Last news in Fakti

21 Януари, 2015 14:27 1 151 1

Франция дава още 425 милиона евро за борба с тероризма

  • франция-
  • мерки-
  • борбата-
  • тероризма-
  • работни места-
  • манюел валс-
  • заподозрени-
  • париж

Ще бъдат открити още 2680 нови работни места за следене на подозрителни елементи за връзки с екстремистки организации

Франция дава още 425 милиона евро за борба с тероризма - 1
Френският премиер Манюел Валс обяви новите мерки за активизиране на борбата с тероризма. Снимка: АП/БТА

Франция ще създаде 2680 нови работни места и ще вложи 425 милиона евро, за да активизира усилията в борбата с тероризма, съобщи Би Би Си, позовавайки се на изявление на премиера на страната Манюел Валс. Според него, тези мерки ще са ключови за справяне с терористичната заплаха, той като близо 3000 души на територията на Франция трябва да бъдат следени за евентуалните си връзки с джихадисти.

Валс представи плановете на правителството за засилване на противодействието на тероризма след скорошните ислямистки атаки в Париж, при които 17 души бяха убити.

Обявявайки новите мерки, министър-председателят заяви, че френските сили за сигурност ще бъдат снабдени с по-добро оръжие и защитни средства, включително бронирани жилетки. "Ние ще продължаваме борба срещу тероризма безмилостно", увери той.

Новите работни места в тази сфера ще бъдат разкрити в рамките на 3 години. Около 1400 от тях ще бъдат създадени в системата на Министерството на вътрешните работи на страната; другите ще бъдат в сферата на правосъдието, отбраната и финансите.   

Френският премиер се спря на заплахата, която произтича от хора, заминаващи да се бият в Сирия и Ирак: „Едно е ясно. Броят на онези, които се радикализират и са способни да осъществят атаки на наша почва, не престава да расте“, отбеляза Валс. От контингента, който подлежи на мониторинг, около 1300 души, живеещи във Франция, вече са заподозрени за връзки с терористични мрежи, действащи в Сирия и Ирак, което представлява 130% увеличение за една година. Други 400-500 души са заподозрени в контакти с по-стари екстремистки организации, а има и такива, които действат в сферата на Интернет.

Сред набелязаните мерки за борба с тероризма са и назначаването на 60 допълнителни мюсюлмански духовници за работа в затворите към онези 182-ма, които сега действат там; специални отделения в затворите за задържаните за екстремизъм; специален сайт, който да информира обществото за начина, по който младежите могат да бъдат предпазени от радикализация.

В момента Франция е разстановала из цялата страна повече от 10 000 войници, които да защитават публични пространства и рискови места като училища, синагоги, джамии.

Междувременно днес в страната бяха предявени обвинения към четирима заподозрени за оказване на помощ на Амеди Кулибали, който задържа заложници в еврейски магазин в Париж и уби четирима от тях, а преди това застреля полицайка във френската столица, предаде АП.

По думите на прокурора Франсоа Молен, всички обвиняеми са под стража. Според следствието, те са съдействали на ислямиста Кулибали да се снабди с автомобил и оръжие за планираните терористични нападения. Трима от заподозрените са с криминално минало.

В момента френската полиция изяснява кой е качил в Интернет видео обръщение на Кулибали няколко дни след ликвидирането му. На записа терористът в бяло мюсюлманско облекло обявява себе си за „воин на халифата“ и заявява, че е член на групировката „Ислямска държава“, припомня „Сидни Морнинг Хералд“.

Има и добри новини. Вчера мигрантът от Мали Ласан Батили, който успя да спаси от терориста шестима души в кашерния магазин, скривайки ги на нулевия етаж, получи френско гражданство след няколко години ходене по мъките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Мен ме тероризират ромите в собственната ми държава, колко ще дадете?
Новини по държави: