Last news in Fakti

22 Февруари, 2015 10:37, обновена 22 Февруари, 2015 11:58 10 198 15

Турция проведе военна операция в Сирия

  • кобане-
  • военна-
  • операция-
  • турция-
  • операция

Колона на турската армия е пресекла сирийската граница

Турската армия проведе военна операция в събота, 21 февруари, за да опази разположената на територията на Сирия гробница на Сюлейман Шах, дядо на основателя на Османската империя - Осман І, съобщи Интерфакс, като се позова на The New York Times.

Според американското издание значителна група от танкове и бронирани превозни средства на турските въоръжени сили са влезли на сирийска територия в граничния град Кобане, където през януари 2015 кюрдските бунтовници отблъснаха бойците на екстремистката организация "Ислямска държава"(ИД).

Районът около гробницата повече от година остава под контрола на ИД. Мавзолеят е охраняван от почетен караул на турската армия, състоящ се от 40 души. Разстояние от Кобане до гроба на Сюлейман шах е около 35 км.

Премиерът Ахмет Давутоглу потвърди за операцията, съобщи Ройтерс. Според CNN Turk при операцията е загинал един турски войник, а реликвите от мавзолея са вече на турска територия.

По-късно Давутоглу заяви на пресконференция, че при операцията 572 турски войници са пресекли границата със Сирия през граничния пункт Мюршитпънар.

На сирийска земя са навлезли 40 танка и няколко десетки други блиндирани коли.

Останките на Сюлейман Шах временно са откарани в Турция, за да бъдат погребани по-късно на друго място в Сирия.

Подчертава се, че няма да има пряка атака срещу силите на "Ислямска държава", а операцията на турските сили е съгласувана с кюрдите.

В Турция Сюлейман Шах е почитан като дядо на Осман I, основателят на Османската империя. Според споразумението от 1921 г. между Сирия и Турция гробницата е част от турската територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хфхфхфх

    5 0 Отговор
    хаха .оставили кюрдите да пазят гр. Кубане с голи ръце вече почети година..... ся демонстрациии пратили няква рота с няколко танка ...ама нямало да нападат Ислямска държава....смешен пиар....

    Турция послушния васал на АМЕРИКА . До ся стоя и бля баирите докато ислямска държава вилнеее ...ся отидаха да земат ибрика на бързо на някав султан хахахахаха

    евала на кюрдите по големи мъжкари от турците

    Коментиран от #7

  • 2 гдсгдт

    3 0 Отговор
    как няма да пратя една рота да прибере ибрика на някав султан хахаха

    иначе за смях стават кви мишки са турската армия...кюрдите им пазят ибрика в гр. кобане ...а турция страх малеее.. как да тръгне срещу ислямска държава
  • 3 ггг

    3 0 Отговор
    хаха да , ако не бяха Кюрдите сега турция щеше да остане без ибрика

    ама то лесно Кюрдите пазят града а турската армия отижа с няколко танка да си вземе ибрика ...жалка педалска картинка хахахахаха
  • 4 Пацо

    0 1 Отговор
    Браво, гледат и уважават историята си и националния си интерес. За разлика от коментиращите тук "професори", за които интересите на всеки друг са над българския. Няма значение чии интерес, важното е да не е български. Жалка, нещастна картинка...

    Коментиран от #5

  • 5 гггг

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    явно не можеш или не искаш де... да проумееш написаното от професорите

    че турция до ся спа и остай кюрдите да пазя града ... ся големи герои хаха пратили два танка да преберат ибрика .. и предварително казват че з аибрика отиват само ..намало д анападат ислямска държава .. д ан би да почне тях тя да напада .страх малеее... и о взимат ибрика и оставят пак кюрдите на главорезите

    жалка армия жалка страна турция ..васали на америка
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор
    Как ще има пряка атака като всъщност ислямистите навлизат в Сирия от турция и с помощта на нато и турското правителство.

    Каква демагогия само сирийската опозиция щяла да воюва с ислямска държава. Че те да не вземат да се самоубиват. Ако не беше трагично щеше да е смешно.

    Терористите от нато създадоха халифата и сега рийшли ще имитират освобождаване на света от злото което е тяхна рожба.
  • 7 wulkan

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хфхфхфх":

    И като имаш пред вид, че 10 000 жени воюват на страната на кюрдите край Кобане. Жените отблъснаха ИД, турците брояха гаргите, сега хукнали да спасяват не знам си кое. Мъжкари! Що не влязоха в Сирия когато ИД беше там, за да си спасяват реликтите, ами една година се питаха какво става с тях? И друго ми е интересно: къде са стационирани бойците на ИД, как така тук изчезват, после се появяват на друго място. Никой не се зае да ги изхваща тия главорези. Ще цъфнат в средата на Европа някой ден.

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "wulkan":

    Ми те са си европейци. Родени и отгледани в европа. Миналата година демократичният запад ги въоражи и изпрати като сирийска опозиция за да свалят асад.

    По същият начин изпратиха и бунтовници да убият кадафи и след това ги насочиха към судан където бяха избити от французите.

    Това е съвременният фашизъм. Сега отглеждат неонацисти в украйна и когато вече няма да са им нужни западната демокрация ще започне въздушни удари по нацистите.
  • 9 ккк

    0 1 Отговор
    Ми вървете на Изток,като не ви харесва западната демокрация.Само лаете по форумите анонимно.Като сте толкова големи любители- на следващите избори излизайте ,изберете си АТАКА и ни пишете 16-република на СССР. Толкова е просто.

    Коментиран от #11

  • 10 кккк

    1 1 Отговор
    еи американоислямско куче .ще си стоийм тука но ще изгоним англосаксонската и ислямска клика евроатлантически гейски цности , еврогейските и подлоги.. и ще сме европ ана нациите не колония на анкара вашингтон и вермахта...

    големи антикумонусти веее.... на 9ти си легнахте комуняги на 10 се събудихте демократи
  • 11 tost

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ккк":

    Eдин враг най лесно се превзема отвътре,ето защо всички отиваме на запад(разработка на КГБ).Ако не ти е ясно ,прочети за троянската война и каква е ролята на „Троянския кон“.
  • 12 гост

    2 0 Отговор
    Историята трябва да се пази и уважава независимо каква... Добре са напривили турците та са си прибрали светините ..екстремистите не ценят почти нищо и съм гледал как унищжават огромна статуя на буда в планините на Авганистан някъде на няколко хиляди години с гранатомет .. сещай се за кво става въпрос. Кво са направили тия за трошат к'вото им падне ??????
  • 13 Бай хой

    1 0 Отговор
    Какво да кажем за Българските президентчета като пешо коня който върна Историята на гърците или плювалника който подари икони и книги на нацистите от украйна.

    За Афганистан нямаша да просперират терористи там ако ЦРУ не беше ги обучило на тероризъм и въоражило с съвременни оръжия.

    Така че злото си има първоизточник който редовно поддържа и обновява тероризма.Справка муджахидини-талибани, Либийски бунтовници убийци на кадафи-ислямисти, сирийски бунтовници-идил, протестиращи на майдана-кървав преврат-гражданска война-неонацисти.
  • 14 Бай хой

    1 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=nmhitFRDTt8&feature=player_detailpage
  • 15 дгтрръ

    0 0 Отговор
    хаха .оставили кюрдите да пазят гр. Кубане с голи ръце вече почети година..... ся демонстрациии пратили няква рота с няколко танка ...ама нямало да нападат Ислямска държава....смешен пиар....

    Турция послушния васал на АМЕРИКА . До ся стоя и бля баирите докато ислямска държава вилнеее ...ся отидаха да земат ибрика на бързо на някав султан хахахахаха

    евала на кюрдите по големи мъжкари от турците
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания