Last news in Fakti

21 Септември, 2014 21:53 2 215 0

Кандидат-президентите се разбраха да си поделят властта в Афганистан

  • ашраф гани ахмадзай-
  • абдула абдула-
  • афганистан-
  • президентски избори-
  • премиер-
  • държавен глава

Ашраф Гани Ахмадзай става президент на страната, а Абдула Абдула - премиер

Кандидат-президентите се разбраха да си поделят властта в Афганистан - 1
Новият президент Ашраф Гани Ахмадзай (вляво) и премиерът Абдула Абдула. Снимка: АП/БТА

Бившият министър на външните работи на Афганистан Абдула Абдула и бившият министър на финансите на страната Ашраф Гани Ахмадзай, които бяха конкуренти на състоялите се президентски избори, подписаха споразумение за съставяне на правителство на националното единство, съобщи Би Би Си. Президент ще бъде Ахмадзай, а Абдула ще оглави изпълнителната власт като премиер. Няколко часа след подписване на споразумението ЦИК съобщи, че Ашраф Гани е събрал 55% от гласовете на избирателите. До момента президентът на Ислямската република бе едновременно и държавен глава, и министър-председател.

На церемонията по подписването на документа е присъствал и действащият афганистански лидер Хамид Карзай, предаде ИТАР-ТАСС. „Щастлив съм, че днес моите братя - Ашраф Гани Ахмадзай и Абдула Абдула, стигнаха до съгласие в името на благополучието, прогреса и бъдещото развитие на страната“, заяви Карзай.

Като първа своя стъпка новият президент на Афганистан има намерение да подпише двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността между Вашингтон и Кабул. То ще регламентира присъствието на американския военен контингент в страната след 2014 г.

Вторият тур на президентските избори в Афганистан се състоя още в средата на юни. Веднага след провеждането му противостоянието между кандидатите рязко се обостри, като и двамата отказаха да признаят резултатите от вота и си размениха взаимни обвинения в измами. За да се преодолеят разногласията, беше назначена експертиза за спорните бюлетини, която обаче също не можа да примири конкурентите.

Независимата избирателна комисия тази вечер обяви, че в хода на втория тур на президентските избори победител е Ашраф Гани Ахмадзай.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: