Last news in Fakti

10 Март, 2015 15:03 1 414 0

Ватикана отказва да откупи откраднато писмо на Микеланджело

  • ватикана-
  • микеланджело-
  • кражба-
  • писмо-
  • ренесанс-
  • архив

Документът е липсвал от архивите в продължение на 20 години

Ватикана заяви, че й е било предложено да плати откуп за връщането на писмо, писано от гениалния ренесансов творец Микеланджело, което е изчезнало от архивите й преди близо 20 години, съобщи Би Би Си.

Говорител на Светия престол заяви, че неизвестни засега лица предложили да върнат документа срещу сума от 100 000 евро. Ватикана е отказал сделката, тъй като смята писмото за откраднато, а не за изчезнало. Тече разследване.

Според италианския вестник "Месаджеро" кражбата може да е дело на бивши служители на папската администрация. Особеното в писмото е, че то е излязло изцяло изпод ръката на художника, за разлика от повечето, които той диктувал на помощниците си и само подписвал накрая.

Остава неясно защо кражбата на 500-годишната ценност не е била обявена от Ватикана почти две десетилетия. Документът липсва от 1997 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА