Last news in Fakti

24 Февруари, 2015 10:09 1 611 4

Анджела Родел оглави “Фулбрайт”

  • анджела родел-
  • оглави-
  • фулбрайт

Това обучение й дава солидни познания по български език и култура, които се задълбочават по време на обучението й по лингвистика и етномузикология в Съединените щати

Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” има удоволствието да съобщи за назначаването на г-жа Анджела Родел на длъжността изпълнителен директор на Комисията. Това съобщиха от пресслужбата на посолството на САЩ в София.

Анджела Родел беше избрана за изпълнителен директор след щателен процес, който привлече голям брой квалифицирани кандидати. Анджела Родел е двукратен стипендиант на програмата „Фулбрайт“, като за първи път пристига в България през 1996 г., за да изучава български език и народна музика в Софийския университет.

Това обучение й дава солидни познания по български език и култура, които се задълбочават по време на обучението й по лингвистика и етномузикология в Съединените щати. През 2004 г. г-жа Родел получава стипендия Фулбрайт-Хейс, за да изучава българска народна музика в Академията за музика, танци и изобразително изкуство в Пловдив.

Тя е дълбоко свързана с българската фолклорна общност и по-специално с няколко известни групи за българска народна музика. Г-жа Родел е също и професионален преводач. Нейните преводи на романа на Милен Русков - „Захвърлен в природата“ (2011 г.), на Захари Карабашлиев – „18 процента сиво“ (2013 г.) и на Ангел Игов - „Кратка повест за срама“ (2013 г.) са публикувани от издателството „Open Letter Books”.

Преводите й на поезия и проза излизат в литературни списания и антологии между които McSweeney’s, Little Star, Granta.org, Two Lines и Words Without Borders.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 1 Отговор
    Терористите от сащ вече ни имат за роби щом вече само съобщават кой и за какво е назначен в България.

    Ако има достойни Българи трябва да се противопоставим на наглата провокация и унищожаването на Българското образование от сектанти.
  • 2 ерр

    0 1 Отговор
    те такива бели руси американки като им писне да ги чукат негри там в сащ
    и идват тука малко при циганите и почват на тях да се радват и да им защитават правата..

  • 3 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор
    Хе хе хе все "УМНИ"коментари.
  • 4 Rosen

    0 0 Отговор
    Много е красива.Добре би било да преведе някои исторически книги на английски,за да научат хората ,които го разбират колко стар и важен народ сме българите.