Last news in Fakti

23 Ноември, 2014 21:59 1 189 2

Германия: Украйна е партньор на НАТО и ЕС, но не и член

  • нато-
  • ес-
  • украйна-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия

Виждам партньорски отношения на Украйна с НАТО и Европейския съюз (ЕС), но не членство, заяви  в интервю за сп. "Шпигел" германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.
Той посочи, че не смята за реалистична перспективата за скорошно членство на Украйна в ЕС. Това се дължало на факта, че икономическата и политическата модернизация на Украйна може да е дело на няколко поколения и по тази причина сега няма смисъл да се разсъждава за възможностите за членството на Украйна в ЕС.
Франк-Валтер Щайнмайер смята, че западните страни не трябва да прекъсват преговорите с Русия за Украйна. Първият дипломат на Берлин е дори на мнение, че риториката на Запада и Русия са се обострили до предел на форума на Г20 в Брисбейн.
Руският външен министър Сергей Лавров и говорителят на президента Владимир Путин – Дмитри Песков заявиха, че Москва иска 100 процентови гаранции, че Украйна няма да е член на НАТО.
Пренебрегвайки това пет украински партии подписаха в Киев коалиционно споразумение, в което е записано условието за влизане на страната им в Алианса.
През септември украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че НАТО не е готово да приеме Украйна в краткосрочна перспектива, но въпркеи това киев ще продължава с опитите си да влезе в организацията. Яценюк отбеляза, че при определени обстоятелства НАТО се явява единствената възможна защита за Украйна“, припомня РБК.
В средата на септември Украйна, ЕС и Русия се договориха за отсрочка до 31 декември 2015 г. за прилагане на споразумението за асоциация между Украйна и ЕС. Това стана под натиска на Кремъл, раздразнен от споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС.
Политиката на Германия към Русия стана причина за противоречия в управляващата коалиция. В интервю за списание „Шпигел”, което излиза утре, лидерът на консервативния Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер заяви, че социалдемократите трябва да дадат отговор – подкрепят ли политиката на канцлера Ангела Меркел или водят своя собствена. Сривът дойде, след като Щайнмайер поднови преговорите с Путин въпреки ясно заявената позиция на Меркел, че поведението на Кремъл няма да бъде толерирано.
Искам яснота от лидера на социалдемократите Зигмар Габриел: те подкрепят ли канцлера Ангела Меркел или не?, задава директно въпроса си Хорст Зеехофер в интервюто за „Шпигел”. Меркел обвини Москва, че потъпква с крака международното право, а външният министър Щайнмайер, който е социалдемократ, я призова за повече умереност. Познавам Щайнмайер като отличен дипломат. И ние имаме нужда от диалог с Русия. Но когато Щайнмайер провежда своя собствена външна политика, успоредно с канцлера, това е взривоопасно, заявява лидерът на баварския Християнсоциален съюз, който е традиционен коалиционен партньор на християндемократите.
Зеехофер даде за пример и настроенията в собствената си партия, в която също имало доста приятелски гласове за Русия, с която германският бизнес се стреми да поддържа добри отношения. Защо тогава толерираме приятелските отношения на ГСДП с Москва, а на ХСС не?, пита още баварският премиер риторично.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    така и не разбирам,защо за украйна критериите за приемане в нато и ес трябва да са различни от тези за полша или за литва?ес има правила за приемане и ако украйна ги спази и иска да влезе ,няма кво да се слуша путин или които и да е друг .толкова ли не стана ясно на политиците в ес, че путин преследва собственото си политическо отселяване ,а не някакви реални интереси в украйна.ако украйна не се подкрепи сега това ще е причина за огромни незаслужени страдания на украинския народ ,пред руския агресор,нещо недупостимо в сегашните политически времена!
  • 2 ВЕЛИК УКРАЙНЕЦ

    1 0 Отговор
    А ЗАЩО УКРАЙНА ИЗОБЩО ДА ВЛИЗА В ЕС???ТОВА Е ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА КОЯТО АКО НЕ СЕ РАЗЦЕПИ НА СВОИТЕ ОСНОВНИ ЧАСТИ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ПРОБЛЕМНА....А В НАТО Е БЕЗУМИЕ ДА Я ПРИЕМАТ...
Новини по държави: