Last news in Fakti

5 Май, 2015 19:07 1 251 0

Могерини: ЕС иска да подобри сътрудничеството си с Китай

  • могерини-
  • ес-
  • китай-
  • сътрудничество-
  • отношения-
  • посещение

Китай и Европа работят по общ подход за изменението на климата

Могерини: ЕС иска да подобри сътрудничеството си с Китай - 1
Снимка: АП/БТА

Европа има за цел да подобри сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната с Китай, особено в Близкия изток и в борбата срещу трафика на хора, заяви след разговори на високо равнище дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини, която е на двудневна визита в Пекин, съобщава Ройтерс.

Двудневно посещение Федерика Могерини идва в момент когато Пекин започва дипломатическа офанзива за подобряване и разширяване на китайско-европейските отношения извън рамките на търговията.

Търговията, на стойност 467 милиарда евро през миналата година, все още е в основата на отношенията между двете страни, но предложението на Китай да задълбочи сътрудничеството и в други области се харесва на ЕС.

На съвместна пресконференция с първия дипломат на Китай Ян Цзечъ, който е член на  китайския Държавен съвет, Могерини заяви, че двамата са обсъдили конкретни възможности за укрепване на двустранните връзки в областта на сигурността и отбраната. Като пример тя посочи успешната мисия за борба с пиратите в Аденския залив, в която ЕС и Китай участваха.

"Също така обсъдихме ситуацията в Ирак и Сирия и за кратко тази в Либия, където Европейският съюз и Китай споделят общи интереси и където съвместните ни усилия биха могли да имат реално значение", каза още Могерини.

Темата за конфликта в Украйна също е била засегната, като двете страни подчертаха, той може да бъде решен само по дипломатически път при пълно спазване на суверенитета на Украйна.

Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността похвали твърде "благородната" ролята на Китай в ядрените преговори с Иран.

Тя не пропусна да отчете, че Китай играе "важна роля" за противодействието на трафика на хора, тъй като е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Могерини също така заяви, че е уверена, че ЕС и Китай могат да имат общ подход за опазване на климата в навечерието на решаващи преговори за намаляване на въглеродните емисии в Париж тази година, пише АП. Тя похвали усилията на Китай за постепенно намаляване на емисиите на парникови газове и заяви, че страните трябва да могат да се споразумеят за други цели по време на предстоящата среща на върха. "Относно изменението на климата, позволете ми да кажа, че Европейският съюз оценява много ролята, която Китай играе и ще играе", заяви тя пред репортери в Пекин.

Посещението на Могерини идва преди срещата на върха между Китай и ЕС в Брюксел през юни, когато ще бъдат обсъдени възможности за съвместна работа и сътрудничество в областта на инфраструктурата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания