Last news in Fakti

12 Януари, 2015 16:43 2 201 4

Оланд не искал Нетаняху на шествието в Париж

  • париж-
  • марш-
  • шествие-
  • франсоа оланд-
  • бенямин нетаняху-
  • махмуд абас-
  • подкрепа-
  • "шарли ебдо"-
  • шарли ебдо

Причина за това било присъствието на лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас

Оланд не искал Нетаняху на шествието в Париж - 1
израелският премиер Нетаняху и палестинският лидер Махмуд Абас по време на вечаршния марш в Париж (съответно най-вляво и вдясно на кадъра). Снимка: АП/БТА

Френският президент Франсоа Олланд се обърнал към израелския премиер Бенямин Нетаняху с молба да не посещава Републиканския марш на солидарността в Париж в неделя, когато редица световни лидери наред с милиони французи изразиха своята подкрепа към окървавената редакция на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“. Това съобщи израелският вестник Haaretz, позовавайки се на информиран източник в страната. Официално тази информация, тиражирана и от други медии, не е коментирана нито от Елисейския дворец, нито от кабинета на Нетаняху.

Според изданието, Оланд се обърнал към израелския министър-председател с тази молба след като лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас потвърдил участието си в марша. Искането се обяснява със стремежа на френския държавен глава да не се смесва палестино-израелският конфликт с демонстрацията на европейското единство, твърди се в статията.

Ако е имало такава молба, то тя не е била приета, тъй като в неделя Нетяняху и Абас бяха в първата редица на шествието наред със самия Оланд, германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Дейвид Камерън, полския премиер Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, италианския премиер Матео Ренци и други световни лидери. Между тях крачеха четирима души - Меркел, Оланд, Туск и президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта.

Според сайта Mako, повод за съмненията на Оланд относно целесъобразността на присъствието на Нетаняху на Марша на мира били опасенията, че това ще измести фокуса от националната трагедия на Франция и борбата с тероризма към конфликта в Близкия Изток.

Според медиите, Нетаняху бил готов да се откаже от пътуването до Париж и от офиса му дори разпространили изявление, че пристигането му се отменя поради съображения за сигурност, но по-късно той премислил и отново се свързал с Елисейския дворец с искане за съгласие да дойде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Добре, че Натаняху не е помолил Оланд да не участва в марша, защото тогава Оланд нямаше да участва. Натаняху е шефа, не Оланд, всички го знаят.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Точно казано! Радват ме коментари на мислещи хора.
  • 3 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Пак да кажа,за кой ли път. Преди 2-3 дни в Нигерия ислямистите изравниха 10-хиляден град със земята. Избиха 2000 жени и деца. Защо няма марш, къде са лидерите? Защо няма статуси "Аз съм нигериец".
    Или май на великите сили им е изгодно това и затова не насочват вниманието на овцете нататък?
  • 4 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Опа,грешка! Коментар-3 е към статията,не се отнася до- mediator37.
Новини по държави: