Last news in Fakti

6 Ноември, 2014 12:53 999 0

И Европол нямат данни за българи в ИД

  • европол-
  • нямат-
  • данни-
  • българи-
  • ид-
  • ислямска държава

Това съобщи Емил Радев от ГЕРБ, който получи отговор от директорът на Европол Роб Уейнрайт

Според европейския координатор за борба срещу тероризма Жил дьо Кершов България засега е единствено държава-транзит на чуждестранни бойци към Турция и оттам към Сирия. Директорът на Европол Роб Уейнрайт допълни, че засега няма конкретни данни за българи в редиците на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Това заявиха двамата в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебат за тероризма, чуждестранните бойци и тенденциите в борбата с тероризма в рамките на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. В дебата участваха още председателят на Евроюст Мишел Конинс, директорът на служба Глобални и многостранни въпроси в Европейската служба за външна дейност Мара Маринаки и председателят на работна група "Тероризъм" към Съвета на Европейския съюз Клаудио Галдзерано.

Българският евродепутат Емил Радев обърна специално внимание на притеснителната информация за участието на българи в редиците на Ислямска държава. Той попита участниците в дебата дали имат по-конкретни данни за българи, биещи се в или подпомагащи терористични организации, както и дали на българска територия има тренировъчни лагери на терористи. "Не на последно място, какви мерки смятате, че България трябва да предприеме, за да избегне втори терористичен акт като този в Сарафово?", попита още Радев.

От всички служби бяха единодушни, че заплахата от чуждестранните бойци е голяма - над 3 000 европейски граждани се бият в редиците на Ислямска държава, и призоваха държавите-членки за повече действия с цел предотвратяване на радикализацията, прилагане на Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН и засилено сътрудничество между службите за сигурност и разузнаване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: