Last news in Fakti

16 Декември, 2014 09:43 4 594 10

Хиляди германци излязоха на анти-ислямски протест в Дрезден

  • германия-
  • протест-
  • ислямизация-
  • контра протест-
  • дрезден

На контрапротест хиляди германци демонстрираха срещу расизма

Хиляди германци излязоха на анти-ислямски протест в Дрезден - 1
Снимка АП

Около 10 000 души взеха участие в поход срещу "ислямизацията на Запада" в източногерманския град Дрезден, съобщава Би Би Си.

Паралелно се проведе и голяма контра-демонстрация с повече от 5000 души. Демонстрантите настояха, че страната е отворена за всички.

Не се съобщава за сериозни инциденти.

Дрезден е родното място на движение, наречено " Европейци-патриоти срещу ислямизацията на Запада" (Пегида), които организираха голям митинг преди седмица.

Вчерашната демонстрация също бе организирана от Пегида. Сред протестиращите имаше както обикновени граждани, така и неонацисти и футболни ултраси.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди германците да не бъдат използвани от екстремисти.

"Има свобода на протестите в Германия, но няма място за подстрекателство и лъжи за хора, които идват при нас от други страни," каза  Меркел в Берлин. "Всеки, [които посещава Германия] трябва да бъде внимателен и да не се възползва от хората, които организират такива събития."

Във вчерашния поход, протестиращите скандираха "Ние сме хората" - лозунг, използван в града през седмиците преди падането на Берлинската стена преди 25 години.

„Събудете се!”, „Не искаме повече да бъдем лъгани!”, „Ние сме зрели граждани, а не роби!” бяха част от другите лозунги, които демонстрантите използваха.

„70% от потърсилите политическо убежище в Германия са всъщност икономически бежанци", отбелязва един от участниците в протеста. „Не искаме ислямизация на страната! Искаме да запазим нашите ценности. Има ли нещо лошо в това? Прави ли ни това нацисти и не-патриоти?”, допълни той.

Възрастен мъж заяви: "Аз съм пенсионер, имам само малка пенсия, но аз трябва да плащам за всички тези хора (лица, търсещи убежище). Никой не ме попита..!"

Една жена, която пътувала 80 км за демонстрацията заяви пред Би Би Си: "Аз не съм с десни убеждения, аз не съм нацист, аз просто съм притеснен за моята страна, за внучката ми."

По-рано министърът на правосъдието Хайко Маас нарече протестите на Пегида "позор". Но евроскептична партия Алтернатива за Германия (AFD) им симпатизира. "Повечето от техните искания са легитимни", заяви Бернд Луке, лидер на AFD, който води кампания за по-твърда политика за имиграцията, както и отхвърлянето на еврото.

В западния град Кьолн, около 15 000 души присъстваха на демонстрация в неделя, за да насърчат толерантността и отвореността, под мотото: "Вие сте Кьолн - не нацисти."

Имиграцията се превърна в гореща тема за Германия тази година, на фона на големия брой лицата, търсещи убежище, заради войните в Сирия и Ирак.

Германия поема повече лица, търсещи убежище, отколкото всяка друга страна. Германия очаква 200 000 молби за убежище за 2014, в сравнение с 127 000 през 2013 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mmmm

    4 0 Отговор
    Напълно подкрепям германците. Даже е малко късно за тези протести. Мюсюлманския свят навлезе дълбоко в Европа и иска да навлиза още по0дълбоко.
    Прокарват си технни права, строят си джамии и смеят вече да говорят че , всеки който не иска да съжителства с тях е нацист или ксенофоб

    Коментиран от #8

  • 2 Дошo

    1 1 Отговор
    Късно е либе за китка
  • 3 йордан иванов

    0 1 Отговор
    един нов Хитлер ще сложи ред...
  • 4 Митко Демирев

    2 0 Отговор
    А ние кога най-сетне ще защитим ценностите си в България и ще спрем да се навеждаме на по-големите от нас като Америка, Русия, ЕС ?! И кога ще спрем да издържаме и търпим наглите цигани в България, които убиват възрастните ни родители, гаврят се както с тях, така и с ценностите на държавата ни, крадат ни, цапат и изобщо всички неприятни битовизми ?! Не казвам, че проблемите ни идват само от тях, всичко това правят и Българи, но от някъде трябва да се започне!!!
  • 5 Ники Николов

    0 1 Отговор
    късно е вече единствено циганизацията ще спре ислямизацията
  • 6 аз

    0 1 Отговор
    Браво на германците,ама те са си виновни.Напълниха си страната с гастарбайтери а сега-олеле.Адолф се върти като пумпал в гроба си,като гледа страната му с каква измет се е напълнила.
    Трябва нов ред в тоя свят.Ставай Адолф и продължи делото си за 3-тия райх

    Коментиран от #7

  • 7 Змей Горянин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "аз":

    Само че един нов Адолф и тебе ще те сложи в купа с гастарбайтери, каквито са повечето българи в Германия.
    В статията става въпрос за ислямизация на държавата, там, където те са мнозинство, моментално почва да се строи джамия, а ако кажеш, че не е редно, те обявяват за ксенофоб, расист и нарушаващ човешките им права, точно както правят циганите в България. Но ако те нарушават твоите права твоите права, държавата не те защитава по никакъв начин, даже ти е отнела правото на законна самозащита в собствената ти къща.
    Браво на германците, отново са първи в борбата!
  • 8 Plovdiv

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mmmm":

    "Пуснали прасето под одъра, то се качило на одъра". Даже в случая се е качило на главата на тоя, дето го е пуснал!
  • 9 зиг хайл

    0 0 Отговор
    да беше Хитлер жив щяха да видят едни джамии,ксенофобии и нарушаване на права-ама немците са си виновни що ги пуснаха и права им дадоха
  • 10 гост бг

    0 0 Отговор
    А В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ НА АНТИ ЦИГАНСКИ !
Новини по държави: