Last news in Fakti

15 Януари, 2015 09:49 1 318 0

Арестуваха атентатор в САЩ

  • атентат-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • капитолия-
  • конгрес-
  • фбр

Той планирал няколко взрива в сградата на Конгреса, възнамерявал да проникне в нея и да стреля по хората вътре

Арестуваха атентатор в САЩ - 1
Снимка: АП/БТА

ФБР арестува мъж в Охайо по обвинение, че планира атентат срещу Капитолия във Вашингтон. Той получил "вдъхновение" за нападението от Ислямска държава, пише Би Би Си.

20-годишният Кристофър Корнел, известен още като Рахил Махруз Убайда, е обвинен в опит да убие американски правителствени служители, според съдебни документи.

Той привлякъл вниманието на ФБР, след като публикувал в социалната мрежа Туитър, че подкрепя екстремистки групи като Ислямска държава.

Обществото никога не е било в опасност по време на настоящото разследване, заяви специален агент Джон Бариос, който бе на чело на операцията.

Корнел е бил арестуван след като закупил огнестрелно оръжие в сряда, но той е бил наблюдаван и следен от дълго време от агент под прикритие.

Арестуваният е използвал Туитър акаунт под името  Рахил Махруз Убайда, който привлякъл вниманието на ФБР още през август благодарение на таен източник.
Източникът е сътрудничил на ФБР в замяна на съдействие по друг случай  несвързан с настоящия, се казва в съдебните документи.

Източникът твърди, че Корнел не е бил пряко упълномощен от лидерите на Ислямска държава в чужбина да предприеме атаки.

По време на среща през октомври Корнел казал на източникът, че му трябват оръжия, но не иска да споделя подробности за плана си. На втора среща Корнел станал по-приказлив и разказал, че ще отиде във Вашингтон където ще постави бомби в сградата на Конгреса и ще стреля по служителите.

Той бе арестуван от Съвместното координиращо звено на ФБР за борба с тероризма след като закупил две полуавтоматични пушки M-15 и 600 броя боеприпаси в Охайо.

Прокуратурата твърди, че той е изследвал направата на бомби в интернет, както и планове за пътуване до Вашингтон.

Бащата на Крис Корнел заяви, че синът му може и да е писал гневни съобщения за джихад и насилие, но той не би бил в състояние да осъществи подобна атака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА