Last news in Fakti

15 Септември, 2014 21:13 1 875 0

Светът се обедини в Париж за глобален отговор срещу "Ислямска държава"

  • париж-
  • конференция-
  • "ислямска държава"-
  • ирак-
  • сирия-
  • франсоа оланд-
  • сергей лавров

Според домакина на конференцията Франсоа Оланд терористичната организация е заплаха за целия свят

Светът се обедини в Париж за глобален отговор срещу "Ислямска държава" - 1
Франсоа Оланд


Преговорите при закрити врати в Париж на представители на близо 30 държави в рамките на Международната конференция за ситуацията в Ирак завършиха. Всички участващи страни се съгласиха да предоставят на властите в Ирак съответната военна помощ за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщи „Ройтерс“. В документа, приет на срещата, се казва, че помощта трябва да бъде предоставена спешно, макар че конкретен срок не се уточнява.

Декларацията е подписана от всички участници във форума, сред които Ирак, Франция, САЩ, Русия и др. На конференцията отсъстваха представители на Сирия, чиито президент Башар Асад се смята за нелегитимен от западните държави, както и на Иран.

Руският външен министър Сергей Лавров призова въпросите за борбата с тероризма в Близкия Изток и Северна Африка да се разгледат в рамките на Съвета за сигурност към ООН. По думите му, Русия не може да не се безпокои от растящите апетити на терористите. Лавров предупреди западните представители да не се опитват да делят терористите на „добри“ и „лоши“.

По-рано изявления направи и домакинът на срещата, френският президент Франсоа Оланд. Той призова международната общност да се обедини в борбата с екстремистите, тъй като те представляват заплаха за целия Близък Изток и дори за целия свят, затова отговорът на техните действия трябва да е глобален, предаде Би Би Си. Почти по същото време френският министър на отбраната Жан-Ив Ле Дриан, обяви в Обединените арабски емирства, че Франция започва разузнавателни полети над позициите на екстремистките бойци на „Ислямска държава“.

Президентът на Ирак Фуад Маасум апелира от ефира на френското радио Europe 1, колкото се може по-бързо международната общност да нанесе авиоудари по бойците на ИД. Според негтовото мнение, тези действия вече дори са закъснели.

Борбата с ислямистите подкрепят и Великобритания, Австралия, Норвегия, които може да се присъединят към САЩ, които единствени засега нанасят въздушни удари по терористите. Корея пък е заделила 1,2 милиона долара за подпомагане на бежанците от Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: