Last news in Fakti

30 Август, 2014 17:16 1 457 1

7 страни от НАТО създават сили за бързо реагиране

  • нато-
  • великобритания-
  • сили за бързо реагиране-
  • уелс-
  • дейвид камерън

Сформирането на новата структура най-вероятно ще бъде обявено по време на срещата на върха на Алианса в Уелс

7 страни от НАТО създават сили за бързо реагиране - 1
Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: АП/БТА

Следващата седмица Великобритания ще обяви създаването на нови обединени експедиционни сили за бързо реагиране с численост около 10 000 души. В тях ще участват 7 държави от НАТО, съобщи „Файненшъл Таймс“. Това е най-значимата инициатива на Алианса в отговор на военните действия в Украйна. НАТО неведнъж обвини Русия за помощта, която оказва на сепаратистите в източната част на страната, а преди дни бе съобщено за присъствието на повече от 1000 руски военнослужещи на нейна територия.

Очаква се британският премиер Дейвид Камерън, в качеството си на домакин на срещата на върха на Алианса в Уелс на 4 и 5 септември, да обяви за сформирането на новата структура.

Според изданието, в тези сили наред с Великобритания ще се включат Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия и Холандия. Твърди се, че интерес за участие проявява и Канада. Предполага се, че те редовно ще провеждат мащабни учения в Европа и на други места по света, макар че детайлите още се доуточняват, цитира ИТАР-ТАСС.

В новите обединени експедиционни сили се предполага, че се влязат подразделения на ВВС, ВМС и сухопътни части. Те трябва да бъдат готови за бързо разгръщане. Командването вероятно ще бъде възложено на представители на Великобритания.

За модел при организирането ще служат съвместните експедиционни сили на Великобритания и Франция, които трябва да достигнат пълна бойна готовност през 2016 г., твърди „Файненшъл Таймс“.

Постоянното разполагане на войски на НАТО в Източна Европа нарушава редица договорености с Русия, ето защо Алианъст се отказва от тази мярка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    Тези нови обединени експедиционни сили за бързо реагиране ще тренират основно тактическия прийом...бързо бягане от фронта
Новини по държави: