18 Март, 2015 16:13 2 834 1

"Ролекс" и дизайнерски костюм клатят правителството в Италия

  • италия-
  • кабинета-
  • правителството-
  • матео ренци-
  • маурицио лупи-
  • корупция-
  • подаръци-
  • клатят-
  • "ролекс"-
  • дизайнерски костюм

Четирима бизнесмени арестувани за корупция, министърът на инфраструктурата Маурицио Лупи едва се държи на поста си

"Ролекс" и дизайнерски костюм клатят правителството в Италия - 1
Министърът на инфраструктурата Маурицио Лупи приемал скъпи подаръци и услуги.

Дизайнерски костюм за министър Маурицио Лупи от кабинета на Матео Ренци и „Ролекс“ за 10 000 евро за дипломирането на сина му са само част от скъпите подаръци, направени на италианския министър на инфраструктурата и неговото семейство от четирима бизнесмени, които бяха арестувани във Флоренция, съобщи италианският вестник „Месаджеро“. Те са разследвани за даване на подкупи в големи размери, за да получават изгодни договори и обществени поръчки.

Франко Кавало, единият от задържаните, който дарил Лупи с дизайнерски костюм, според следствието бил в тесни връзки с министъра и правел услуги не само на него, но и на цялата му фамилия. Съпрузите Пероти, които също са сред арестуваните, пък изпратили по Кавало „Ролекс“ за 10 350 евро по случай дипломирането на Лука Лупи – син на министъра. Предприемачът Пероти дори по-рано назначил на работа като инженер Лука за 2000 евро месечна заплата, макар че бил едва на 17 години, само и само да поддържа близостта със семейството на Маурицио Лупи.

Никога не съм искал от инж. Пероти, нито от когото и да било, да дава работа на сина ми. Това не е в моя стил и смятам подобно поведение за дълбоко погрешно“, оправдава се Лупи в свое изявление, в което обяснява, че от 1 март синът му работи в Ню Йорк, където и бил поканен от свои бивши преподаватели.
Корупционният скандал ще разтресе лявоцентристкото реформаторско правителство на премиера Матео Ренци, ако Лупи подаде оставка.
"Не съм се замислял за оставка, но виждайки как синът ми е несправедливо упрекван, се питам дали всичко това въобще си струва", заяви Лупи в интервю за вестник "Република".

Опозицията начело с популисткото движение "Пет звезди" на бившия шоумен и тв звезда Бепе Грило поиска вот на недоверие към министъра, за да го принудят да подаде оставка. Ренци обеща да увеличи антикорупционните мерки, прилагани от неговия екип, и да предприеме законови промени срещу ограниченията при преследването в подобни случаи. Борбата с корупцията е един от приоритетите в програмата на Матео Ренци, който обеща да помени Италия като държава за пример в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    А тука за такива неща нашите си клатят...кайсиите.
Новини по държави: