Last news in Fakti

20 Септември, 2014 14:49 1 685 2

Киев и сепаратистите подписаха меморандум за примирие

  • киев-
  • сепаратистите-
  • меморандум-
  • примирие-
  • прекратяване на огъня-
  • леонид кучма
Киев и сепаратистите подписаха меморандум за примирие - 1
Бившият украински президент Леонид Курма обяви за какво са се договорили в контактната група. Снимка: АП/БТА:

След 7-часови напрегнати преговори в Минск членовете на контактната група по проблемите на кризата в Украйна, включваща представители на властите в Киев и на проруските бунтовници, подписаха меморандум за осъществяване на режим на прекратяване на огъня, принципната договореност за което бе постигната още на срещата на 5 септември в беларуската столица, съобщи ИТАР-ТАСС.

Бившият президент на Украйна Леонид Кучма обяви, че страните преди всичко са се обединили около тезата, че „прекратяването на използването на оръжие ще се смята за всеобщо". Въз основа на това те са решили да изтеглят военните формирования на двете страни от позициите, заемани на 19 септември, и са се договорили „за забрана използването на оръжие и провеждането на настъпателни бойни действия“. Създава се 30-километрова буферна зона.

Меморандумът включва и забрана за разполагане на тежко въоръжение и  военна техника в района на населените места, забрана на полетите на бойна авиация, вкл. безпилотни комплекси, и др. ОССЕ ще следи за изпълнението на постигнатите договорености като всички чуждестранни военни формирования от всяка от двете страни ще бъдат изведени от зоната при мониторинга на ОССЕ. Броят на наблюдателите на международната организация ще бъдат увеличени до 300-500 души.

Според руския посланик в Киев Михаил Зурабов в резултат на работата на контактната група започва деескалация на конфликта. След 5 септември мащабите на военните действия в Източна Украйна са се съкратили със 70% приблизително. Първият вицепремиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин заяви, че приетият документ дава надежда за пълно прекратяване на огъня.

Въпросът за особения статут на Донбас не е бил обсъждан на срещата, но украинската и проруската страна от Донецката и Луганската народни републики ще се върнат към тази тема. Продължава процесът на размяна на пленници.

Следващата среща на контактната група, при която ще се обсъждат социално-икономически проблеми, може да се проведе след седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор
    за сега украинците губят тотално.плана на путин за новорусия се осъществява ,а украйна при това положение ще остане дълго време дестабилизирана.при запазване на положението ,ще има сериозно изселване на украинци от окупираните зони,които украйна трябва да интегрира,а и те ще бъдат сериозна група за натиск в бъдеще,подобно на българите дошли в българия след националните ни катастрофи.дано евронатиска се усили и държавите се консолидират пред русия в близките месеци ,което да накара путин да отстъпи,в противен случаи ще имаме нов северен кипър и тлееш задълго конфликт.
  • 2 Мирко Панайотов

    3 0 Отговор
    Според мен , това за съжаление е единствения подход за решаване на конфликта. Путин няма да допусне отново потъпкване на правата на руското население в Украйна ,както в балтийските републики. Решението остава като за Косово... Украинските националисти сами си вкараха таралеж в гащите... Единственото редно нещо е отделените територии да не се присъединяват към Русия под никакъв предлог. Същото според мен важи и за Крим...
Новини по държави: