Last news in Fakti

13 Януари, 2015 10:59 1 433 0

Ердоган: Защо Западът не следи освободените терористи?

  • ердоган-
  • шарли ебдо-
  • махмуд абас-
  • турция-
  • палестина-
  • тероризъм

Турският президент използва визитата, за да посрещне госта си Махмуд Абас от шпалир от 16 войници, облечени в доспехите и въоръжени с оръжията от времената на 16-те велики турски империи

Ердоган: Защо Западът не следи освободените терористи? - 1
Снимки: АП/БТА

Защо разузнавателните служби на Запада не следят освободените терористи? С този риторичен въпрос турският президент Реджеп Тайип Ердоган опита да отхвърли обвиненията, че Анкара е помогнала на издирваната съучаничка от атентатите в Париж Хаят Бумедиен да се прехвърли в Сирия.

Турският държавен глава припомни, че двамата от извършителите на нападенията в Париж - Амеди Кулибали и Шериф Куаши, са били в затвора.

Обвиненията на Ердоган към Запада за проявяване на двойни стандарти бяха отправени по време на съвместна пресконференция с палестинския президент Махмуд Абас.

Часове по-рано директорът на разузнаването на Германия призова властите в Анкара да положат усилия и да попречат на джихадистите да използват територията на страната като база на Ислямска държава в Сирия.

От своя страна Ердоган репликира, че западните реакции на нападенията в Париж са били пропити с ислямофобия.

„Двуличието на Запада е очевидно. Ние, мюсюлманите, никога не сме участвали в тероризъм. Това, което стои зад тези зверства, е расизъм, език на омразата и ислямофобия“, заяви турският президент. Той посочи, че израз на тези действия е участието на израелския премиер Бенямин Нетаняху на Републиканския марш в Париж. Според Ердоган Нетаняху бил лично отговорен за убийството на 2 500 души в Газа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган използва визитата, за да посрещне госта си Махмуд Абас от шпалир от 16 войници, облечени в доспехите и въоръжени с оръжията от времената на 16-те велики турски империи. Церемонията по посрещането е израз на желанието на Ердоган да издигне Турция в регионална суперсила, заявявайки претенции за своите сфери на влияние.

Абас и Нетаняху заедно с турския премиер Ахмет Давутоглу изразиха солидарност с Републиканския марш от неделя в Париж, който почете паметта на 17 жертви от двойния терористичен акт – срещу сатиричното сп. „Шарли Ебдо“ и супермаркет за кашерни стоки.

Полицията във Франция смята, че Хаят Бумедиен е съучастница в убийството на френската полицайка Клариса Жан – Филипе. Тя е помогнала на съпруга си Амеди Кулибари да извърши екзекуцията и след това да се укрие.

Според френската полиция Хаят Бумедиен е помогнала на Кулибари да вземе заложници в супермаркета, а при щурма на силите на реда да избяга и да се укрие.

От своя страна турските медии съобщават, че Хаят Бемедиен е влязла в Турция на 2 януари и напуснала страната в посока Сирия на 8 януари. Ако се докажат тези информации, то те поставят под съмнение твърденията на френските власти, че тя е участвала в атентатите на 7 януари срещу редакцията на „Шарли Ебдо“ и 9 януари за заложническата драма в супермаркета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА