Last news in Fakti

13 Октомври, 2014 12:45 2 040 0

Ево Моралес спечели трети мандат като президент на Боливия

  • ево моралес-
  • президент-
  • боливия

Той взима 60% от вота

Ево Моралес спечели трети мандат като президент на Боливия - 1
Снимка: БТА/AP

Ево Моралес обяви победата си на президентските избори в Боливия, с което получава трети пореден мандат, съобщи Би Би Си.

Според първичния екзитпол Моралес е спечелил 60% от вота. Преброяването на гласовете все още тече, като за да бъде избегнат балотаж,  победителят ще трябва да спечели поне 50% от всички валидни гласове. Засега основният опонент на Чавес – Самуел Дорина Медина, който е получил 25.3% от вота, остава на второ място.

Моралес зае за първи път президентския пост на Боливия през 2006 г. Той управлява в условия на широк икономически растеж и спадане на нивата на бедността. Моралес използва сериозните природни богатства на Боливия, за да повдигне жизнения стандарт на населението. В същото време президентът е широко критикуван за невъзможността си да се справи с корупцията в страната и за съмненията, че е използвал милиони от държавните пари, за да финансира предизборната си кампания. Въпреки това се очаква, че неговата партия „Движение към социализъм“ също ще удържи сериозна победа на парламентарните избори и ще състави мнозинството в местния конгрес.

Според местни и външни наблюдатели, изборите са минали без сериозни инциденти или безредици.

Интересно е, че Моралес е първият боливийски президент от индиански произход.  Неговата политика на управление се основава на повече субсидии за образование и увеличение на пенсиите и публичните разходи.  Бумът в цените на стоките пък е увеличил приходите от износа близо 9 пъти.

Според последни данни през последните години близо 500 000 боливийци са прескочили прага на бедността. Моралес проведе и масова кампания по национализиране на предприятия. Така енергийният, минният и водният сектор станаха изцяло държавни.

Моралес сам обяви победата си на изборите, заявявайки: „Тази победа е триумф за всички антиимпериалисти и антиколониалисти.“ Той  посвети успеха си на покойния бивш венецуелски президент Уго Чавес и кубинския лидер Фидел Кастро. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА