Last news in Fakti

5 Май, 2015 20:23 819 0

Започна среща на върха на Съвета за сътрудничество в арабските страни от Залива

  • съвета за сътрудничество в арабските страни-
  • саудитска арабия-
  • персийския залив-
  • франция-
  • йемен-
  • среща

Франция и Саудитска Арабия: Ядрената сделка с Иран трябва да избегне дестабилизирането на региона

Започна среща на върха на Съвета за сътрудничество в арабските страни от Залива - 1
Снимка АП/БТА

Започна срещата на върха на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Залива в столицата на Саудитска Арабия Рияд, съобщават световните медии.

За първи път на такава среща присъства западен лидер - френският президент Франсоа Оланд, който е почетен гост на форума.

Франция и Саудитска Арабия вярват, че всяка бъдеща сделка между Иран и шестте велики сили трябва да осигури спокойствие и ще предотврати дестабилизиране на региона, което би заплашило съседите на Иран, заявиха преди срещата на върха в Рияд лидерите на двете страни, цитирани от Ройтерс.

"Франция и Саудитска Арабия потвърдиха необходимостта да се постигне стабилно, трайно, проверимо, безспорно и обвързващо споразумение с Иран", заявиха президентът Оланд и кралят на Саудитска Арабия Салман в изявление след среща в понеделник. "Това споразумение не трябва да дестабилизира сигурността и стабилността в региона, нито да заплашва сигурността и стабилността на съседите на Иран."

Срещата на шестимата лидери и западният им гост идва в критичен момент за региона. Все още кризата в Йемен продължава, въпреки обявеното прекратяване на операция "Решителна буря", новините за ядреното споразумение с Иран предизвикаха вълна от недоволство, а срещата на лидерите от Персийския залив с Барак Обама в Кемп Дейвид предстои.

Тези въпроси имат пряко въздействие върху държавите от Залива, както и кризата в други арабски страни, които изискват спешна реакция.

Налице е страхът от нарастващото влияние на Иран в региона. Хората очакваха Иран да създаде ситуация, много подобен на това, което се случи в Багдад, Дамаск и Бейрут - объркани политически вълнения, хаос и безкрайни сектантски конфликти.

Саудитския крал Салман съобщи във вторник за създаването на център за координиране на хуманитарната помощ за Йемен и покани ООН да се присъединят към облекчаване работата на арабските страната, съобщава Ал Арабия.

"Ние се надяваме Организацията на обединените нации да участва ефективно в това, което този център се стреми да направи, включително координиране на всички хуманитарни и аварийни съоръжения за хората на Йемен", каза той в реч в началото на срещата на върха на арабските държавни глави в Рияд.

Пет от шестте страни - членки на съвета, начело със Саудитска Арабия създадоха коалиция, която започна в края на март с въздушна кампания срещу настъпващите в Йемен шиитски бунтовници хуси, подпомагани според тях от Иран.

Съветът, създаден през 1981 г., обединява Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА