Last news in Fakti

21 Април, 2015 09:30 835 0

Губернаторът на Ню Йорк оглави важна търговска мисия в Куба

  • куба-
  • сащ-
  • търговия-
  • делегация-
  • андрю куомо

Андрю Куомо се стреми да отвори вратите пред търговията с комунистическия остров

Губернаторът на Ню Йорк оглави важна търговска мисия в Куба - 1
Снимка АП/БТА

Губернатор на щата Ню Йорк Андрю Куомо се срещна с високопоставени кубински служители в Хавана в понеделник, като глава на силна бизнес делегация, която се опитва да се възползва от процеса на сближаване между Вашингтон и Хавана, пише Ройтерс.

Куомо, който е демократ, е първият губернатор, който посещава Куба, откакто стана ясно през декември, че Обама и кубинския президент Раул Кастро, че ще възстановят дипломатическите отношения между двете страни и ще работят за нормализиране на търговските и туристически връзки, след повече от половин век на враждебност и конфронтация.

Куомо нарече споразумението "смело", по време на речта си на бизнес конференция в кубинската столица и каза: "Ние искаме да направим всичко възможно, за да помогнем."

Губернаторът бе придрубен от ръководители на големи американски предприятия и топ мениджъри от компанията за кредитни карти "Mastercard", авиокомпанията JetBlue и фармацевтичния гигант Pfizer, които бяха сред 18-те бизнес лидери и учени по време на пътуването.

Куомо заяви, че целта на посещението му е да видим какво може да се направи сега и да погледне към бъдещето за възстановяване на пълната търговия между двете страни.

По време на двудневния си престой Куомо не пропусна и да се позабавлява като изпи едно мохито в хотел "Национал" и пробва, както самият той заяви, първата си кубинска пура.

Като част от сделка, постигната след 18 месеца тайни преговори, администрацията на Обама разхлаби регулациите за пътуване, отвори вратите си за някои финансови услуги, търговия с информационни технологии, авиация и други сектори и обяви, че ще премахне Куба от списъка на Държавния департамент от страни, спонсориращи тероризма.

Но търговското ембарго остава до голяма степен налице и може да се отмени само от Конгреса, който се контролира от Републиканците.

От северноамериканския отдел за външната търговия и инвестициите заявиха, че делегацията е била добре посрещната в Куба и ще "послужи за проучване на потенциала между нашите две страни и подкрепата за напредъка на нормализиране."

От MasterCard заявиха, че са готови да предоставят услугата си в Куба, а JetBlue заяви, че иска да започне преки търговски полети до комунистическия остров.

Делегацията се срещна с кубинския първи заместник-председател - Мигел Диас Канел както и с Хосефина Видал, преговарящ от кубинска страна за възстановяване на отношенията между САЩ и Куба и министъра на външната търговия Родриго Малмиерка.

С него Куомо обсъди "новите икономически възможности, които щ бъдат представени в Ню Йорк и в Куба в процеса на нормализация на отношенията между Куба и САЩ.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА