Last news in Fakti

8 Май, 2015 09:25 1 438 4

Протестите в Македония набират сила (Видео)

  • македония-
  • протести-
  • груевски-
  • оставка
Протестите в Македония набират сила (Видео) - 1
Снимки: БТА/АП

Снощи за трети път хиляди излязоха на антиправителствените протести, завладели Скопие и някои от големите градове на страната в последните дни.

Протестиращите искат оставката на премиера Никола Груевски заради обвиненията, че е прикрил истинския виновник за смъртта на Мартин Нешковски, който бе убит през 2011 г.

Груевски отрича обвиненията. Той казва, че тези записи са рязани и не могат да докажат каквото и да е, че протестът е политически и нещата отиват до борба за власт, а не толкова за демократичен контрол.

Във вторник вечер над 40 души бяха ранени, а 30 арестувани. Протестът завърши с разпръскването на демонстрантите с водни оръдия. Полицията използва и сълзотворен газ за да се справи с протестиращите. Скандирайки "Убийци!" и искайки оставката на правителството, излезлите на протест замеряха с предмети полицията и чупеха прозорците на парламента. Демонстрантите запалиха няколко контейнера за боклук и разбиха коли, паркирани в близост.

В сряда вечер пък бяха ранени фоторепортер и служител на полицията. Сред участниците в протестната акция беше и почти цялото ръководство на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опа

    0 1 Отговор
    Явно американските "зелени гущерчета" са стигнали вече и до т.нар. опозиция в Македония. Наред е Майдан №2

    Коментиран от #3

  • 2 тео

    0 0 Отговор
    Излиза че и у нас 1996-7 протестите са били платени.
    Жалко
  • 3 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "опа":

    да, американците плащат навсякъде където хората не искат да живеят в мизерия.

    Коментиран от #4

  • 4 опа

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Да! И като платят мизерията става още по -голяма: справка - Сирия, Либия, Египет, бивша Югославия, а пък украинците съвсем ще се зарадват на тезата ти - като ги гледам вече догонват швейцарците като стандарт!
Новини по държави: