Last news in Fakti

14 Ноември, 2014 15:02 1 225 0

UK затваря границите си за джихадисти

  • камерън-
  • дейвид камерън-
  • ислямска държава-
  • джихадисти-
  • сирия-
  • ирак
UK затваря границите си за джихадисти - 1
Снимка: АП/БТА

Строги рестриктивни мерки срещу британците, които се бият в редиците на джихадистите в Близкия изток, обяви в реч пред парламента в Австралия премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Той е в Австралия за срещата на върха на Г-20.

Затягане на граничния контрол и нов закон за борба с тероризма. Това са част от мерките, които Даунинг стрийт 10 ще предприеме, в опит да се справи с джихадистите. Смята се, че повече от 500 граждани са били вербувани от радикалната групировка Ислямска държава.

За целта тези от гражданите, които са заподозрени, че са част от ислямистки групировки, може да бъдат спрени от връщане на Острова, а паспортите им да бъдат отнемани.

Това е част от по-строги мерки срещу тероризма, обявени от британския премиер Дейвид Камерън, по време на реч пред австралийския парламент.

Предвидена е и програма за дерадикализация. Рестриктивните мерки трябва да бъдат приети до месец от британските депутати. Предвижда се джихадистите с боен опит да не могат се завръщат във Великобритания до две години.

Дейвид Камерън смята, че трябва да се изкорени екстремизма от училищата, университетите и затворите.

Затяга се контролът и в интернет. Най-големите доставчици в страната са се съгласили да премахват всяка информация, която би могла да подбуди британските младежи към радикален ислям.

Освен това Лондон смята, че трябва да се отказва на чуждестранни компании да се приземяват на Острова, ако на борда им се возят съмнителни пътници.

Групировката Ислямска държава и терористичната организация Ал Кайда са се договорили за съвместни действия срещу противниците си в Сирия.

Това съобщава АП като се позовава на анонимни източници от сирийската опозиция. Според тях, на 2 ноември в град Атареб, западно от Алепо, се е състояла тайна среща на представители на двете терористични организации, на която е постигнато споразумение за сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: