5 Октомври, 2014 11:51 838 0

Опозицията печели изборите в Латвия

  • латвия-
  • избори-
  • партии

Опозиционната партия „Съгласие“ печели парламентарните избори в Латвия, предаде Ройтерс.

АП уточнява, че това показва при преброяването на 98% от гласовете.

„Съгласие“, която е представител на рускоезичното население в прибалтийската република, печели 23,26%. След нея се нарежда управляващата партия „Единство“ — 21,62% и Съюзът на зелените и фермерите с 19,74%.

В парламента – Сейма влизат и „Всичко за Латвия“ с 16,5%, „За Латвия от сърце с 6,91% и Латвийско регионално обединение“ - 6,47%.

За влизане в парламента се бореха общо 13 партии и коалиции. „Единство“ на премиера Лаймдота Страюма ще разполага с 23 мандата в еднокамарния Сейм. Коалиционните й партньори от Съюза „Зелени и фермери“ и „Всичко за Латвия!“ ще разполага съответно с 21 и 17 места . По този начин досега управляващите ще имат 61 депутати срещу 25 места за „Съгласие“.

Политически анализатори очакват началото на преговорите в редиците на сегашната управляваща коалиция за формиране на ново правителство. В същото време рускоезичното население в страната ще има по-голяма тежест в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: