Last news in Fakti

23 Януари, 2015 09:31 2 755 4

Почина кралят на Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • крал-
  • петрол-
  • почина-
  • абдула бин абдулазиз-
  • крал абдула

Монархът чието царуване бе съпроводено с национално разделение, корупция и скандали и бе спасено единствено от черно злато

Почина кралят на Саудитска Арабия - 1
Абдула бин Абдулазиз. Снимка: АП/БТА

Саудитският крал Абдула бин Абдулазиз е починал снощи, седмица след като бе приет в болница. Това обявиха кралските служители, цитирани от световните информационни агенции.

С официално съобщение на кралския двор рано тази сутрин, за престолонаследник бе обявен неговият полубрат – 79-годишният Салман. Самият Салман е посочил за следващ престолонаследник своя полубрат принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд.

И тримата са синовете на основателя на модерна Саудитска Арабия, Крал Абдулазиз Ибн Сауд, който почина през 1953 година.

Кралят почина в 1.00 часа в петък (22.00 ч. по Гринуич в четвъртък) и ще бъде погребан още днес след обедните молитви, посочват от двореца.

В края на миналата година той бе приет в болница с пневмония. Напредналата му възраст и здравословното му състояние бяха причина за чести слухове за бъдещото управление на кралството. Ето защо Самлан наскоро пое отговорностите на боледуващия монарх.

Крал Абдула се възкачи на престола през 2005 г., но през последните години страдаше от чести пристъпи на лошо. Кралят, които бе на възраст около 90 години, страдаше от белодробна инфекция, съобщава Би Би Си.

"Негово височество Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и всички членове на семейството и нацията скърбят за пазителя на Светите Джамиите, крал Абдула бин Абдулазиз, който почина тази сутринточно 01:00," се казва в официалното изявление.

Крал Адбула обеща много, но постига малко. По времето, когато се възкачи на трона през 2005 г., той бе на 81 години. И макар да бе натрупал значителен опит като действащ монарх след инсулта на брат си крал Фахд, той се изправи пред множество трудности - династични, демократични, религиозни, идеологически, регионални и глобални. Моеж би само благодарение на повишените приходи от петрол той бе в състояние да се справи с тях до голяма степен, коментира в. „Гардиан“.

Американският президент Барак Обама изрази своите лични съболезнования и тези на американския народ, след смъртта на крал Абдула. "Като лидер, той винаги е бил откровен и имаше куража да изрази убежденията си. Едно от тези убеждения бе непоколебимата му и страстна вяра в значението на Американо-Саудитските отношения като фактор за стабилност и сигурност в Близкия изток", заяви Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че крал Абдула ще бъде запомнен с неговия "ангажимент за мир и за укрепване на разбирателството между религиите".

Цената на петрола

Анализатори смятат, че Саудитска Арабия, която е най-големия износител на петрол в света и има ключова роля в регионалната политика, ще се изправи пред нов голям проблем свързан с вътрешната сигурност след смъртта на досегашния монарх, пише Би Би Си.

В момента страната е изправена пред безпрецедентен смут по границите си, заради възхода на джихадистката групировка "Ислямска държава" в близките Сирия и Ирак. Екстремистката групировка обещава да свали от власт династията Ал Сауд, отбелязва Ройтерс.

Смъртта на краля предизвика повишаване на цената на петрола на международните пазари.

Цените на еталонната марка петрол от сорта WTI (лек суров петрол от Западен Тексас) скочиха. Мартенските фючърси на WTI поскъпнаха на фондовия пазар в Ню Йорк с 2,38%, което е 1,10 долара, до 47,41 долара за барел, съобщи агенция Блумбър.

Лекият суров петрол поскъпна с 2% и се търгуваше на азиатската борса на цена от 47.76 долара за барел. Още с отварянето на търговията брентът се покачи с 1.5 на сто, или 49.1 долара за барел.

Кой бе крал Абдула

Абдула бе 13-тият от 37-те синове на крал Абдулазиз. Смята се, че е роден през август 1924 г. в Рияд, въпреки че има спорове около действителната му рождена дата.

През 1962 г. той е назначен за командир на Националната гвардия на Саудитска Арабия, където получава уважението и лоялността на племената в пустинята.

Когато се възкачва на престола през 2005 г. той наследява друг свой полубрат - Фахд. Въпреки че официално застава на трона през 2005 г., той де факто вече изпълняваше функциите на лидер на Саудитска Арабия от около 10 години, тъй като неговият предшественик бе с много лошо здравословно състояние заради прекаран инсулт.

Крал Абдула бе виждан от мнозина като реформатор у дома, макар и бавен и стабилен. Той позволи пресата да критикува (леко) правителството му и намекна, че трябва да бъде позволена на повече жени да работят.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Сега вече е ясно кой поддържа ислямистите.

    Това за противопоставяне на ид и саудитските крале направо разгони канарчетата.

    Приноса на саудитска арабия към световния мир се изразява главно във обучаване на терористи в специални лагери от инструктори на нато и финансиране на джахидисти.
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Е колкото и да си богат пак на ония свят.Пуста лакомия.
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Горкичкия, колко ли е теглил през живота си, в тази пустиня, под това слънце, сред тези камили...
  • 4 Ituriel

    0 0 Отговор
    Един чаршаф по-малко.