е станал след като афганистански войник откри огън по военнослужещи от силите на НАТО в Афганистан, предаде АП.

Престрелката избухнала в „Кемп Карга“ западно от Кабул.

Ген. Грийн е най-високопоставеният американски военен, който загива в бойни действия от Виетнам до наши дни. Военният е бил на посещение в база във Великобритания за трениране на местната афганистанска армия.

Говорителят на американската армия Хуанита Чанг описа ген. Грийн като истински герой, който е работил за напредъка на Афганистан. Афганистанският президент Хамид Карзай обяви, че стрелбата е страхлива атака.

Грийн беше заместник-командващият генерал на Обединеното командване за преход в сигурността-Афганистан (Combined Security Transition Command-Afghanistan). Инженер по специалност, той се занимаваше с подготовката на афганистанските сили за времето след изтеглянето на коалиционните сили в края на годината.

Талибаните вече приветстваха като герой афганистанския войник, който откри огън по съюзниците във военната академия "Маршал Фахим" в базата Кемп Карга в Кабул и рани 15 военнослужещи, сред тях един германски и двама афганистански генерали.

Ранените са най-малко 14 души, като половината са американци, но има също леко пострадал германски генерал и трима афганистански военни.

Нападателят е ликвидиран. Води се разследване.

Този род нападения са известни като „вътрешни атаки“. През 2013 г. при 10 такива нападения загинаха 16 души. През 2012 г. имаше 38 подобни нападения, в които загинаха 53 военнослужещи от многонационалните сили.

В. „Ню Йорк таймс“ припомня, че ген. Грийн е експерт по високи технологии и тяхното използване за военни цели.

Атентатът поставя на дневен ред въпроса за способността на НАТО да обучи афганистанските сили на фона на изтеглянето на западния военен контингент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 1 Отговор
    Майка си ли е търсил там?
  • 2 taliban

    0 0 Отговор
    браво.само така с американците.кефя се много
Новини по държави: