22 Април, 2015 15:44 969 1

Порошенко призова за по-бързо асоцииране на Украйна към ЕС

  • петро порошенко-
  • украйна-
  • франция

Той е на посещение във Франция. Президентът на Украйна ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд

Порошенко призова за по-бързо асоцииране на Украйна към ЕС - 1
Снимка: БТА/AP

Украинският президент Петро Порошенко и неговата съпруга Мариана Порошенко пристигнаха във Франция на официална визита, съобщи ukrinform.ua.

Семейство Порошенко оглавяват делегация, която включва и няколко министри. Те пристигнаха в Париж след  своята официална визита в Лозана, където се срещнаха с президента на Международния олимпийски комитет – Томас Бах и президента на международния комитет на Червения кръст Петер Маурер. Тяхната програма предвижда официална среща с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец.

Очаква се лидерите на двете страни да обсъдят мирното разрешаване на конфликта в източната част на Украйна, както и въпроси свързани с изпълнението на предвиденото от мирния договор в Минск. Ще бъдат обсъждани и въпроси за двустранните отношения между двете страни.

Според официалния сайт на украинския президент той вече се е срещнал с председателят на френския парламент Клод Бартолон.  По време на разговорите по между им Порошенко е призовал за ускоряване на ратифицирането на Споразумението за асоциране между Украйна и ЕС. Двамата обсъдиха  ситуацията в Донбас  и отбелязаха важността на международната солидарност за осигуряването на изпълнението на мирния договор от Минск. Порошенко отбеляза важната роля на френския президент Франсоа Оланд  в мирния процес в Донбас и благодари за солидарността на френския народ. В контекста на интеграцията на Украйна към ЕС украинският държавен глава призова за въвеждането на безвизов режим.

Порошенко присъства и на заседание на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.  В централата на организацията двете страни подписаха план за изпълнение на Меморандума за разбирателство за засилване на сътрудничеството между двете правителства на Украйна и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Президентът го нарече пътна карта за реформите. Той подчерта интереса на страната към получаване на експертен опит за осъществяването на реформите в областта на управлението на държавни предприятия, борбата с корупцията  и развитието на малки и средния бизнес.  Впоследствие Порошенко проведе среща с ръководителя на организацията Хосе Гориа.

Президентът на Украйна ще има среща още с държавния секретар по европейските въпроси на Франция –  Харлем Дезир и председателя на френския сенат Жерар Ларчер. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тт44

    0 0 Отговор
    Колкото по-бавно стане асоциирането към Европейският Съюз, толкова по-добре за Прошенко. ЕС е пред разпад, заради паразити като Гърция и подобни. То няма как 2-3 бели държави, да издържат един куп паплач...
Новини по държави: