Last news in Fakti

28 Октомври, 2014 16:25 2 750 1

Турция дала коридор на кюрдите да нападнат Кобане

  • кобане-
  • турция-
  • сирия-
  • кюрди-
  • пешмерга

Турският премиер Ахмет Давутоглу отхвърли критиките, че ръководеният от него кабинет не прави достатъчно за спиране на настъплението срещу Кобане

Турция е отворила коридор за кюрдските военни милици пешмерга да се придвижат през нейна територия, за да се притекат на помощ на обсадените им сънародниц в сирийския град Кобане, съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Официални източници потвърдиха, че 150 бойци са се качили на самолет в иракския град Арбил за Турция. Тяхното тежко въоръжение ще бъде превозено по земя.

Прехвърлянето на пешмерга предизвика размяна на остри реплики между Турция и кюрдските бойци от сирийския град Кобане.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу отхвърли критиките, че ръководеният от него кабинет не прави достатъчно за спиране на настъплението срещу Кобане.

Спасяването на Кобане, отвоюването на Кобане и на някои региони около града е необходимо да стане чрез военна операция, обяви пред Би Би Си Ахмет Давутоглу.

Но е ясно, че Турция ще вземе участие само част във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава и приемане на "интегрирана стратегия", която включва действия срещу силите на сирийския президент Башар Асад.

Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи, че Западните страни все още не са готови да пратят войски в региона.

„Единственият начин да се помогне на Кобане, след като други страни не искат да пращат войски в региона, е да прехвърлим някои светски ориентирани и умерени войски в Кобане. Кой са те? Пешмерга и Свободната сирийска армия“, заяви турският премиер. Свободната сирийска армия е подкрепяна от Запада и САЩ бунтовническо формирование. Битката за Кобане е тест за водената от САЩ съюзническа авиация да спре и отблъсне настъплението на Ислямска държава. Бомбардировките по позиции на джихадистите помогнаха на кюрдското опълчение да си възвърне ключови райони около града. От своя страна джихадистите посочиха, че все още контролират 40% от града.

Ислямистите обсаждат Кобане от началото на октомври. Градът има стратегическо значение за тях, тъй като с евентуалното му падане в техни ръце биха контролирали цялата сирийско-турска граница, съединявайки се с райони под техен контрол в съседен Ирак.

Екстремистите от "Ислямска държава" разполагат с модерни оръжия. Бойците от терористичната организация плячкосаха много оръжия от иракската правителствена армия. В това число и много американски оръжия, припомня Дойче веле.

Милициите пешмерга се сражават с остарели оръжейни системи. Голяма част от тяхното въоръжение е още от съветско време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    0 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ , ЧЕ ТУРЦИТЕ ПРАВЯТ НОМЕРА НА КЮРДИТЕ
Новини по държави: