Last news in Fakti

30 Ноември, 2014 00:15 915 2

Саркози оглави водещата опозиционна партия във Франция

  • никола саркози-
  • франция-
  • оглави-
  • вътрешнопартийни избори-
  • президентските избори-
  • съюз за народно движение

Целта на политика са президентските избори през 2017 г.

Бившият президент на Франция Никола Саркози оглави най-голямата опозиционна партия в страната – Съюз за народно движение, съобщи Би Би Си. Неговата кандидатура събра 64,5% от гласовете. Във вота участие взеха около 155 000 партийни членове, тоест близо 60% от актива.

Убедителната победа на Саркози на вътрешнопартийните избори не е изненада: той си остава една от най-популярните фигури в десния лагер на либерал-консерваторите. Негови съперници бяха бившият аграрен министър Брюно Льо Мер, олицетворяващ новото поколение политици, и влиятелният депутат Ерве Маритон, който отстоява по-консервативна политическа линия. Те получиха съответно 29% и 6% от гласовете.

„за нашата партия се открива нова епоха“, заяви генералният секретар Люк Шател, изразявайки надежда изборът на нов лидер да спомогне за консолидирането на различните течения във формацията.

Според наблюдателите, с тази победа за Саркози започва нов избирателен маратон. Като лидер на водещата опозиционна партия с 200 депутати в Националното събрание, той има високи шансове да стане неин официален кандидат за президентските избори през 2017 г. Това е и главната причина преди вътрешнопартийните избори в Съюз за народно движение конкуренцията между претендентите да се изостри.

Саркози обяви завръщането си в голямата политика през септември – две години и половина след като напусна Елисейския дворец. Отчитайки състоянието, в което днес се намира Франция, просто нямах друг избор, коментира тогава екс-президентът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ПОЖЕЛАВАМ МУ УСПЕХ
  • 2 уточнение

    0 0 Отговор
    Съюз за народно движение е основана на 17 ноември 2002 г. в подкрепа на Жак Ширак като президент. До 2004 г. председател на партията е Ален Жупе. След това от 2004 г. до 2012 г. тя се ръководи от Никола Саркози. След загуба на президентските избори Саркози се оттегля от политиката и партията. В момента той се завръща в политика като това минава през оглавяване на Съюза за народно движение.
Новини по държави: